Foto: Shutterstock
"Mums izdzīvošanai nepieciešami četri apskāvieni dienā. Mums dienā nepieciešami astoņi apskāvieni, lai uzturētu labu veselību. Mums dienā nepieciešami 12 apskāvieni personīgai izaugsmei," šī frāze "pieder" amerikāņu izcelsmes psihoterapeitei Virdžīnijai Satīrai. Mūsdienu zinātnieki var nosaukt kā minimums septiņus medicīniskus iemeslus, kādēļ tev tūliņ pat vajadzētu sākt izpildīt šos "normatīvus" attiecībā pret savu bērnu.

Septiņus iemeslus, kādēļ tev iespējami biežāk vajadzētu bērnus samīļot, portālā "Detimail" min pediatrs, bērnu ķirurgs Artjoms Kabanovs.

Jūs kļūsiet tuvāki

Vispamanāmākais apskāvienu efekts ir psiholoģisks. Tas palīdz bērniem un vecākiem sajust emocionālo un psiholoģisko saikni, sasvstarpējo atbalstu. Zinātnieki uzskata, ka šajā efektā ir iesaistīts mīlestības un uzticēšanās hormons – oksitocīns.

Regulāri nostiprināt attiecības ar apskāvienu palīdzību ir vērtīgi ne tikai ar bērniem. Neaizmirsi par mīļoto, vecākiem, tuviem radiniekiem un labiem draugiem.

Tu bērnu pasargāsi no stresa

1997. gadā zinātnieki, laboratorijā novērojot žurkas, nonākuši pie secinājuma – žurku mammām, kuras kārtīgi aprūpēja savus žurkulēnus un bieži tos aplaizīja, izauga stresa izturīgāki mazuļi. Tas tikai pierādot, ka līdzīgā veidā šādu fizisku kontaktu veidi, ieskaitot apskāvienus, darbojas arī attiecībā uz cilvēkiem.

Prasme tikt galā ar nervu satricinājumiem ir svarīga mūsdienu cilvēka prasme. Hronisks stress var paaugstināt aptaukošanās risku, arteriālo hipertensiju, cukura diabētu, sirds išēmiskās slimības, depresiju un arī narkomāniju. Vēlies pasargāt bērnu? Vienkārši apskauj viņu, tūliņ pat. Un dari to regulāri.
Foto: Shutterstock

Vēl viens interesants novērojums: uzlabot mazo žurkulēnu reakciju pret stresu palīdzēja pat grūsno žurku paglaudīšana. Tā ka – apskāvienu un maigu pieskārienu labo iedarbību līdz mazuļa nākšanai pasaulē arī var uzskatīt par pierādītu.

Tu pārtrauc histēriju

Mazi bērni taisa kaprīzes ne jau tādēļ, ka gribētu kādam speciāli ieriebt, un ne jau vien slikta rakstura pēc. Vienkārši viņiem vēl neizdodas pilnībā kontrolēt savas emocijas. Vismazāk šādos brīžos bērns grib dzirdēt tavus morāles lasījumus par to, ka "tā uzvesties nav labi". Bērnam ir nepieciešams palīdzība, viņš cenšas pievērst sev uzmanību.

Pastāv dažādi veidi, kā ātri un bez liekas nervu bendēšanas pārtraukt bērnu histēriju. Viens no tiem – apskāvieni. Turklāt šajā brīdī vecākiem ir jāsaglabā miers, jāparāda bērnam, ka viņi mazo saprot un atbalsta.

Šāda pieaugušo uzvedība ir pareiza un konstruktīva. Ar apskāvieniem tu arī neveicini histērijas turpmāku attīstību. Tu bērnu glāb no emocionālas vētras. Kad viņš nomierinās, var jau mierīgos apstākļos nodarboties ar skaidrošanas darbiem.

  • Šeit atradīsi virkni vēl citu veidu, kā tikt galā ar bērna histēriju.

Tu palīdzi bērna garīgajai attīstībai

Daudziem attīstošo rotaļlietu cienītājiem ir labi zināmi tādi izteicieni, kā "taktilā stimulācija", "sīkās motorikas attīstība" un "kognitīvo spēku attīstība". Būtība ir tāda, ka spēlējoties ar maziem priekšmetiem, pirkstu galos esošie receptori sūta signālu galvas smadzenēm, kas veicina nervu sistēmas nobriešanu, domāšanas attīstību. Apskāvieni – tā ir tā pati taktilā receptoru stimulācija, plus – pozitīvas emocijas.

