Foto: Shutterstock

Pēc vannas vai autiņbiksīšu mainīšanas laikā vari mazuli pamasēt. Masāža ir vērtīga procedūra, ko itin labi var paveikt gan vecāki, gan arī vecvecāki. Tā mazulim sniedz to pašu labumu, ko pieaugušajam: nomierina, īpaši niķīgu bērnu, un tas ir arī burvīgs veids, kā izrādīt mazajam savu mīlestību. Par to, kā masēt bērniņa muguru, kājas, vēderu un citas ķermeņa daļas, savā grāmatā "Mans mazbērns. Kā priecāties un rūpēties par mazbērnu" raksta tās autore, bērnu aprūpes speciāliste Mirjama Stoparde.

Ja mazo masēsi regulāri, viņš šo procedūru sāks pazīt un izrādīs patiku jau pašā sākumā. Vari turpināt masēt bērnu arī tad, kad viņš kļūs vecāks. Bieži vien masāža ir ideāls veids, kā nomierināt satrauktu bērnu – ne tikai zīdaini, bet arī jau lielāku.

Pirms sākt masāžu, radi atbrīvojošu atmosfēru. Izvēlies laiku, kad tevi netraucē, izslēdz savu tālruni. Parūpējies, lai istaba būtu patīkami silta, ieslēdz nomierinošu mūziku un uzliec bērnu uz silta dvieļa, aitādas pleda vai sev klēpī.

Masē no galvas uz leju ar viegliem, vienmērīgiem, glaudošiem pieskārieniem, abas ķermeņa puses masē simetriski. Masāžas laikā uzturi ar mazuli acu kontaktu un runā klusā, maigā un mīlošā balsī.

Foto: Shutterstock

Mazuļiem patīk, ka viņiem pieskaras. Pētījumi rāda, ka viņi drīzāk ļausies masāžai, nevis barošanai, tādēļ masēt ir īpaši ieteicams. Šī procedūra dažreiz mazina nelielus gremošanas traucējumus, piemēram, gāzes, kas var padarīt mazuli niķīgu.

Kā masēt mazuli

Pārliecinies, ka tavas rokas ir siltas un lieto labu bērniem domātu krēmu bez smaržas. Nelieto aromterapijas eļļas vai riekstu, piemēram, mandeļu eļļu. Pārtrauc masēt, ja mazulis kļūst nemierīgs vai viņam masāža nepatīk.

Galva

Sāc ar apļveida kustībām viegli masēt galvas virsu, tad glaudi uz leju gar sejas sānu daļu. Viegli pamasē pieri no centra uz sāniem, tad virs uzacīm, turpini ar vaigiem un pabeidz, masējot ap ausīm.

Kakls un pleci

Viegli masē bērna kaklu no ausīm lejup uz pleciem un no zoda uz krūtīm. Tad uzmanīgi glaudi plecus, sākot no kakla.

Rokas

Glaudi rokas uz leju līdz pirkstu galiem. Ar pirkstiem un īkšķi viegli saspied viņa roku visā garumā, sākot no augšdelma un beidzot ar plaukstas locītavu un plaukstu.

Foto: Shutterstock

Krūtis un vēders

Viegli glaudi bērna krūtis virzienā uz leju pa smalkajiem ribu liekumiem. Tad sāc viegli ar apļveida kustībām pamasēt vēderu virzienā uz nabas pusi.

Kājas

Tagad vari masēt kājas – no augšstilbiem līdz ceļiem. Glaudi virzienā uz leju apakšstilbu priekšpusi, tad ap ikriem un potītēm. Viegli saspied kājas no augšas uz leju.

Pēdas un kāju pirksti

Paberzē potītes un pēdas virzienā no papēža uz pirkstgaliem, tad koncentrējies uz katru pirkstu atsevišķi. Pabeidz ar pārmaiņus stingrām un vieglām, glaudošām kustībām visā garumā pa ķermeņa priekšpusi.

Mugura

Pabeidzot priekšpuses masāžu, apgriez bērnu uz vēdera un masē muguru. Dari to virzienā no pleciem uz leju un masēšanas laikā turpini klusi sarunāties. Tagad mazulis jutīsies ļoti atbrīvots, un, iespējams, arī tu.

Kā masāža ietekmē mazuli un masētāju

Masāža ir lielisks un nenovērtējams laiks, kā darboties un kontaktēties ar bērnu, un, to veicot, labumu gūst abas puses. Masāžu var viegli iemācīties un to veikt ir patīkami.

Masāža ir ideāls veids, kā nomierināt nemierīgu mazuli, un ar savu atslābinošo iedarbību var palīdzēt nomierināties arī pašam. Ievērosi, ka, masējot bērna mīksto, gludo ādu, gūsi labumu gan sev, gan mazulim.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Masāžas ietekme uz mazuli

  • Pieskaršanās ir nozīmīga tuvināšanās procesa daļa, kas palīdz mazuļiem augt. Masāžas sajūtas ir tikpat jaukas mazulim, cik tev, un bērniņš zina, ka tā ir mīlestības izpausme.
  • Ar mīlestību veiktā masāža arī tās radītajām patīkamajām sajūtām bērnam nāks par labu.
  • Bērniem patīk būt kopā ar saviem mīļajiem, un masāžas pieskārieni to veicina. Viņš atpazīst tos kā mīlestības apliecinājumu.
  • Ja bērns būs nemierīgs, tavu roku nomierinošās, glaudošās kustības viņu nomierinās, liks viņam justies droši un noņems satraukumu.
  • Kad tiek veikta masāža, palielinās bērna izpratne par dažādām viņa ķermeņa daļām.
  • Vislabāk ir masēt tieši bērna ādu, bet, ja viņam nepatīk būt izģērbtam, uzvelc vieglu kokvilnas krekliņu, cauru kuru vari sajust bērniņa ķermeni.
Avots: Mirjama Stoparde "Mans mazbērns. Kā priecāties un rūpēties par mazbērnu" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!