Foto: Shutterstock
Pirmās stundas pēc piedzimšanas būtu saudzējamas un aizsargājamas, jo lieka iejaukšanās šajā brīdī var iztraucēt nozīmīgus procesus mazuļa spējā pielāgoties pasaulei ārpus māmiņas. Lielu nozīmi šajā pārejas periodā piešķir... āda! Āda? Nu kas gan parastā ādā ir tik īpašs? Un kā ar ādu var iztraucēt pielāgošanos pasaulei? Kāpēc vēlīna jeb atlikta līdz pat 24 stundām pēc vaginālām dzemdībām un 48 stundām pēc ķeizargrieziena operācijas jaundzimušā mazgāšana ir tik nozīmīga?

Skaidro klīnikas "Ģimenes sirds" vecmāte Agnese Dejus.

"Kad mazulītis piedzimst, viņš tiek uzlikts māmiņai uz krūtīm vai arī māmiņa viņu pati piekļauj savām krūtīm, ja mazais dzimis dzemdību baseinā vai izstumšanas periodā sieviete atradusies kādā no vertikālajām pozām. Ar šo brīdi sākas ļoti nozīmīgs laiks ne tikai mātes un bērna attiecībās, bet arī mazuļa spējā pielāgoties apstākļiem, ar kādiem viņš nekad mūžā vēl nav saskāries – sāk citādāk cirkulēt viņa asinis, sāk strādāt plaušas, viņš pirmo reizi zīdīs, redzēs spilgtas gaismas un skaidri dzirdēs balsis, sajutīs pirmās temperatūras svārstības un pirmos fiziskos pieskārienus. Tas, kas mums liekas ikdiena, mazulim viss ir jauns un nezināms. Viņam viss sākas pa īstam! Tāpēc pirmās stundas pēc piedzimšanas būtu saudzējamas un aizsargājamas, jo lieka iejaukšanās šajā brīdī var iztraucēt nozīmīgus procesus mazuļa spējā pielāgoties pasaulei ārpus māmiņas. Lielu nozīmi šajā pārejas periodā piešķir āda," savu stāstījumu sāk vecmāte.

Jaundzimušā mazgāšana tūlīt vai tuvāko stundu laikā pēc piedzimšanas, var izjaukt nozīmīgus procesus un radīt, kā secināts pētījumos, nevēlamas sekas jaundzimušā veselībā.

"Lai gan var likties, ka āda ir parasta āda, kura vienkārši klāj mūsu ķermeni, tomēr patiesībā, īpaši jaundzimušajiem, tā veic dzīvībai un veselībai nozīmīgu ieguldījumu. Tāpēc jaundzimušā mazgāšana tūlīt vai tuvāko stundu laikā pēc piedzimšanas, var izjaukt nozīmīgus procesus un radīt, kā secināts pētījumos, nevēlamas sekas jaundzimušā veselībā.

Vēlīna jaundzimušā mazgāšana pēc dzemdībām ir saskaņā ar Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijām un balstīta uz medicīniskiem pētījumiem. To iesaka arī Mazulim draudzīga Stacionāra iniciatīva ASV un Sieviešu veselības, dzemdniecības un neonatālo māsu asociācija," uzsver Agnese Dejus.

Lūk, ko raksta pētījumi, kāpēc iesaka nogaidīt vairāk par 48 stundām, pirms uzsākt jaundzimušā mazgāšanu. Tas attiecas arī uz tiem mazulīšiem, kas pasteigušies piedzimt pēc 34. grūtniecības nedēļas.

1. Infekciju iespēju samazināšana

Mazuļi piedzimstot ir klāti ar sierveida ziedi, kuru sauc par "Vernix Coseosa". Tā satur olbaltumvielas, kas novērš inficēšanās risku ar biežāk sastopamām infekcijām pirms dzemdībām un dzemdību laikā, kā arī izveido antibakteriālu barjeru. Tādas baktērijas kā Beta hemolītiskais streptokoks un E. coli ir tās, kuras tiek pārnestas uz jaundzimušajiem dzemdību laikā. Tās var izraisīt asinsrites infekcijas, pneimoniju un meningītu. "Vernix" ir dabiska aizsardzība pret šīm infekcijām, bet neizslēdz nepieciešamības gadījumā lietot antibiotikas.

2. Stabilizēts jaundzimušā cukura līmenis asinīs

Mazgāšana pārāk agri pēc dzemdībām var pazemināt cukura līmeni mazuļa asinīs. Pirmajās stundās pēc piedzimšanas, mazulim ir jāpielāgojas dzīvei ārpus dzemdes, ieskaitot – jāzaudē placenta kā cukura ieguves avots. Mazgāšana izraisa raudāšanu un stresu, kas paaugstina stresa hormona izdali. Tas savukārt pazemina cukura līmeni asinīs, kadēļ mazulis var kļūt miegains un mazāk ieinteresēts zīšanā, un cukura līmenis asinīs turpinās kristies.

"Vernix" nenorāda uz netīrību, bet tā ir sierveida ziede, ar kuru mazulis ir klāts lielāko daļu grūtniecības!

Arī augsta riska mazuļiem, kam mazgāšana tiek atlikta vismaz 12 stundas pēc dzemdībām, samazinās hipoglikēmiju jeb pazeminātu cukura līmeni asinīs par 50 procentiem.

3. Stabilizēta jaundzimušā elpošana

Jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka mazuļa mazgāšana tūlīt – līdz divām stundām pēc dzemdībām, var ietekmēt elpošanas ritma stabilizēšanos.

