Foto: Shutterstock
"Sarežģīta programma" – vienlaikus gan sapnis, gan murgs daudziem vecākiem. Viņi vēlas, lai bērns gūtu maksimāli daudz zināšanu, tomēr pavisam nopietni arī uztraucas, ka viņš var nepavilkt slodzi, un, lai bērnu savā ziņā apdrošinātu, ir gatavi mājasdarbus pildīt kopā ar viņiem... Tā rezultātā cieši visi, un, pirmkārt, nelaimīgais skolēns. Vai tas nozīmē, ka viss jāpalaiž pašplūsmā? Nepavisam nē! Tomēr bērns ir jāmotivē mācīties pareizi.

Pedagoģe Marija Švecova portālā "Psychologies" stāsta, ar kādiem paņēmieniem vecāki var bērnā uzturēt vēlmi mācīties.

"Mūsdienās skolā ir tik grūti, bērnam noteikti jāpalīdz!" – ir pārliecināts ikviens labs vecāks. Un, lūk, mazā skolēna dienas režīma sarakstā parādās papildu nodarbības un privātskolotāji, bet mājasdarbus pildīt katru vakaru savācas visa ģimene.

Pēc tam nezin kādēļ noskaidrojas, ka bērns negrib mācīties. Parādās jauni noteikumi. Piemēram, izpildīji mājasdarbus – vari paspēlēt datorspēles. Mācību gadu pabeidzi ar ļoti labām sekmēm, dāvanā saņēmi telefonu. Bet ko darīt, ja frāze: "Nemācīsies, kļūsi par sētnieku" jau sen vairs nav aktuāla? Jāatceras viens, ka ne telefons, ne privātskolotājs, ne ģimenes padomes ieteikums nepalīdzēs bērnu pieradināt pie vēlmes mācīties. Tieši pretēji – tā ir visvieglāk "atsist" vēlēšanos iepazīt kaut ko jaunu, kas patiesībā mums katram no dabas ir dots, norāda pedagoģe.

Kas palīdz nostiprināt šo vēlmi? Lūk, daži vienkārši veidi, kas ir pieejami ikvienam vecākam!

1. Parādi zināšanu, ko saņem bērns, nozīmi

Bērnam ir svarīgi saprast, kāpēc viņam tieši tagad nepieciešamas vienas vai citas zināšanas. Skolā šodien tika mācīta reizināšana? Palūdz viņam sarēķināt, cik paku piena (kilogramu ābolu, jogurta trauciņu) ir jāpērk visai ģimenei uz nedēļu. Tā bērns palīdzēs tev ģimenes budžeta plānošanā, sajutīs savu nozīmi un apzināsies, cik svarīgas ir jauniegūtās zināšanas.

Jāraksta vairāk, bet viņam nepatīk pārrakstīt vingrinājumus? Ievies mājās lielu projektu – ģimenes recepšu grāmatu. Uztici bērnam rakstīt šajā grāmatā un piemeklēt skaistas bildes recepšu noformēšanai. Tādā veidā uzlabosies rakstītprasme, un, ļoti iespējams, arī vingrinājumu pārrakstīšana no mācību grāmatas vairs nešķitīs grūts uzdevums.

  • Te atradīsi vēl virkni dažādu padomu, kā motivēt bērnu mācīties.

Skolā bērni apguvuši atmosfēras spiedienu? Palūdz pastāstīt, kas tas ir un kādēļ to vajadzētu noteikt. Neieņem skolotāja pozīciju, bet tieši pretēji: lai mājās bērns ir skolotājs, kurš izskaidro materiālu. Tas palīdzēs labāk izprast tēmu un attīstīs prasmi pastāstīt par sarežģīto ar vienkāršiem vārdiem.

2. Iemāci bērnam izvirzīt mērķus un tos sasniegt

Kad zini, kāpēc, izturēsi jebkuru "kā". Šī frāze ir patiesa arī attiecībā uz skolēniem. Septiņu astoņu gadu vecumā bērni vēl neprot izvirzīt ilgtspējīgus mērķus, taču to jau var sākt mācīt.

Pavaicā bērnam, kādas nodarbes vai profesijas viņu piesaista. Nav jābaidās, ja viņš sevi nākotnē redz kā populāru blogeri. Apsēdieties, paskatieties dažādus kanālus un padomājiet kopā ar bērnu, kas ir nepieciešams, lai viņš par tādu kļūtu. Iespējams, populāram blogerim labi jāzina kāda svešvaloda, lai kontaktētos ar lasītājiem komentāros.

Foto: Shutterstock

Izvirzot mērķus, ieteicams tos sadalīt pa uzdevumiem. Vislabāk to darīt kopā ar bērnu. Konkrētajā gadījumā uzdevums var būt labprātīgi mācīties kādu svešvalodu. Pat ja tu jau esi bērnu pierakstījis kādos kursos, labāk, ja šādu lēmumu pieņems viņš pats, balstoties uz izvirzītajiem mērķiem.

Un, protams, sniedz iespēju topošajam blogerim jau tagad ierakstīt kādus sižetus. Nav svarīgi, vai tie būs pieejami šaurai auditorijai vai ievietoti kādā slēgtā kanālā – mērķa sasniegšanai nevajadzētu aprobežoties ar skolā apgūstamajiem priekšmetiem.

  • Šeit uzzini galvenos iemeslus, kāpēc bērniem nepatīk mācīties.

Bet ja nu bērns pēc mēneša vai diviem pateiks, ka blogošana viņu neinteresē? Pilnīgi iespējams. Bet pa to laiku viņam parādīsies prasme uzstāties publikas priekšā, labi draugi, interesantas nodarbības svešvalodas kursos un pareizas dzimtās valodas noteikumi.

Parādi bērnam, ka iemācīties kaut ko jaunu ir interesanti un vajadzīgi. Sarīkojiet vakarēšanu "apkārt pasaulei", izmantojot karti, iepazīstiet citu tautu kultūras un lasiet viens otram skaļi priekšā.

Tikai neesi kontrolieris – esi līdzgaitnieks. Sākotnēji skolas programma tika iecerēta ne jau lai radītu galvassāpes vecākiem, bet kā kārtējais etaps ceļā uz pieaugšanu un jaunas, unikālas personības veidošanos, uzsver pedagoģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!