Foto: Shutterstock
"Manam dēlam ir trīs gadi, un es aizdomājos – vai zēni kaut kā speciāli jāieradina jau no mazotnes, ka mājās ir jābūt kārtībai, ka aiz sevis viss ir jāsavāc, jāpalīdz mammai? Pastāstīt, kā jāapietas ar meitenēm? Piemēram, kad jāsāk mācīt, ka sabiedriskajā vietā jādod vieta? Kā audzināt labu cilvēku un nākamo īsto vīrieti?" pēc padoma taujā kāda norūpējusies mamma.

Atbildi portālā "Parents" viņai sniedz psiholoģe Tatjana Rota:

Amerikāņu psihoanalītiķis Hainzs Koguts uzskatīja, ka bērns savas attīstības gaitā piedzīvo trīs spēcīgas vajadzības, kuru apmierināšana ir nepieciešama harmoniskas personības attīstībai.

Vajadzība būt nesavtīgas vecāku mīlestības apstarotam. Ikvienam mazulim ir svarīgi just vecāku apbrīnu, viņu prieku un apmierinājumu par to, ka viņi redz savu bērnu sev līdzās. Šīs vajadzības apmierināšana ir pamats, lai veidotu pamata uzticēšanos pasaulei, tā bērnā nostiprina ticību saviem spēkiem, palīdz pārdzīvot neizbēgamo konfrontāciju ar vilšanās sajūtu.

Idealizācijas vajadzība. Vecāku idealizācija – proti, viņu uztveršana kā visu varošus un nevainojamus ļauj bērnam veidot spēcīgu tēlu, kas ir spējīgs viņu aizstāvēt no visiem pretiniekiem. Zinot, ka viņam blakus ir kāds ļoti svarīgs cilvēks, kurš ir spējīgs pasargāt no jebkura ienaidnieka, bērns gūst iespēju pamēģināt savus spēkus paveikt kaut ko jaunu, parādīt sevi, dalīties ar saviem pārdzīvojumiem un veidot pieņemošu, atbalstošu attiecību modeli.
Foto: Shutterstock

Vajadzība līdzināties citiem. Tās apmierināšana ir bērna socializēšanās pamats, normu un sociālo grupu noteikumu pieņemšana, kuras daļa ir arī bērns.

Saskaņā ar Koguta teikto, tieši šīs vajadzības ir svarīgi faktori bērna rakstura veidošanās procesā, tās ietekmē viņa pārliecību par sevi jūtas, palīdz tikt galā ar sarežģītām situācijām, palīdz saglabāt cieņu pret sevi un citiem.

  • Šajā rakstā atradīsi vēl 10 tēzes par tēmu – kā zēnu izaudzināt par īstu vīrieti.

Domāju, ka šī teorija pietiekami plaši atbild uz jūsu jautājumiem. Pieņemot savu dēlu, dāvājot viņam savu siltumu, mīlestību un apbrīnu, un kopā ar to kļūstot viņam par piemēru, jūs spēsiet veidot harmonisku personību. Zināšanas par procesiem, kas notiek au augošu bērnu, palīdzēs jums pašai saprast, kad pienāks vislabākais brīdis, lai dēlam mācītu dažādas svarīgas lietas. Piemēram, jūs esat iepirkušies un pa ceļam uz mājām variet dēlam uzticēt panest maizes kukulīti vai vēl kaut ko ne tik smagu. Viņš sajutīsies kā palīgs. Vai palūdziet savam zēnam palīdzēt jums sagriezt salātus, vai izkrāmēt produktus no somas. Skatieties kopā ar viņu filmas, lasiet grāmatas un apspriediet izlasīto. Nekādas speciālas "labestības mācībstundas" nav nepieciešamas.

Zēni kļūst par īstiem vīriešiem, ja viņi aug pasaulē ar savām vēlmēm un vajadzībām. Tas sniedz viņiem iespēju būt uzmanīgiem un cieņpilni attiekties gan pret apkārtējiem, gan pašiem pret sevi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!