Foto: Shutterstock
Klāt ziemas brīvdienas – laiks, kad vairums skolēnu sociālajos tīklos un internetā pavada vairāk laika, nekā ikdienā ierasts. Lai arī pirmajā brīdī tā šķiet visnotaļ nevainīga izklaide, vecākiem ir jāņem vērā, ka sociālie tīkli var negatīvi iespaidot viņu atvases. Ne velti sociālajiem medijiem ir noteikti vecuma ierobežojumi.

Kā panākt, lai bērns nepakļaujas virtuālās pasaules ietekmei, bet dzīvo savu dzīvi, pieņem savus lēmumus un nekopē to, ko redz internetā? Šis jautājums interesē daudzus vecākus. Universālas receptes nav, svarīgi ir runāt ar bērniem un mācīt kritiski vērtēt internetā atrodamo informāciju.

Pusaudžiem, kuri ļoti daudz laika pavada internetā un sociālajos tīklos, var veidoties nopietnas atkarības problēmas. Tas ietekmē sekmes skolā un attieksmi pret mācībām. Stundām ilgi katru dienu, bezmērķīgi sērfojot internetā – apskatot un komentējot bildītes sociālajos tīklos, čatojot ar draugiem, skatoties video u.tml., jaunietis notrulinās un internets tiek izmantots tikai izklaidei, nevis jēgpilni, lai attīstītu savas prasmes, zināšanas un radošumu.

Sociālo tīklu un reklāmu ietekmē bērnos un jauniešos veidojas maldīga un realitātei neatbilstoša izpratne par cilvēka izskatu un dzīves standartiem. Rodas iespaids, ka cilvēki dzīvo apskaužami labu dzīvi ideālā pasaulē – perfekts ķermenis, dārgu zīmolu apģērbs, labi apmaksāts darbs, jauni auto un skaistas mājas. Bērni pat neaizdomājas, ka attēlus gandrīz vienmēr mākslīgi uzlabo. Rezultāts ir likumsakarīgs – izkropļota izpratne par dzīves realitāti. Bieži vien mākslīgi perfekto ķermeņu aplūkošana pastiprina anoreksiju un bulīmiju. Ar to saskaras arī zēni.

Iespaidojoties no sociālajos tīklos redzētā, jaunieši sāk vērtēt citus cilvēkus pēc ārējā izskata un turības, un uz šī aplamā uzskata pamata veido savstarpējās attiecības. Internets turklāt ir pārpildīts ar vardarbību un laika gaitā jaunieši sāk uztvert gan fizisko vardarbību, gan emocionālu pazemošanu par normu. Emocionāli nejūtīgi un vardarbīgi kļūst arī viņi paši, mēģinot atkārtot redzētās vardarbības izpausmes.

Sociālo mediju ietekmē jaunieši mēdz uzskatīt, ka laime kļūst pērkama, jo neskaitāmajām reklāmām rodas iespaids, ka laimei ir sava cena. Proti, dzīve būtu laimīga, ja tiktu nopirkts jauns telefons, dators, spēle vai kas cits. Reklāmdevēji teicami izmanto bērnus un jauniešus, līdz viņi kļūst par komercializētas laimes upuriem, nespējot saprast – ko nozīmē patiesa laime.

Salīdzināšana sociālajos tīklos ir arī ceļš uz greizsirdību un skaudību – redzot, kā citiem dzīvē veicas, rodas negatīvas emocijas. Jaunietis neapzināti sāk vainot savus vecākus, ka viņi nevar dāvāt tādu pašu dzīvi kā klases biedram, iespējams, ar laiku viņš sāks izteikt pretenzijas un pieprasīt dažādus uzlabojumus, ja vecāki vēlas viņu redzēt laimīgu.

Foto: Shutterstock

Sociālie mediji mēdz provocēt arī uz riskantu seksuālo uzvedību. Soli pa solim pusaudži atklāj savu seksualitāti. Tas ir normāli, ja rodas interese par sava ķermeņa un attīstības procesu izzināšanu. Tomēr seksualitāti atspoguļojošu ainu sociālajos tīklos un internetā mūsdienās ir par daudz, un tās var radīt jauniešos maldīgu izpratni – ka seksualizēta uzvedība un izskats ir vērtība, uz kuru noteikti jātiecas. Sekss bez atbildības – šķiet, šāds vēstījums jaunietim tiek nodots internetā. Tas var novest pie bezatbildīgas seksuālās uzvedības un pāragras grūtniecības.

Padomi vecākiem, lai mudinātu savu bērnu neietekmēties no interneta

  • Pavadi kopā ar savu bērnu un ģimeni pēc iespējas vairāk laika, nelietojot mobilās ierīces.
  • Esi pats vienmēr jauks un nepazemo, nekritizē, neapsaukā citus cilvēkus – bērnu klātbūtnē un internetā nekad.
  • Iemāci bērnam priecāties par vienkāršām lietām, pats par tām "skaļi" priecājoties… arī internetā.
  • Iedvesmo savu bērnu un rādi piemēru – apņemies iemācīties kaut ko jaunu un mudini viņu darīt tāpat. Iespējams, internets būs noderīgs jūsu jauno prasmju apgūšanai.
  • Palīdzi un atbalsti savu bērnu mērķu sasniegšanā.
  • Palīdzi viņam sameklēt noderīgu informāciju internetā.
  • Stāsti, ka cilvēki ir dažādi, piemēram, ar veselības problēmām, tomēr viņi ir spējuši piecelties un sasniegt mērķus, priecāties par dzīvi. Dalies ar šādiem stāstiem internetā.
  • Samīļo un uzslavē savu bērnu, pat, ja gadās kļūdīties. Ar ikvienu tā var notikt, bet jūs esat komanda, kas viens otru atbalsta.
  • Arī internetā problēmas ir atrisināmas.
  • Izskaidro bērnam, ka atšķirties nenozīmē, ka tu esi sliktāks, tev var būt citas intereses un tu vari citādāk uztvert lietas. Internetā nav jādara tas pats, ko visi, un tu vari izmantot internetu citiem, jēgpilnākiem mērķiem, nevis tikai "sēdēt" sociālajos tīklos.

Plašāka informācija par sociālo tīklu ietekmi pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!