Zinātniski ir pierādīts, ka personības un intelekta attīstībai milzu nozīmi spēlē vecāku glāsti. Regulāri apskāvieni ir neatņemama šādas emocionālās saiknes sastāvdaļa.
Foto: Shutterstock

Tu palīdzi mazulim augt

Zinātnieki ir pamanījuši: bērni, kuri aug emocionālās saiknes deficīta apstākļos, vidēji ir mazāki augumā un arī svarā, tāpat viņiem esot arī mazāks galvas apkārtmērs un krūškurvis. Lai norādītu uz augšanas traucējumiem, kas, iespējams, radušies rūpju un uzmanības trūkuma dēļ, bija pat izdomāts speciāls termins – psiholoģiskā pundurība. Iespējams, to izraisa daži hormonāli efekti, stāsta pediatrs. Pārsteidzoša lieta: šādi bērni aug lēnāk, pat ja ēd ļoti labi.

2003. gadā zinātnieki pētījuši 58 korejiešu bērnus, kurus mammas bija pametušas uzreiz pēc viņu dzimšanas un pēc nejaušības principa tos iedalīja divās grupās. Par bērniem no vienas grupas rūpējās, kā parasti. Ar mazuļiem no otrās grupas – papildus sarunājās, veica masāžas. Pēc divām nedēļām bērni, kuriem tika izrādīta pastiprināta uzmanība, bija paaugušies gan augumā, gan pieņēmušies svarā. Pēc sešiem mēnešiem šī atšķirība saglabājās. Lūk, masāžu veikšana, ko var arī pielīdzināt apskāvieniem, darīja savu!
Foto: Shutterstock

Samazini risku noķert infekciju

To, ka fizisks kontakts ar citiem cilvēkiem var veicināt infekciju izplatīšanos, droši vien, zina katrs. Bet, lūk, pretējs efekts – apskāviens kā profilakses līdzeklis – tas varētu būt jaunums.

2014. gadā Karnegi Melona Universitātes zinātnieki veica pētījumu, kurā piedalījās 404 cilvēki. Pētījuma gaitā tika izzināts, cik bieži šie cilvēki konfliktē ar apkārtējiem un cik bieži apskaujas, un pēc tam viņus centās aplipināt ar saaukstēšanās vīrusu, novērojot viņus.

Izrādījās, ka cilvēkiem, kuri bieži apskaujas, ir daudz augstāks sociālā atbalsta līmenis, viņi ir labāk pasargāti no infekcijām. Pat ja viņi tiek aplipināti, slimība viņiem noris daudz vieglākā formā. Efekts, acīmredzot, ir saistīts ar daudz mazāku stresa līmeni, kurš, kā zināms, ir spējīgs vājināt imunitāti.

Skolēni stresu piedzīvo ļoti bieži. Plus vēl augstā slodze, apkārt daudz bērnu, starp kuriem, ir arī kāds saaukstēšanās upuris. Kopumā – gan jau tu saprati. Lai kādu atzīmi bērns šodien neatnestu no skolas, sāc ar apskāvienu, rekomendē pediatrs.

Tātad – apskāvieni kopumā sniedz milzu labumu

70. gados Kolumbijā neiznēsāto bērnu mirstība sasniedza 70 procentus. Mazuļi gāja bojā infekciju, elpošanas orgānu slimību dēļ un vienkārši nepietiekamas uzmanības dēļ. Vienlaikus ārsti pamanīja, ka jaundzimušie, kuri atradās kopā ar mammām, jutās daudz labāk. Tā parādījās tā dēvētā "ķengura" metode. Tās būtība it tāda, ka bērnam ir regulāri jākontaktējas ar mammu (vai ar tēti) – āda pret ādu.

Pētījumi parādīja, ka ķengura metode jaundzimušajiem uzlabo elpošanas un sirds-asinsvadu sistēmas darbību, palīdz efektīvāk kontrolēt ķermeņa temperatūru, saglabājot kalorijas. Šādi mazuļi labāk aug un pieņemas svarā.

Lai gan šī metode sākotnēji tika piedāvāta priekšlaikus dzimušiem mazuļiem, regulārs kontakts "āda pret ādu" ļoti labvēlīgi ietekmē arī laikā dzimušus bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!