Foto: Shutterstock
Bērnam piedzimstot, vienīgais mazajam nepieciešamais ēdiens patiesībā ir dzēriens – mātes piens. Taču vēlāk, cilvēkam augot, mēs visi mācāmies atšķirt slāpju sajūtu no izsalkuma, un tas nav nemaz tik vienkārši, jo arī mēs, pieaugušie, vēl joprojām jaucam šīs abas sajūtas. Nereti ēdam tad, kad gribas dzert un otrādi. Taču nedrīkstam aizmirst, ka vislabākais dzēriens cilvēkam ir ūdens. To varam sākt piedāvāt bērnam līdz ar piebarošanas uzsākšanu 4-6 mēnešu vecumā, vai arī mirklī, kad tiek uzsākts barot ar mākslīgā piena maisījumu. Ūdeni bērnam nepieciešams piedāvāt nelielos daudzumos starp ēdienreizēm, lai tas neaizņemtu pārāk daudz vietas mazuļa puncī un nekavētu apetīti.

Vēlamie ūdens daudzumi bērnam


Bērniem nepieciešamība pēc ūdens ir līdzīga kā pieaugušajiem un tas nereti ļoti mulsina vecākus: gada vecumā aptuveni viens litrs ūdens, 4–8 gadu vecumā 1,6 litri ūdens, 9–13 gadu vecumā jau divi litri un vairāk. Taču šeit būtiska un vērā ņemama ir bērna ēdienkarte. Cik daudz produktu tajā ir, kas satur ūdeni? Kādu pienu bērns patērē – mātes pienu vai maisījumu? Cik daudz bērna uzturā ir dārzeņu un augļu, zupu un piena produktu?

Tādēļ es parasti rekomendēju vecākiem rēķināt nepieciešamās ūdens normas tā, kā rēķinātu līdzīgi pieaugušajiem: 30–35 ml uz 1 ķermeņa kg. Piemēram, ja bērns sver 10 kg, tad dienas laikā būtu vēlams piedāvāt vismaz 300–350 ml. Tā būtu pusotra glāze ūdens visas dienas laikā. Vēl palīdzēt aprēķināt nepieciešamo ūdens daudzumu mums var pavisam vienkārša formula – tik, cik bērnam gadu, tik glāzes dienas laikā jāizdzer. Tātad, ja bērnam ir viens gads, tā ir viena glāze, ja bērnam ir pieci gadi, tās jau būtu piecas glāzes ūdens (pieņemot, ka viena glāze ir aptuveni 250 ml). Šeit gan jāpiebilst, ka pēc 10 gadu vecuma ieteicamo ūdens glāžu skaits paliek nemainīgs. Paralēli, protams, sekojot līdzi bērna pašsajūtai, ārējiem faktoriem (fiziskajai slodzei, veselības stāvoklim, laika apstākļiem), kā arī urīna krāsai. Ja tas ir tumšāks un bērns retāk dodas uz tualeti, nepieciešams piedāvāt vairāk ūdens.
Foto: Publicitātes foto
Uztura speciāliste Lizete Puga.

Cik daudz un kādus dzērienus lietot, izņemot ūdeni

Cita veida dzērienus bērnam varam sākt piedāvāt tad, kad esam iemācījušies labi dzert ūdeni. Nekādā gadījumā nevajadzētu visu dienā uzņemamo ūdens daudzumu aizvietot ar tējām, sulām, dažādiem kompotūdeņiem u.tml., jo to sastāvā jau ir tādas lielās uzturvielas kā olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Tas jau kļūst vairāk par ēdienu, nevis dzērienu. Saldinātu dzērienu nesamērīga lietošana var veicināt zobu bojāšanos, kā arī liekā svara attīstību bērniem. Un šeit nav brīvbiļetes pašu gatavotām sulām, tējām ar medu, omītes gatavotajiem sīrupiem, kā arī piena produktiem, kas tiek lietoti ūdens vietā.
Tādēļ vecākiem ir būtiski atcerēties – pirmais dzēriens ir ūdens, un to piedāvājam bērnam visas dienas laikā, nesagaidot slāpju sajūtu! Jo tieši slāpju sajūta ir pirmā atūdeņošanās pazīme. Ūdenim jābūt neitrālas garšas, sākumā tas var būt novārīts parasts ūdens bez papildus pievienotām minerālvielām, gāzes vai garšas. Tikai mēs paši, ja vēlamies tā garšu daudzveidot, varam pievienot papildus kādus augļus vai garšaugus, taču ne cukuru vai cita veida saldinātājus, kā, piemēram, medu, kļavu sīrupu. Mūsu dzīve taču ir gana salda arī bez tiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!