Foto: Shutterstock

Ziemas periodā vieni vecāki mazuli kārtīgi satuntuļo, bet citi cenšas norūdīt un ģērbj neatbilstoši laika apstākļiem. Tomēr nedz viens, nedz otrs variants nestiprina bērna veselību. Lai ziemā izvēlētos mazulim piemērotāko apģērbu, noteikti ir jāpievērš uzmanība gaisa temperatūrai.

Lūk, portāls "Mama-likes" piedāvā četras rekomendācijas, kas palīdzēs aizsargāt mazuļa veselību un neļaut "noķert" saaukstēšanos!

Temperatūra gaisā no plus 5 līdz mīnus 5 pēc Celsija skalas

Šī gaisa temperatūra ir vismānīgākā, jo nav nedz īsta sala, bet arī silti vairs nav. Visbiežāk tieši šādos laikapstākļos vecāki pieļauj kļūdu, izvēloties bērnam ziemas apģērbu. Optimālākais variants pie šādas temperatūras būs bērnam uzvilkt krekliņu ar garām piedurknēm, zeķubikses, silto kombinezonu un siltinātus apavus. Cepurītei un cimdiem jābūt no akrila materiāla.

  • Par to, kā ziemas periodā pasargāt mazuļa ādu, dodoties pastaigās, lasi te.

Temperatūra gaisā no mīnus 5 līdz mīnus 10 pēc Celsija skalas

Lai šādā temperatūrā bērnam būtu maksimālo komfortabli, un saaukstēšanās nebūtu klāt pēc kārtējās pastaigas, nedaudz vairāk jādomā par apģērba kārtas papildināšanu. Šajā gadījumā labi noderētu siltinātā apakšveļa. Zeķubikses, siltais kombinezons un siltināti apavi paliek kā iepriekšējā variantā. Tikai cepure un cimdi jāizvēlas no tāda materiāla, kurā ir vilna.
Foto: Shutterstock
  • Šeit lasi, cik garas pastaigas pie konkrētas gaisa temperatūras var plānot.

Temperatūra gaisā no mīnus 10 līdz mīnus 15 pēc Celsija skalas

Šāda pietiekami zema temperatūra prasa arī daudz nopietnāku pieeju, tādēļ bērnam ieteicams pa virsu termoveļai uzvilkt vēl kādu siltāku kostīmiņu no vilnas vai plīša materiāla. Lai bērnam būtu ērti, jāizvēlas kombinezons ar siltu kapuci un ūdensnecaurlaidīgu cepuri un cimdus. Kājās vēlams uzvilkt arī vilnas zeķītes, bet siltinātos zābaciņus jānomaina uz īstiem ziemas apaviem.

  • Pediatra ieteikumus par pastaigām ziemā, ja tev ir zīdaiņa vecuma bērniņš, atradīsi šeit.

Temperatūra gaisā no mīnus 15 līdz mīnus 25 pēc Celsija skalas

Šādā stiprā salā bērnam jāvelk viss tas pats apģērbs, kas pieminēts iepriekšējā aprakstā, bet pastaigas laiks gan ir jāsaīsina. Šādos laikapstākļos mazulis ārā var atrasties ne ilgāk kā pusstundu līdz stundai, atkarībā no vecuma. Ja bērnam nav vēl gadiņš, tad ārā šādā salā bērnu nevajadzētu vest, tad daudz vairāk labuma nesīs tikai viņa istabas pavēdināšana nekā pastaiga.
Foto: Shutterstock
  • Pastaigas ziemā bez slimošanas. Tas ir iespējams? Jā, ja vien ievēro dažus noteikumus, ko atradīsi šajā rakstā.

Ja ievērosi šīs rekomendācijas, varēsi bērnu pasargāt ne tikai no sala, bet arī pārkaršanas, kas ir tikpat bīstami, kā pasalt. Un raugies, lai apģērbs tiktu pareizi izvēlēts ne tikai tad, kad ejat ārā, bet arī mājās. Tas noteikti palīdzēs bērnam stiprināt veselību un krietni vien samazināt slimošanu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!