Foto: Shutterstock
10 gadus vecajai Annai bija uzdots sakopt vannas istabu. Pēc minimāliem pūliņiem viņa "uzvelkas" un saka: "Kāpēc man te ir jāsakopj, tas nav godīgi!" Eduardam ir jānomazgā trauki. Rīt viņam skolā paredzēts kontroldarbs, un tētis grib viņu atbrīvot no šī darbiņa, lai dēls pagūtu sagatavoties pārbaudījumam. Vai tev šis skan pazīstami?

Bērna uzvedība tevī var izsaukt vainas sajūtu un šaubas par savu audzināšanas stilu. Pastāv daudz iemeslu, kuru dēļ mēs vēlamies bērniem piekāpties un atļaut viņiem nedarīt to, kas viņiem būtu jāpaveic.

Bieži vien mums, vecākiem, gribas labāk būt savu bērnu draugiem, nekā vecākiem. Turklāt mums var būt nepatīkami, kā bērni runā pretī, kad mēs no viņiem pieprasām kādas vienošanās izpildi, jā, un arī mēdz būt spiediens šādā stilā: "Visiem klasē jau ir…" vai "Nevienu no klases nespiež…", un šādi izteicieni vecākiem traucē stingri ievērot noteikumus. Psiholoģe Ketrina Kvolsa portālā "Ipsyholog" dalās 20 padomos, kā vecākiem pārlieku neizlutināt savas atvases.

Foto: Shutterstock

Iespējams, tu tagad domā: "Tas ir pārāk sarežģīti!" Viena no svarīgākajām lietām, par kuru visbiežāk neraksta grāmatās par bērnu audzināšanu – kamēr tu audzini sava bērna raksturu, viņš audzina tavējo, norāda psiholoģe.

"Piekrītu, tas paņem daudz laika un ne vienmēr mēdz būt viegli. Bet vēlos tevi pārliecināt, – ja tu neveltīsi laiku savam bērnam tieši tagad, pēc tam nāksies veltīt vēl vairāk. Un gan tev, gan bērnam būs labāk, ja audzināšana netiks atlikta uz "pēc tam". Padoms vecākiem – atzīmē priekš sevis visu to, pie kā tev personīgi būtu jāpiestrādā ar tavu bērnu. Izvēlies vienu punktu no tiem, ko esi atzīmējis, un strādā ar to, kamēr nesasniegsi panākumus, bet pēc tam to pašu dari ar nākamo atzīmēto punktu. Izvairies no darba uzreiz pie visām tēmām, lai izvairītos no pārslodzes gan tev, gan bērnam," rekomendē Kvolsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!