Foto: Shutterstock

Grūtniecība ir gaidīšanas laiks, kas mijas ar neaprakstāmu prieku un neziņu. Šajā laikā jaunajām māmiņām, sevišķi tām, kurām šis ir pirmais bērniņš, ir daudz jautājumu. Daļa no tiem ir saistīti arī ar viņu profesionālo izaugsmi un darba iespējām. Vai bērna tēvam pēc mazuļa piedzimšanas tiek piešķirtas brīvdienas? Kad es pati varu doties ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā? Valsts darba inspekcija izveidojusi infografiku, kurā meklējamas atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem par grūtnieču tiesībām darba vidē.

Strādājoša grūtniece ir sieviete, kas informē darba devēju par savu stāvokli. Taču neviens normatīvais akts neparedz tiešu regulējumu, kad un kā grūtniecei jāpaziņo darba devējam, ka viņa gaida mazuli, vēstīts portāla "Lvportāls". Ja sieviete vēlas, viņa to darba devējam var neteikt līdz pat brīdim, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā. Tomēr var būt vairākas situācijas, kad grūtniecei ir izdevīgāk, ja darba devējs ir informēts par viņas stāvokli.

Neatkarīgi no tā, kad tu izvēlies darba devējam paziņot, ka gaidi bērnu, tev kā topošajai māmiņai ir ļauts ikgadējo atvaļinājumu izmantot pēc saviem ieskatiem – pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā. Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pilnā apmērā jaunajai māmiņai jāpiešķir arī tad, ja viņa uzņēmumā nav nostrādājusi sešus mēnešus, kā tas ir parasti. Proti, šis atvaļinājums sievietei tiek piešķirts avansā.

Bērna kopšanas atvaļinājums pienākas ne tikai mātēm, bet arī tēviem. Tā garums gan ir krietni īsāks – 10 dienas. Šo atvaļinājumu tēvi var izmantot ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc mazuļa piedzimšanas. Tikmēr mammas savu bērnu kopšanas atvaļinājumu, kas nav ilgāks par pusotru gadu, var izmantot arī pa daļām līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Darba devējs topošajām māmiņām nedrīkst uzteikt darba līgumu. Grūtniecību nedrīkst izmantot kā iemeslu, kāpēc sieviete nav pieņemta jaunajā darba vietā. Tāpat grūtnieces atlaišana atbilstoši Darba likumam iespējama tikai īpašos gadījumos:

  • darbiniece bez attaisnojoša iemesla ir būtiski pārkāpusi darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  • veicot darbu, ir rīkojusies prettiesiski un tādēļ zaudējusi darba devēja uzticību;
  • veicot darbu, ir rīkojusies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  • veicot darbu, darbiniece bijusi alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  • darbiniece rupji pārkāpusi darba aizsardzības noteikumus un apdraudējusi citu personu drošību un veselību;
  • tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Darba devējiem jāzina, ka uzteikuma aizliegums attiecas arī uz pārbaudes laiku – arī tad grūtnieci drīkst atlaist vienīgi, ja pastāv kāds no iepriekš minētajiem iemesliem.

Zemāk redzamajā infografikā izpēti, kādas vēl ir tavas kā topošās māmiņas tiesības darba vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!