Foto: Shutterstock

Tu tikko esi piedzemdējusi savu brīnišķīgo mazuli un gatava viņu apmīļot. Tu esi to gaidījusi garus mēnešus! Bet pagaidiet… Kas ir šī baltā, vaskotā, sierveidīgā kārtiņa uz bērna ādas? To sauc par verniksa ziedi jeb verniksa kazeozo ziedi. Un jā, lipīgā, baltā, biezpienam vai sieram līdzīgā viela varbūt kādam var likties ne tik pievilcīga. Tādēļ bieži vien stacionāros to teju uzreiz mazgā nost. Bet padomā, vai tas nepieciešams: ir iemesls, kāpēc šim "klājumam" ir jābūt. Tam ir nozīme gan, vēl esot mammas puncī, gan jau pēc piedzimšanas, norāda "Mamanatural".

Ir virkne ieguvumu, ja verniksa ziedi atstāj uz ādas.

Kas ir verniksa ziede

Verniksa ziede sāk veidoties vēl nedzimušam bērnam ap 27. grūtniecības nedēļu. Atšķirībā no ādas šūnām, verniksa ziede ir mobilāka un šķidrāka. Tā palīdz bērniņam transportēt ūdens un citas smalkas molekulas.

Tā palīdz bērniņa ādu pasargāt no augļūdeņiem, krēmīgā ziede pati satur 80 procentus ūdens. Tajā ir bagātīgi daudz komponentu. Zinātnieki lipīgajā kārtiņā konstatējuši lipīdus, aminoskābes, proteīnus, antibakteriālas un antimikrobu vielas, tajā ir:

  • keramīdi
  • triglicerīdi
  • fosfolipīdi,
  • aminoskābes u.c.

Ap 61 procents proteīnu, kas atrasti baltajā vielā, ir atrodami tikai verniksa ziedē. Un tāda ir tikai cilvēkiem, kas padara to unikālu!

Oksfordas universitātes vārdnīcā verniksa ziedes tulkojums ir "sierveida laka" ('Vernix' = to varnish; 'caseous' = cheesy nature).

Cīņas supervaronis

Viena no galvenajām priekšrocībām kazeozajai ziedei ir pasargāt mazuli mātes miesās no nevēlamiem patogēniem. Gan gļotu korķis, gan amniotiskais šķidrums pasargā no nevēlamām baktērijām, taču verniksa ziede ir "pēdējā aizsardzības līnija".

Tas ir ādas tīrītājs un antioksidants. Tas sargā arī bērniņu, kad viņš dzimst caur dzemdes kanālu. Tas palīdz bērnam "pa ceļam" uzņemt labās baktērijas un iespējami sargā no slikto baktēriju, vīrusu un sēnīšu savairošanās, kas ir mātes vagīnā, tādas kā E. coli, B grupas streptokoks, piena sēnīte (Candida albicans) u.c.

Patogēni var izraisīt jaundzimušajam dažādas veselības problēmas.

Aizsargā no mekonija

Kad bērniņš pirmo reizi pakakā, kaka nav tradicionāli brūnā krāsā, bet melna, līdzīga darvai. Šī pirmā kaka, dēvēta par mekoniju, satur amniotisko šķidrumu, taukskābes, intrauterīnus atkritumus u.c. Ja gadījumā bērniņš paspējis pakakāt jau mammas puncī, kazeozā ziede viņu sargā, cik spēj.

Temperatūras kontrole

Nereti stacionāros jaundzimušos liek zem speciālām lampām, lai sasildītu vai saglabātu ķermenīša siltumu. Pamazām gan novērojams – arī slimnīcās saprot, cik efektīvi bērnu var sasildīt, ja viņu kailu liek uz kaila mammas vēdera un krūtīm.

Verniksa ziede palīdz saglabāt siltumu. Jaundzimušie, kurus teju uzreiz pēc piedzimšanas nomazgā, straujāk zaudē siltumu. Lai arī ir domstarpības, cik lielu lomu siltuma saglabāšanā spēlē tieši verniksa ziede, tas tomēr ir faktors, ko ņemt vērā.

Mazina dzemdību traumas

Dzemdības var būt bērnam traumatiskas un stresainas. Verniksa ziede kalpo kā lubrikants dzemdību kanālā. Tas palīdz ķermenītim slīdēt un mazina berzi. Verniksa ziede arī smaržo pēc mammas, kas palīdz veidot saikni ar mazuli pēc dzimšanas.

