Foto: Shutterstock

Grūtniecība ir ļoti atbildīgs laiks sievietes dzīvē. Šajā periodā pat šķietami vismaznozīmīgākās veselības problēmas var sagādāt gana daudz nepatīkamu brīžu. Grūtniecības laikā viena no lielākajām slodzēm gulstas uz mugurkaulu. Lai to saglabātu veselu, nepieciešams sekot visai vienkāršiem noteikumiem. Portāls "Woman-rules" piedāvā speciālistu sagatavotus ieteikumus, kas būtu jāievēro ikvienai topošai mammai.

Svara kontrole

Grūtniecības laikā sievietes ķermenis iegūst citas fizioloģiskas līnijas, veidojas jauns līdzsvara punkts. Un šo procesu ļoti spēcīgi ietekmē svara izmaiņas. Liekais svars mugurkaulam rada papildu slodzi, tādēļ katru jaunu dienu jāsāk ar nosvēršanos.

Nē krasām kustībām!

No grūtniecības paša sākuma sievietei ieteicams domāt par to, lai ķermeņa kustības būtu plūstošas un mierīgas. Līdz ar svara pieaugumu un straujām kustībām, var parādīties stipras sāpes mugurā, kas saistītas ar to, ka mugurkaulam tiek nospiesti nervi. Veicot rīta vingrošanu, ir jāizslēdz visi vingrinājumi, kuros nepieciešamas roku un kāju krasas kustības. Tagad ir īstais laiks, lai kļūtu plastiska, ar plūstošām kustībām.

Grūtniecības laikā lieliska fiziskā aktivitāte ir peldēšana. Mugurkauls peldēšanas laikā tiek atslābināts, bet slodze uz to ūdenī būs tikai minimāla. Tāpat nodarbības baseinā būs noderīgas visām locītavām: tās kļūs elastīgākas.

Ideālā gulēšana

Ļoti svarīgi ir pareizi sagatavot guļvietu saldam miegam. Gultai jābūt pietiekami platai. Izvēloties matraci, jāraugās, lai tas nebūtu nedz pārāk mīksts, nedz pārāk ciets. Nebūtu ieteicams izmantot lielu spilvenu, kur likt galvu, jo tas var veicināt osteohondrozes rašanos skausta rajonā. Ja miega laikā rodas sāpes rokā vai kājā, kuras vēl atbalsojas starpribu rajonā, noteikti jāmaina gulēšanas poza. Visticamāk, šīs nepatīkamās sajūtas ir jāsaista ar nospiestiem nerviem.

Pēdējos grūtniecības mēnešos atrast ērtu gulēšanas pozu nebūt nav viegli, jo tam traucē lielais vēders. Šādos gadījumos speciālisti rekomendē ieviest "spilvenu-draudzeni". To var palikt starp kājām, ceļgalu rajonā. Šādā gadījumā tiks atvieglotas nepatīkamās sajūtas, kas var rasties, piemēram, no nospiesta kuņģa. Savukārt, lai būtu vieglāk apgriezties uz otriem sāniem, spilvenu var palikt zem vēdera.

Pareiza sēdēšanas poza

Pats galvenais noteikums grūtniecēm – nesēdēt, pārliekot vienu kāju pār otru. Ja topošai mammai patīk sēdēt šādā pozā, viņai tiek traucēta asinsrite kājās, kā arī tas nelabvēlīgi ietekmē mugurkaula skriemeļus, kas, savukārt, var novest pie skoliozes veidošanās.

Apavi ar zemu papēdi

Grūtniecības laikā ieteicams nēsāt apavus ar zemu papēdi (ne augstāku par pieciem centimetriem), turklāt tam jābūt "mīkstam", proti, lai tas neklabētu un neradītu asas kustību vibrācijas, kas, savukārt, var ietekmēt starpskriemeļu disku nospiešanu. Apavi nedrīkst būt pārāk cieši un šauri, lai netiktu traucēta asinsrite kājās.

Smagumus atstāj vīrietim

Maksimālais svars, ko var celt sieviete grūtniecības laikā, nedrīkst pārsniegt divus kilogramus. Lai paceltu kādu priekšmetu no grīdas, sākumā ieteicams piesēst, tad paņemt priekšmetu un tikai tad piecelties stāvus. Tikai šādā gadījumā slodze būs pareizi sadalīta uz kāju muskuļiem, nevis uz muguru.

Vērtīgais vitamīns D

Vitamīns D nepieciešams gan gaidāmā mazulīša attīstībai, gan veiksmīgai grūtniecības norisei. Lai papildinātu tā rezerves organismā, biežāk ir jāiet pastaigās svaigā gaisā, jāiekļauj ēdienkartē biezpiens, siers, rieksti, pākšaugi, zivis un jūras produkti, kā arī zaļie dārzeņi. Starp citu, pat pati blāvākā ziemas saulīte ir lielisks palīgs, lai uzkrātu vitamīnu D.

Ievērojot šos vienkāršos padomus, topošā mamma saglabās mugurkaulu veselu un grūtniecību padarīs vieglāku un patīkamāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!