Foto: Shutterstock
Ir ģimenes, kurās bērni ienāk negaidīti un kā liels pārsteigums, bet tad ir arī tādas, kuras jau vairākus gadus cenšas tikt pie mazuļa, taču bez panākumiem. Šoreiz iepazīstinām jūs ar galvenajām pāru kļūdām, kas neļauj viņiem tikt pie bērniņa, mītiem, kuriem akli seko izmisušie pāri, un ārstu ieteikumiem, kas palīdzēs piepildīt sapni un kļūt par vecākiem.

Trīs īsi padomi, kā uzlabot seksu ar mērķi ieņemt bērnu

Termometri bazālās temperatūras mērīšanai, ovulācijas prognožu komplekti, dzemdes kakla gļotādas izpēte... Tas viss nerada īpaši erotisku noskaņojumu, vai ne? Tu nebūt neesi vienīgā. Lai gan teorijā sekss ar mērķi ieņemt bērnu izklausās skaisti (vairs nekādu raižu par pretapaugļošanās pasākumiem!), pāri, kas to jau izmēģinājuši, parasti šādu seksu raksturo kā "mehānisku" un "neromantisku" pārošanos, kas nomāc jebkādu vēlmi pēc intīmas tuvības.

Lūk, piedāvājam amerikāņu psihoterapeites Lenoras Pomeransas trīs padomus bērna plānošanas laikā, ko speciāliste ieteikusi portālam "Parents".

Kur ir problēmas būtība? Kāds vīrietis stāsta: "Kad mēs atteicāmies no prezervatīviem, es domāju, ka nu mums būs spontāns sekss, bez jebkādiem ierobežojumiem. Bet viss bija tieši otrādi. Mums bija iepriekš jāplāno dzimumakti, lai tie sakristu ar manas sievas ovulāciju, un jāaprobežojas ar pāris dzimumakta pozām, kurās bērna ieņemšanas iespēja ir vislielākā".

Arī sievietēm šī pieredze var izrādīties tikpat nepatīkama. "Es vēlējos, lai tas notiktu skaisti - lai mēs mīlētu viens otru tik stipri, lai kopīgi radītu bērnu. Bet realitātē tas izvērtās par kaut kādu visai dīvainu zinātnisku eksperimentu," atzīst kāda topošā māmiņa.

Lasīt vairāk

Galvenās kļūdas, mēģinot tikt pie mazuļa

Foto: Scanpix

Dažām sievietēm spēja palikt stāvoklī šķiet mistiska veiksmes un ģenētikas kombinācija. Kāpēc vienai sievietei izdodas ieņemt mazuli jau pirmajā reizē, bet citas pie bērna mēģina tikt gadiem ilgi? Tām sievietēm, kuras ilgi nespēj palikt stāvoklī, jau pati ideja – kā tikt pie mazuļa – pārvēršas teju nakts murgā.

Taču, kā uzsver speciālisti, visa sāls ir tajā, ka daudzi pieļauj vienas un tās pašas kļūdas. Lūk, portāls "Parents.ru" apkopojis desmit tipiskākās no tām, kādēļ sievietes nevar ieņemt mazuli!

Viena no galvenajām kļūdām ir biežais pārdzīvojums par neveiksmi.

Visticamāk, tev ir kāda draudzene, kura palikusi stāvoklī, tev ir teikusi: "Tas notika tieši tajā brīdī, kad es par to pārstāju domāt." Tas kaitina, satrauc un dod pa nerviem, īpaši tad, ja viss, ko tu vēlies, ir dzemdēt mazuli. Un šķiet, ka nekas vairs nenostrādās, taču tava draudzene saka patiesību. Stress var būt viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ tev neizdodas ieņemt mazuli. Augstais stresa hormona – kortizola – līmenis var negatīvi ietekmēt auglību. Amerikāņu zinātnieki pētījuši ap 400 pāru, kuri mēģinājuši tikt pie mazuļa. Pētījums liecinājis, ka sievietēm ar augstiem stresa rādītājiem par 29 procentiem bijušas zemākas iespējas palikt stāvoklī, nekā sievietēm ar normāliem stresa rādītājiem. Speciālisti apgalvo, ka nemitīgs stress pazemina hormonu izstrādi, kuri atbild par stabilu ciklu.

Atslābinies un pacenties kādu laiku nedomāt par šo jautājumu. Iemācies meditēt, pieraksties uz jogas nodarbībām. Dažas no asanām stimulē asins piegādi iegurnim, tādējādi palīdzot arī nepieciešamo hormonu izstrādē. Tas, savukārt, labvēlīgi ietekmē spēju ieņemt mazuli. Pārstāj tik ļoti plānot savu grūtniecību un katru dienu sev atgādini, ka tas ir brīnums, kurš patiesībā notiek ļoti, ļoti bieži.

Lasīt vairāk

Aizņemties grūtnieces kleitu, stumdīt tukšus bērnu ratiņus, kaķēna adoptēšana un citi neparasti padomi, kā palikt stāvoklī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir ģimenes, kurās tikt pie mazuļa neizdodas pēc pirmajiem, iespējams, pat simtajiem mēģinājumiem, un gribēts vai nē – izmisums piezadzies. Tomēr cerība vienmēr pastāv. Diskusijas par to, kādā pozā, kādā mēneša dienā un cikos pa dienu vislabāk mēģināt ieņemt mazuli, portāla Cālis.lv forumā ir gana daudz. Šoreiz aplūkosim, kādus neparastus padomus viena otrai sniedz sievietes, lai mēģinātu tikt pie ilgi gaidītā mazulīša.