Kam tā ir, kam gandrīz nav redzama?

Kad bērniņš ir piedzimis, viņš var būt pārklāts ar verniksa ziedi gana biezā kārtā vai plānā, krociņās atrodamā. Kādēļ tādas atšķirības?

Bērniņiem, kas nāk pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību, ziedes var būt vairāk, jo tā nav noberzusies – bērns nav slīdējis caur dzemdību kanālu.

Bērniem, kas dzimuši pēc 27. gaidību nedēļas, iznēsātā grūtniecībā, verniksa ziedes var būt vairāk.

Ļoti priekšlaikus dzimušiem bērniem, pirms 27. grūtniecības nedēļas, un tiem, kuri dzimuši pēc 40. gaidību nedēļas, verniksa ziede var būt mazāk.

Saistība ar zīdīšanu

Augļūdeņos un verniksa ziedē ir atrastas imūnsistēmas olbaltumvielas, kas ir ļoti līdzīgas tām, kas atrodamas mātes pienā. Grūtniecības beigās verniksa ziede nonāk augļūdeņos, bērns to var norīt. Šis antimikrobu, peptīdiem bagātais šķidrums nonāk mazuļa gremošanas traktā un palīdz sagatavoties tam, ka pienā būs līdzīgi peptīdi. Tas palīdz bērnam piemēroties vēlāk dzīvei ārpusē.

Kāds labums no verniksa kazeozās ziedes?

Mammas miesās

• novērš elektrolītu un šķidruma zudumu,
• sargā no augļūdeņiem,
• darbojas kā barjera pret nevēlamām baktērijām un patogēniem,
• veido aizsargkārtu, lai āda varētu augt.

Pēc piedzimšanas

• samazina pH līmeni un sargā ādu,
• sargā no patogēniem,
• mitrina un uztur ādu maigu, elastīgu,
• smaržo pēc jaundzimušā, palīdzot veidot piesaisti starp māti un bērnu.

Kāpēc slimnīcās ātri vien ziedi nomazgā?

Bieži vien slimnīcās kazeozā ziede tiek ātri vien notīrīta. Iespējams, tas saistīts ar mūsu kultūrā iegājušos teju vai fobiju no baktērijām, sīkbūtnēm.

Agrāk pat mācīts, ka šī ziede esot (bioloģiski) bīstama viela bērnam. Šodien to var uztvert ironiski, jo pierādīta tās antibakteriālā un antimikrobu nozīme.

Pasaules Veselības organizācijas un (ASV) Nacionālā Neonatālo māsu asociācija rekomendē verniksa ziedi atstāt.

Ādas pH

Mūsu ādā ir sargājošs skābes apvalks. Tas ir kā aizsardzība pret infekcijām un "sliktajām" baktērijām. Verniksa ziede veicina pareiza skābes apvalka veidošanos un palīdz regulēt ādas pH līmeni (ja ziede nav notīrīta!).

Pasaulē labākais ādas mīkstinātājs

Verniksa ziede ādu mīkstina labāk nekā kokosriekstu eļļa un šī sviests. Ir labāka par visiem pārdošanā piedāvātajiem krēmiem un losjoniem. Tā ir tik laba, ka zinātnieki mēģina izveidot tās sintētisko versiju, kas palīdzētu apdegumiem, sausai ādai.

Pateicoties verniksa ziedes antibakteriālajām un antimikrobu īpašībām, tā palīdz, lai dzemdību laikā, kad bērniņš slīd cauri dzemdību kanālam, neveidotos infekcijas. Ir pat zināms, ka tas palīdz dzīt dzemdību plīsumiem.

Vai ūdensdzemdībās verniksa ziede nomazgājas?

Nē, jo, lai verniksa ziedi no bērniņa notīrītu, ādiņa ir jāpaberž, nepietiek tikai ar ieslīdēšanu ūdenī. Atceramies, ka bērns taču daudzus mēnešus dzīvojis ūdenī, augļūdeņos, kur verniksa ziede viņu sargāja.
Vislabākais ir bērnam un mātei pēc dzemdībām piedzīvot ilgu, vismaz divu stundu āda–āda kontaktu, kad uz plikas mammas miesas ir uzlikts pliks bērniņš, pa virsu sasegts. Šādi vērtīgā ziedīte vairāk iesūksies bērna ādā.

Tulkoja Linda Rozenbaha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!