4. Uzlabota ķermeņa temperatūras kontrole

Pārāk agra mazgāšana var pazemināt jaundzimušā ķermeņa temperatūru. "Vernix" ir arī dabīga temperatūras izolācija, tāpēc to nevajadzētu par visām varītēm pie pirmās iespējamības nomazgāt. Mātes ķermeņa temperatūra ir aptuveni 36,6 grādi. Dzemdību zāle vai dzemdību vieta priekš mazuļa ir daudz vēsāka (aptuveni 22 līdz 25 grādi). Tāpēc mazulim ir jāpatērē ļoti daudz enerģijas, lai saglabātu savu siltumu. "Vernix" nenorāda uz netīrību, bet tā ir sierveida ziede, ar kuru mazulis ir klāts lielāko daļu grūtniecības! Ja tas nav bijis kaitīgs māmiņas vēderā, tas nekļūst kaitīgs ārpus viņas! "Vernix" pats iesūksies mazuļa maigajā ādiņā!

5. Uzlabota mātes un mazuļa pieķeršanās

Vēlīna jaundzimušā mazgāšana ļauj viņam atrasties āda-āda kontaktā ar māti. Tas veicina mazuļa iniciatīvu uzsākt zīšanu. Āda-āda kontakts veicina cukura līmeņa paaugstināšanos, temperatūras saglabāšanu un veicina pieķeršanos starp māti un mazuli. Un tā nemazgātā mazuļa smarža! Mmmm... To sapratīs ikviena sieviete, kas dzemdējusi mazuli – sieviete starp simtiem bērnu pazīs sava bērna smaržu! Māmiņai un mazulim nav labākas smaržas pasaulē, kā tikai tā, ko viņi saož savā īpašajā laikā! Nenozagsim šo smaržu ar šampūnu, mitro salvešu un bērnu eļļu sintētiskajiem aromātiem. Tās ir labas lietas, bet ne tikko dzimušam bērniņam.

6. Uzlabota zīdīšana

Pētījumi ir pierādījuši, ka lielāka iespējamība izdoties zīdīšanai ir gadījumos, kad mātēm ļauj būt netraucētā āda-āda kontaktā ar jaundzimušo. Mazuļi, kas kaili ir novietoti mātei uz kailām krūtīm, būs siltumā, mātes balss un sirdspukstu nomierināti, biežāk atradīs mātes krūti paši un uzsāks zīšanu pirmajā stundā pēc dzimšanas. Ekskluzīva zīdīšana vēlīni mazgātiem mazuļiem ir par 33-39% augstāka nekā tad, ja viņus pasteidzas nomazgāt vēl dzemdību zālē.

Un tā nemazgātā mazuļa smarža! Mmmm... To sapratīs ikviena sieviete, kas dzemdējusi mazuli.

7. "Vernix" ir dabīgs ādas mīkstinātājs

Foto: Shutterstock

"Vernix" pasargā mazuļa ādu no izmirkšanas, kamēr viņš atrodas māmiņas vēderā. "Vernix" arī nodrošina ādas aizsardzību pārmaiņu laikā – no augļūdens vides uz gaisa vidi.

8. Vecākiem pašiem patīk mazgāt savu jaundzimušo

Pēc tam, kad pagājis mazuļa pielāgošanās laiks jaunajiem apstākļiem, vecāki var uzsākt mazgāt savu bērniņu paši. Pirmā reize vienmēr ir īpaša, tā ir iejūtības, laipnības un maiguma pilna. Vecākiem katra kustība ir pārdomāta! Nevajag atņemt viņiem šo pirmo maiguma izpausmi pret mazulīti! Stacionāra personāls ne vienmēr, ja arī gribētu, var būt tik iejūtīgs un maigs pret mazulīti, kā to paveiktu vecāki, jo stacionārā vecmātēm kustības ir pierastas un atstrādātas līdz sīkumam. Bet šim jaunajam cilvēciņam vajag tieši māmiņas vai tēta plaukstas, tieši tādas – maigas un iejūtīgas rūpes, kādas var dāvāt tikai mīloši vecāki.


Avoti:

1. Warren S. et al. (2020). Effects of Delayed Newborn Bathing on Breastfeeding, Hypothermia, and Hypoglycemia. Iegūts no PubMed.

2. Preer G. et al. (2013). Delaying the bath and in-hospital breastfeeding rates. Iegūts no PubMed.

3. DiCioccio H. C. et al. (2019). Initiative to Improve Exclusive Breastfeeding by Delaying the Newborn Bath. Iegūts no PubMed.

4. Postnatal Care for Mothers and Newborns. Highlights from the World Health Organization 2013 Guidelines. Iegūts no www.who.int.

5. Baby-Friendly Hospital Initiative USA (2016). Guidelines and evaluation criteria for facilities seeking baby-friendly designation. Iegūts no: babyfriendlyusa.org

6. Association of Women's Health, Obstetric and Neonatal Nurses. (2013). Neonatal skin care: Evidence-based clinical guidelines (3rd ed.).

7. Kuller, J. M. (2014). Update on newborn bathing. Newborn and Infant Nursing Reviews, 14(4), 166–170.

8. McInerney, C., & Gupta, A. (2015). Delaying the first bath decreases the incidence of neonatal hypoglycemia. Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, 44(1), S73. Iegūts no: https://doi.org/10.1111/1552-6909.12650

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!