Lasīt vairāk

No šķietami bezcerīga gadījuma līdz mazuļa sagaidīšanai. Sievietes pieredzes stāsts

Foto: Shutterstock

Grūtības palikt stāvoklī, mākslīgā apaugļošana, mazuļa zaudēšana, reproduktīvo orgānu veselības problēmas, priekšlaicīgas dzemdības, to visu piedzīvoja kāda ģimene, līdz tomēr izdevās sagaidīt savu mazulīti. Tagad puisēnam jau apritējis gadiņš, un mamma nolēma padalīties savā pieredzē, lai iedrošinātu citus pārus – nepadoties un cīnīties, lai rokās mīļi skautu savu lolojumu. Sieviete vēlējās palikt anonīma.

Lasīt vairāk

Netieku pie mazuļa. Rīcības plāns jeb pirmie soļi pretī sapņa piepildījumam

Foto: Shutterstock

"Censonējam* jau septiņus mēnešus, nekā,", "Jau trešais SA** piedzīvots, tik ļoti cerējām, ka šoreiz viss būs labi,", "Dusmas plosa mani, kaimiņienei dzērājai jau septītais, bet mēs, abi sportisti, jau pusotru gadu netiekam pie pirmā," – tie ir tikai daži jauno pāru atstāti vēstījumi sarunās, portāla "Cālis" forumā un komentāros pie rakstiem. Mūsdienās, iespējams, teju katram būs zināms kāds pāris vai pat vairāki, kuri netiek pie mazuļa tad, kad to vēlas.

Lai gan mūsdienu medicīna pēdējos gados straujiem soļiem ir attīstījusies, un pie mazuļa var tikt ne tikai dabiskā ceļā, tomēr joprojām sabiedrībā valda visai stereotipiski, iesīkstējuši viedokļi, sak, kas nav dabīgs, nav labs. Un pāri, arī vientuļas sievietes jeb tādas, kuras labprāt izvēlas laist pasaulē mazuli arī tad, ja zina, ka bērnu audzinās vienas, skaļi nerunā par šīm savām problēmām. Kauns, nevēlēšanās skaidroties, vainas sajūta, bailes no nosodījuma, – šķēršļi, kurus nevēlas pārvarēt tie, kuriem pie mazuļa neizdodas tikt. Un tomēr – pie zobārsta taču neviens nekautrējas aiziet un pastāstīt par to kolēģim?! Tieši tas pats ir problēmu risināšanā, kas saistās ar auglības jautājumiem. Tāpēc jau pastāv tādi ārsti kā andrologs, reproduktologs, lai palīdzētu tiem, kam tas nepieciešams.

Redzot problēmas lielo aktualitāti, portāls "Cālis" uz sarunu aicināja auglības klīnikas "Mama Rīga" reproduktoloģi Viktoriju Zaļetovu, kura pacientus pieņem ne tikai Rīgā, bet arī Krievijas galvaspilsētā Maskavā, tieši izsakoties – lidinoties starp divām pilsētām, jo patiesība ir tāda, ka šādu pāru – tradicionālo un arī alternatīvo, kā arī vientuļo sieviešu, kurām jāpalīdz piepildīt sapnis, ir gana daudz. Par to, kas ir neauglība, kā to konstatēt, kādus pirmos soļus spert, kādi izmeklējumi veicami, cik ilgi gaidīt dabiskās grūtniecības iestāšanos, bet, kad ir laiks vērsties pie reproduktologa, par to stāsta Viktorija Zaļetova.

* Censonēt – "Cāļa" foruma lietotāju izmantots žargonvārds, kas apzīmē cenšanos ieņemt mazuli.

** SA – saīsinājums, apzīmē spontāno abortu.

Lasīt vairāk

Sagatavošanās mazuļa ieņemšanai: padomi sievietēm un vīriešiem

Foto: Shutterstock

Grūtniecība sākas ar bērna ieņemšanu, un šāds teikums pat varētu raisīt smaidu, sak, kurš gan to nezina? Tomēr, lai jaunās dzīvības rašanās notiktu iespējami labākos apstākļos, šim notikumam ir jāgatavojas savlaicīgi, turklāt abiem – gan sievietei, gan vīrietim jeb topošajiem vecākiem. Ar ko gan sākt grūtniecības plānošanu, kādus ārstus apmeklēt un kādus izmeklējumus veikt vai neveikt?

Lasīt vairāk

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai ieņemtu bērnu

Foto: Shutterstock

Ir pāri, kuriem izdodas ieņemt bērniņu jau pirmā cikla laikā, un ir tādi, kuru mēģinājumi tikt pie mazuļa mēnešiem vai pat gadiem ilgi nevainagojas ar pozitīvu grūtniecības testa rezultātu. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas vadītāja Nellija Lietuviete stāsta, cik ilgā laikā vajadzētu iestāties grūtniecībai, kādas kļūdas pāri pieļauj, cenšoties ieņemt bērniņu, un kad ir pamats meklēt ginekologa palīdzību.

"Katram pārim laiks, kurā izdosies ieņemt bērniņu, būs atšķirīgs. Vieniem mazulis piesakās jau pirmā cikla laikā, citiem trīs mēnešu laikā, vēl citiem – pusgada vai gada laikā. Visos gadījumos tas ir normāli, jo katram auglība ir citādāka," stāsta daktere Lietuviete.

Lasīt vairāk

Izplatītākie mīti par mazuļa ieņemšanu. Izlasi un netici tiem!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīti un aizspriedumi par to, kas traucē tikt pie mazuļa cirkulē gan tautas folklorā, gan interneta forumos, kur sievietes dalās pieredzē par to, kas viņām palīdzējis vai traucējis ieņemt bērniņu. Nav dūmu bez uguns un katram apgalvojumam ir savs pamatojums, bet vai tam ir izšķiroša nozīme? Izlasi un ņem vērā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!