Foto: Shutterstock
Bērna attīstību un augšanu visos vecuma posmos ietekmē augšanas hormons. Augšanas hormons ir ķīmiska viela, ko sintezē hipofīze, kas atrodas tieši zem smadzeņu puslodēm. Augšanas hormons no hipofīzes izdalās miegā, tāpēc būtiski, lai bērns vakaros laikus dotos gulēt.

Visvairāk augšanas hormons, kā arī citi vairogdziedzera darbību un pubertāti regulējošie hormoni izdalās dziļā miega fāzes laikā, kas iestājas 1 – 2 stundas pēc aizmigšanas, tāpēc svarīgi bērnam nodrošināt netraucētu un pietiekami ilgu miega režīmu, liecina pieejamā informācija "Esaugu.lv", ko veido Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti.

Augšanas hormons organismā cilvēkam izdalās visu mūžu. Ja bērna organismā augšanas hormons izdalās nepietiekami, viņa augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem tajā pašā vecumā. Taču iespējama arī pastiprināta hormona izdalīšanās tad bērns izaug lielāks par saviem vienaudžiem.

Nereti speciālisti sastopas ar pārprastu bērnu vecāku izpratni par apstākļiem, kas veicinātu viņu bērniņa augšanu un attīstību. Piemēram, izplatīts mīts ir – jo vairāk (biežāk un lielākas porcijas) bērnam dos ēst, jo ātrāk viņš izaugs. Pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts uzturs ir bērna normālas attīstības nosacījums, taču pārmērības – tieši pretēji bērna attīstību kavē.

Ja bērns ir aptaukojies vai arī starp ēdienreizēm nepārtraukti lieto našķus, glikozes līmenis asinīs visu laiku ir paaugstināts un kavē augšanas hormona sekrēciju.

Regulāras ēdienreizes, starp kurām bērns paspēj sajust nelielu izsalkumu, fiziskas aktivitātes, kā arī pozitīvs satraukums (piemēram, piedaloties sporta sacensībās vai uzstājoties uz skatuves) ir nosacījumi, kas veicina un nodrošina augšanas hormona izdalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!