Foto: Shutterstock

Neviens nav līdz galam pasargāts no inficēšanās ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Tāpēc Rīgas Dzemdību nams informē, kā tiks aprūpēts jaundzimušais, ja mātei būs aizdomas par inficēšanos ar Covid-19 vai tā tiks apstiprināta.

Rīgas Dzemdību nama pārstāve Baiba Auzāne atklāj, ka Dzemdību nams saņēmis daudz satrauktu vecāku jautājumus par to, kā notiks zīdaiņa aprūpe, ja māmiņa būs inficēta ar Covid-19. Kā uzsvērts Dzemdību nama mājaslapā, lēmumu par piemērotāko jaundzimušā aprūpi un ēdināšanu pieņems māte kopā ar ārstniecības personām.

Ja mātei būs viegli simptomi un jaundzimušais būs vesels, bērns tiks izvietots vienā telpā ar māti, un māmiņai būs iespēja mazuli zīdīt. Taču, lai mazinātu zīdaiņa risku inficēties ar vīrusu, mātei būs jāievēro īpaša higiēna un prasības:

  • pirms kontakta ar mazuli ik reizi rūpīgi jāmazgā rokas,
  • aprūpējot vai zīdot mazuli, jālieto sejas maska,
  • jāatturas no cieša, intīma kontakta ar bērnu (piemēram, skūpstīšanas),
  • bērnam jāguļ savā gultiņā ar vismaz divu metru distanci no mātes,
  • bieži jāvēdina telpas un jādezinficē virsmas.

Savukārt, ja mātei būs smagi infekcijas simptomi – augsta temperatūra, klepus, elpas trūkums –, jaundzimušais tiks izolēts. Šādā gadījumā bērnu aprūpēs atsevišķā jaundzimušo aprūpes telpā un ēdinās ar atslauktu mātes pienu.

Zemāk uzskatāmi "Facebook" ierakstā to parādījusi arī Rīgas Dzemdību nama vecmāte:

Šajā rakstā iepazīsties ar Rīgas Dzemdību nama galvenās ārstes, prof. Daces Rezebergas rekomendācijām grūtniecēm un jaundzimušajiem, ja ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!