Foto: Shutterstock

Mazuļa dzīves pirmās 1000 dienas ir iespēju laiks. Šis laika sprīdis ir īpaši svarīgs un var mainīt mazuļa nākotni. Tādēļ jāizvērtē katrs ēdiena kumosiņš, ko mazulis apēd, jo apēst viņš nevar daudz, bet vajadzības pēc kvalitatīvām uzturvielām ir ļoti augstas, tā portālam Cālis.lv norāda uztura speciāliste Inga Širina.

Šoreiz par vienu no svarīgākajiem produktiem mazuļa ēdienkartē pirmajā dzīves gadā – pienu un piena produktiem. Mazuļa pirmajā pusgadā vislabākais ēdiens, ko varat sniegt, ir mātes piens. To sauc par ekskluzīvo zīdīšanu – mazulis saņem tikai un vienīgi mātes pienu.

Pēc sešu mēnešu vecuma zīdīšanu ir jāturpina, ieviešot mazuļa uzturā papildu uzturu un ūdeni. Mātes piens arī pēc sešu mēnešu vecuma ir svarīga uztura sastāvdaļa, tāpēc nevajadzētu to aizvietot ar govs vai kazas pienu. Govs un kazas pienu nav ieteicams ieviest uzturā pirmajā dzīves gadā, sevišķi kā atsevišķu ēdienreizi.

Govs piena lietošana uzturā vairāk nekā 500 ml dienā palielina dzelzs deficīta risku. Tas ir tāpēc, ka govs piens nav piemērots mazulim un nesatur visas nepieciešamās uzturvielas. Tas aizstās kādu vērtīgu maltīti, piemēram, mazulis mazāk saņems mātes piena vai mākslīgā piena maisījuma, tādējādi būs paēdis, bet nesaņems pietiekamā daudzumā svarīgus vitamīnus un minerālvielas.

Šajā vecumā ir īpaša tendence dzelzs deficītam, jo kā reiz pēc pusgada mazuļa organismā strauji izsīkst dzelzs krājumi, un tie ir jāsaņem no kvalitatīva uztura. Govs pienu var ieviest uzturā pirms gada vecuma tikai nelielos daudzumos, pievienojot to papildu uzturam. Tomēr labākais piens šajā vecuma posmā ir mātes piens. Ja zīdīšana nav iespējama vai ir nepietiekama kāda iemesla dēļ, tad ar ārsta palīdzību var atrast piemērotu mākslīgo piena maisījumu.

Lai arī govs pienu nav ieteicams lietot līdz gada vecumam, piena produkti ir jāievieš mazuļa uzturā laicīgi. Kad to vislabāk izdarīt? Noteikti pēc sešu mēnešu vecuma un tikai tad, kad uzturā jau ir ieviesti ar dzelzi bagāti produkti (piemēram, gaļa), dārzeņi un augļi.

Šis vecuma posms ir aptuveni starp sešiem un deviņiem mēnešiem. Kā jebkuru jaunu produktu, arī piena produktus jāievieš ēdienkartē pakāpeniski. Jāatceras, ka govs piena olbaltumvielas (attiecīgi arī piena produktu olbaltumvielas) ir galvenais pārtikas alergēns zīdaiņiem.

Pirmajā reizē iedod mazulim naža gala daudzumu piena produkta (vislabāk sākt ar bezpiedevu jogurtu vai lakto). Katrā nākamajā reizē daudzumu palielini. Ja parādās kādas alerģiskas izpausmes, piemēram, apsārtums uz ādas, aizcietējumi vai caureja, noteikti pārtrauc piena vai piena produktu lietošanu un vērsies pie ģimenes ārsta vai alergologa.

Iespējams, ka mazulim ir govs piena olbaltumvielu alerģija. Tā var pāriet ar laiku, tāpēc neizslēdz pienu un piena produktus no mazuļa ēdienkartes ilglaicīgi, bet pamēģini tos atgriezt uzturā pēc dažiem mēnešiem vai pusgada, ja vien ārsts neiesaka savādāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!