Foto: Shutterstock
Audzinot bērnu, neveiklas situācijas, kurās tu nezini, ko iesākt, nav retums. Kādu iemeslu dēļ tās visbiežāk sanāk piedzīvot tieši publiskās vietās, kur uzturas daudz bērnu – rotaļu laukumos un rotaļu parkos, kas atrodas iekštelpās. Neatkarīgi no tā, vai kāda mamma pēkšņi sabļauj uz tavu bērnu vai atvase izturas nejauki pret citu mazuli, piedāvājam iespējamo rīcības plānu, kas palīdzēs atrisināt neveiklo situāciju.

Katra diena vecāka lomā ir kā jauna mācību stunda, kuras laikā mēs ne tikai labāk izprotam savus bērnus, bet arī iemācāmies reaģēt uz dažādām neveiklām vai nepatīkamām situācijām, kas, audzinot mazo, nebūt netrūkst.

Portālā "Parents" dažādi eksperti piedāvā iespējamo rīcības plānu, lai palīdzētu atrisināt situācijas, kas nereti došanos uz spēļu laukumu vai atrakciju parkiem var padarīt par murgu.

Kāds cits vecāks aizrāda tavam bērnam

Nevienam no mums nepatīk, kad sveši cilvēki aizrāda mūsu bērnam, taču uz šādām situācijām ir jāspēj reaģēt mierīgi, atstājot emocijas otrajā plānā. Uzvedības speciālists Bils Koberts iesaka pateikties vecākam par bērnu pieskatīšanu un novērst atvases uzmanību uz ko citu. "Šis ir brīdis, kad tu vari bērnam kalpot par piemēru, kā savaldīgi reaģēt uz konflikta situācijām," viņš skaidro. Šādi tu parādi, ka dažreiz ir vērtīgāk paturēt mēli aiz zobiem, apspiest emocijas un paiet maliņā.

Kāds bērns izturas ļauni pret tavu atvasi, taču viņa vecāki neliekas ne zinis

Arī mammas un tēti ir dažādi. Kaut lielākoties vecāki nepieļauj šāda veida uzvedību, no šādas situācijas nav pasargāts neviens. Kā pareizi rīkoties? Ja tava bērna drošība nav pakļauta riskam, tad tev nevajadzētu pa galvu pa kaklu mesties glābšanas misijā, iesaka Koberts. Dažkārt nelieli bērnu strīdi beidzas jau pēc pāris minūtēm un tava iejaukšanās nav nepieciešama.

Taču, ja aizvainotājs ir vecāks bērns, kurš aizskar tavu bērnu ar vārdiem un fizisku spēku, tad gan rīkojies un centies atvasi izglābt no nepatīkamās situācijas. "Es šādās situācijas savu bērnu aizvedu uz citu spēļu laukuma daļu," atklāj portāla lasītāja Joanna Kimbera.

Arī uzvedības speciālists iedrošina vecākus rīkoties līdzīgi. Taču, neskatoties uz to, cik ļoti tev gribētos otra bērna vecākiem pateikt visu, ko tu domā par viņu atvasi, no tā vajadzētu izvairīties. Šāda rīcība var izprovocēt nevēlamu strīdu, kas, iespējams, sabojās tev visu atlikušo dienu.

Vēl viena lieta, ko vajadzētu atcerēties – kad situācija ir atrisināta, aprunājies ar savu atvasi. Pamāci mazo, kā nākamreiz viņš šādā situācijā pats sevi varētu aizstāvēt. "Svarīgi ir iemācīt bērnam pretoties verbāli, nevis fiziski," atgādina speciālists.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sadusmots vecāks vēršas pie tevis ar nepatiku pret tavu atvasi

Nevar noliegt, ka mēs nereti varam nonākt arī pretējā situācijā – kad mūsu atvase ir izturējusies neiecietīgi pret kādu citu. Ja tu, cenšoties izvairīties no nevēlamiem konfliktiem, pie pāri darītāja vecākiem nevērstos, kāda cita mamma vai tētis šādā situācija var ļaut vaļu emocijām un rīkoties pretēji. Dusmīgajam vecākam, dumpīgi tev tuvojoties, centies palikt mierīgs un laipns. Tu nekad nezini, kāpēc otrs vecāks tik asi reaģē uz notiekošo. Iespējams, viņa dzīvē šis ir smags posms, tāpēc nevajadzētu aizmirst par empātiju un iecietību.

Vislabākais risinājums ir ar vēsu prātu noklausīties vecāka teiktajā, pateikties par vērību un doties uz citu spēļu laukuma daļu.

Ļauties dusmām un vēlmei aizstāvē savu bērnu šajā brīdī varētu šķist vieglāk, taču, kā jau iepriekš tika minēts, lieki strīdi mazuļu klātbūtnē ir lieta, bez kuras tu šodien noteikti vēlētos iztikt. Tāpat skaidrs ir viens – katram no jums šajā situācijā ir sava taisnība.

Citi bērni nevēlas iesaistīties rotaļās ar tavu mazuli

Viena no nepatīkamākajām sajūtām, esot vecākam, ir redzēt, kā tavs bērns tiek atstumts. Taču šajā situācijā ir svarīgi saprast, ka tu nevari piespiest nevienu ar viņu draudzēties. Iespējams, šī situācija tevi satrauc vairāk nekā tavu atvasi. Ja tā patiesi ir, tad ļauj viņam spēlēties savā vaļā. Daži bērni laika pavadīšanu vienatnē izbauda vairāk nekā citi.

Taču, ja tas, acīmredzami, liek tavam mazulim justies slikti, centies pati iesaistīties rotaļās, novēršot viņa uzmanību no citiem bērniem. Piemēram, piedāvā atvasei parotaļāties smilšu kastē vai pašūpoties. Ja arī tas nedod vēlamo rezultātu, dodieties prom no spēļu laukuma, lai darītu ko citu. Rudens ir brīnišķīgs laiks, kad vākt lapas, zīles, kastaņus un citas dabas veltes, kuras pēcāk mājās var izmantot dažādiem rokdarbiem.

Portālā "Parents" tiek uzsvērts, ka bērni ļoti bieži ātri vien tiek pāri šādām situācijām. Nereti tieši vecāki ir tie, kas pārdzīvo visvairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!