Foto: Shutterstock
Agrs rīts, mazulis, kurš nepavisam negrib pamest silto gultiņu, pierunāšana, dusmas, steiga… Domājams, ka šī aina ir pazīstama gandrīz visiem bērnudārza vecuma bērnu vecākiem. Vai bērns ir jāmodina un kā šo procesu padarīt maksimāli komfortablāku mazajam un arī pārējiem ģimenes locekļiem?

Ir jāsaprot, ka galvenā atslēdziņa mundrākiem rītiem slēpjas pareizā gulētiešanas procesā, kā arī pilnvērtīgā nakts miegā. Ja bērns pieradis iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā, viņa bioloģiskais pulkstenis jau būs noregulēts uz šādu dienas režīmu. Ja bērns ir pilnvērtīgi atpūties nakts miega laikā, arī pamodināt viņu būs daudz vieglāk.

Tātad, kā pareizi mazo modināt? Visupirms – izmantot bērnu mīlestību pret rituāliem, pamāca "Woman-rules". Mazuļiem patīk paredzamība un darbību atkārtošanās. Protams, nepastāv vienota, ideālā rituāla, kā pamodināt mazu bērnu, katra ģimene rīkojas, ņemot vērā savu pieredzi un panākumus. Kādam mazulim, lai viņš maigi varētu pārcelties no miega valstības uz reālo pasauli, nepieciešams pagulēt 5-7 minūtes uz mamma pleca, kura maigi paglāstīs bērna galviņu. Citam varbūt palīdzēs tāds stimuls, kā, piemēram, multenīte noteiktā laikā. Jebkurā gadījumā – bērna modināšanai jānotiek mierīgi un lēnām. Piedāvājam palūkot bērnu aprūpes speciālistu ieteikto modināšanas metodi, kurā vecāki var ieviest arī savas korekcijas.

Pirmais solis

Var klusiņām ieslēgt mazuļa mīļāko dziesmiņu, blāvu gaismiņu, paglaudīt bērna galvu un klusā balsī pasaukt viņu vārdā.

Otrais solis

Pēc tam vēlams piesēst uz bērna gultas malas, apskaut un noskūpstīt mazuli. Kad viņš atvēris acis, var pavaicāt, kā bērns gulējis, ko sapņojis.

Trešais solis

Možu dienu nodrošinās arī maza rīta rosme jeb izstaipīšanās, ko var veikt gultā. Piemēram, mazulis ar abām rokām var pastiepties uz augšu, bet ar pēdām – uz leju. Pēc tam viņš var saliekt kājas ceļos un kopā saliktās kājas noliekt te uz labo, te kreiso pusi. Labi iedarbojas arī viegla ķermeņa un kāju masāža, protams, ja vien tam no rīta atliek laika.

Ceturtais solis

Pēc tā visa nevajag uzreiz likt bērnam lēkt no gultas ārā – lai viņš nedaudz mierīgi pasēž un atgūstas no miega.

Piektais solis

Pēc pāris minūtēm, kad bērns patiešām jau ir pamodies, var viņu pasaukt parastā balsī, ieslēgt jautru mūziku. Un tikai tad vari sūtīt bērnu tīrīt zobus un nomazgāt muti – bez atgādinājuma pirmsskolas vecuma bērni parasti to piemirst.

Kā nevajag modināt bērnu

Strauja bērna modināšana var mazo nobiedēt, tādēļ nedrīkst:

  • Bērnu modināt ar griezīgā balsī izteiktām komandām;
  • Ieslēgt skaļu mūziku vai modinātāju;
  • Ieslēgt spilgtu gaismu;
  • Uzstājīgi bakstīt, lai mostas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!