Foto: Shutterstock
Tēvs bērnam ir kā savdabīgs tilts uz ārpasauli. Tētis atļauj, palaiž, provocē un komunicē kā ar līdzīgu, tādējādi bruģējot ceļu dēla pastāvībai un pieredzes gūšanai. Un tomēr pietiekami daudz sieviešu bērnus audzina vienas, un viņām izaug brīnišķīgi dēli, kuriem nav nekādu problēmu personiskajā dzīvē. Psiholoģe Jekaterina Hlomova "Detimail" dalās ar padomiem, kā audzināt dēlus, ja dzīvē sanācis tā, ka tēva ikdienā nav blakus vai tas vispār izkūpējis tālēs zilajās.

Psiholoģe ir pārliecināta, ka mamma arī viena ir spējīga izaudzināt īstu vīrieti – stipru, mērķtiecīgu, kurš pats vēlāk kļūst par lielisku vīru un tēvu. Tieši tāpat kā pilnā ģimenē pastāv iespējas izaudzināt par sevi nepārliecinātu cilvēku, kurš nav spējīgs cienīt sievietes.

Kā vientuļajai mammai audzināt dēlu

  • Apzināties savu piederību konkrētam dzimumam bērns sāk aptuveni gada vecumā. Šajā brīdī puikam nepieciešams kāds ideāls, kuram viņš gribētu līdzināties, kopējot viņa uzvedību un rakstura iezīmes. Protams, vislabāk jau būtu, ja tas būtu tēvs, taču šo lomu veiksmīgi var izpildīt arī vectētiņš, onkulis vai draudzenes vīrs. Kad puika paaugsies, ir vērts viņu iesaistīt kāda sporta veida treniņos, kur viņš apgūs prasmes, kā komunicēt ar vīriešiem un kur viņam var parādīties kāds ideālais tēls, piemēram, stiprais un vīrišķīgais treneris.
  • Ja bērna tēvs ir miris, ideāls zēna acīs var kļūt arī viņa tēvs. Ja vecāki šķīrušies un mamma uz bijušo partneri ir dusmīga, dēlam par to nevajadzētu paziņot: bērna acīs tēvam jāpaliek kā labam cilvēkam. Paskaidro puikam, ka tēvs viņu mīl, taču apstākļi ir izveidojušies tā, ka viņi nevar tikties. Ja tēvs vēlas tikties, neaizliedz, lai cik spēcīgs aizvainojums pašai sirdī nebūtu palicis. Neradi dēla galvā tēva tēlu kā kaut kādu monstru – tas viņu tikai atbaidīs no citiem vīriešiem.
  • Svarīgi ir arī tas, kā pati mamma attiecas pret vīriešiem. Ja viņa izjūt bailes, agresiju, kaunu vai citas negatīvas emocijas vīriešu klātbūtnē, tad to pašu jutīs arī bērns. Tas, savukārt, var radīt grūtības komunikācijā ar vīriešu dzimuma pārstāvjiem.
Foto: Shutterstock
  • Lasi dēlam grāmatas par drosmīgiem bruņiniekiem, piemeklē filmas, kurās vīrieši attēloti kā vīrišķīgi varoņi.
  • Necenties kompensēt tēva mīlestību, aprūpējot mazo puisēnu 24 stundas diennaktī. Patstāvība – viena no svarīgākajām vīrišķīgajām īpašībām. Puikam jāprot viss: mazgāt traukus, uzkopt mājvietu, iesist naglas. Nevajag viņu visu laiku uzraudzīt, kontrolējot katru kustību: ļoti svarīga ir uzticēšanās dēlam.
  • Bieža kļūda, ko pieļauj vientuļās mammas, ir tā, ka viņas nolemj visu dzīvi veltīt tikai bērnam, bet vēlāk, pilnīgi dabiski, gaida attiecīgu atdevi atpakaļ. Bērnam šādi upuri nav vajadzīgi. Nevajag aizmirst par savu personīgo laimi, uzlikt krustu savai dzīvei. Nav vērts puikam sacīt, ka tu viņa dēļ raujies pa diviem darbiem, neizgulies, ierobežo sevi it visā: tas viņā attīstīs tikai vainas sajūtu.
  • Mammai ir jārūpējas par bērnu un jābūt mīļai, nevis dzelzs lēdijai, kura atrisina visas problēmas. Svarīgi, lai dēls saprastu: par sievieti ir jārūpējas. Un tomēr arī nesteidz notikumiem pa priekšu un nevajag bērnu jau kopš mazām dienām censties pārvērst atbildīgā vīrietī, kuram pilnā mērā jāuzņemas rūpes par vājo un neaizsargāto mammu.
  • Biežāk slavē bērnu. Saki: "Tev viss izdodas!", "Tu esi mans aizstāvis". Zēnam, kurš aug bez tēva, tas ir īpaši svarīgi: tā tu viņā nostiprināsi pārliecību par sevi, ka viņš tev ir svarīgs.
  • Kad mātes dzīvē parādās vīrietis, ir jābūt gatavai uz greizsirdību no dēla puses. Divu sievietei tuvu cilvēku tuvināšanai jābūt pakāpeniskai, taktiskai, neuzspiestai.
  • Negaidi, ka dēls aizpildīs tukšumu, kas radies galvenā vīrieša mājās trūkuma dēļ. Atceries: vispirms, viņš ir bērns, kurš vienmēr sagaida tavu mīlestību un atbalstu. Par saimnieku mājās dēls kļūs tikai tad, kad izveidos pats savu ģimeni.
Foto: Shutterstock
  • Negaidi, ka puika pret dzīvi attieksies tieši tāpat kā tu. Vīriešiem un sievietēm emocijas un domāšana atšķiras. Ieklausies viņa domās ar cieņu. Iemācies interesēties par viņa pasauli, kura ir visai tālu no tavējās.
  • Vienmēr dēlam palīdzi, ja viņu kāds aizvainojis un viņš gaida tavu atbalstu. Nekliedz uz viņu, nerājies, ja viņam gadījušās kādas kļūdas un misēkļi. Viņam jābūt pārliecinātam: tu esi viņa pusē un tici, ka šis pārpratums vairs neatkārtosies. Šādā veidā zēnā veidosies drošības sajūta, kura, savukārt, palīdzēs pārliecinātāk spert soļus tālākā dzīvē.
  • Sievietes, kuras dēlus audzina vienas, riskē krist vienā no galējībām: atdot sevi visu bērnam vai turēties pie dēla tik ļoti, cenšoties aizpildīt vīrieša neesamības plaisu. Gan viena, gan otra pozīcija bērnā rada izkropļotu pasaules ainu. Pirmajā gadījumā bērns, visticamāk, izaugs neizlēmīgs un bez gribasspēka. Otrajā – var pazaudēt ticību cilvēkiem, jo bērnībā nav saņēmis vecāku mīlestību.

Zēna audzināšana bez tēva ir atbildīga lieta, bet ir pa spēkam. Ģimene – neatkarīgi no tā, vai tā ir pilna vai nepilna, visupirms ir cieņa un pārliecība, ka tevi šeit gaida un vienmēr atbalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!