Foto: Shutterstock
Informācijas trūkuma un maldīgo priekšstatu dēļ ir pāri, kas uzskata – sekss grūtniecības laikā nav drošs. Ārsti jau gadiem ilgi cenšas pārliecināt topošos vecākus, kas tas ir tikai mīts, jo patiesībā intīmā tuvība gaidību laikā var sniegt vairākus ieguvumus gan grūtniecei, gan gaidāmajam mazulim.

Grūtniecība ir kā piedzīvojums nezināmajā. Šķiet, tik daudz par to ir lasīts, taču, kad tas tiek piedzīvots uz savas ādas, ik dienas uzrodas desmitiem jautājumu par to, ko sieviete gaidīšanas laikā drīkst un ko nedrīkst darīt. Nereti šie jautājumi ir saistīti arī ar intīmo tuvību ar partneri. Vai sekss grūtniecības laikā ir drošs? Kādas pozas labāk izvēlēties, un kad to labāk darīt?

Tik ilgi kamēr ārsts nav liedzis tuvības brīžus, un arī vēlme to darīt nekur nav pazudusi, nav nekādu pamatotu iemeslu grūtniecības laika atteikties no seksa. Nevar nepieminēt, ka mīlēšanās grūtniecības laikā var pat būt baudāmāka un aizraujošāka nekā pirms tam.

Iedvesmojoties no portāla "What to Expect", atklājam, kādi vēl ir ieguvumi no seksa grūtniecības laikā.

Vēl nebijušas baudas virsotnes

Gaidību laikā trakojošie hormoni var pacelt tavu vēlmi pēc intīmās tuvības vēl nebijušā līmenī. Taču, ja tavas sajūtas par seksu grūtniecības laikā ir gluži pretējas, arī tas ir tikai normāli. Pie tam, ir liela iespēja, ka tavi dzimumorgāni šajā laikā ir īpaši jutīgi, kas palielina iespēju sasniegt galvu reibinošu orgasmu, kas, iespējams, iepriekš bija grūtāk izdarāms.

Tāpat šajā laikā arī citas ķermeņa daļas sievietes organismā kļūst jutīgas. Tāpēc gaidību periods ir lielisks brīdis, kad iepazīt savu ķermeni un ļaut partnerim atklāt aizvien jaunas baudas zonas, kas ļaus tev piedzīvot nebijušas sajūtas.

Iespēja izmēģināt ko jaunu

Kad sievietes vēders aug griezdamies un iepriekš iecienītās seksa pozas vairs nav iespējams īstenot, laiks iedarbināt fantāziju un ieviest guļamistabas valdošajā rutīnā ko jaunu. Gaidību laiks ir viens no labākajiem brīžiem, kad izmēģināt ko nebijušu – jaunas pozas un mīlēšanās vietas.

Ja pašiem neizdodas atrast ērtākās un baudāmākas seksa pozas, iedvesmu var smelties šajā rakstā. Tur atradīsi piemērotāko pozu katram grūtniecības trimestrim. Iespējams, kāda no šīm pozām liks tavai baudas dzīvei sagriezties kājām gaisā, kā rezultātā vēlēsies to pielietot arī pēc grūtniecības.

Pacilātāks noskaņojums

Foto: Shutterstock

Grūtniecība ir prieka pilns laiks topošo vecāku dzīvēs. Taču, nenoliedzami, tas ir arī milzīgs emociju karuselis, kas mijas ar satraukumu, bailēm no nezināmā un dažādiem fiziskiem izaicinājumiem. Viss šis var ievest jauno vecāku dzīvē papildus stresu.

Ir dažādi viedi, kā relaksēties, atbrīvoties un atgūt spēku gaidību laikā, piemēram, miegs, pelde vai masāža. Vēl viens efektīvs paņēmiens, kas ne tikai palīdzēs tikt vaļā no stresa, bet arī satuvināties ar partneri un piedzīvot baudas pilnus mirkļus, ir sekss.

Oksitocīna pieplūdums, kas rodas orgasma brīdī, vairo mīlestības un laimes sajūtu, liekot tev justies priecīgākai, apmierinātākai un mīlētākai. Un, kā zināms – ja mamma priecīga, tad arī bērns laimīgs.

Ieguvumi veselībai

Foto: Shutterstock

Ne velti sekss tiek pielīdzināts labam treniņam. Gluži tāpat kā sports, arī mīlēšanās ar partneri var sniegt dažādus ieguvumus veselībai. Piemēram:

Palīdz sadedzināt kalorijas. Nodarbojoties ar seksu 25 minūtes, sieviete var sadedzināt aptuveni 50-70 kilokalorijas. Protams, viss atkarīgs no seksa intensitātes. Aktīvākie mīlētāji var atbrīvoties arī no vairāk kilokalorijām.
Samazina asinsspiedienu. Grūtniecības laikā sievietes ķermenis piedzīvo dažādas pārmaiņas, tostarp arī asinsspiediena maiņu. Šajā laikā sievietes asinsspiediens dažādu iemeslu dēļ var gan strauji celties, gan krist. Kaut mīlēšanās var palīdzēt nedaudz samazināt asinsspiedienu, tas nenozīmē, ka tas ir pareizākais risinājums. Regulāra paaugstināta spiediena gadījumā ieteicams tomēr doties pie ārsta.

Uzlabo miegu. Gluži kā pēc laba treniņa, arī pēc seksa nereti miega kvalitāte krietni uzlabojas. Ir ne tikai vieglāk aizmigt, bet arī pamosties. Tāpat maigā šūpošanās seksa laikā var arī mazuli ieaijāt miegā, kas nozīmē – nekādas spārdīšanās brīdī, kad māmiņa dodas pie miera.

Vajadzības gadījumā var palīdzēt pasteidzināt dzemdību sākšanos

Foto: Shutterstock

Sekss ir arī viens no veidiem, kā vajadzības gadījumā var pasteidzināt dzemdību sākšanos. Saskaņā ar vadlīnijām – dzemdniecībā grūtniecība noslēdzas 41.–42. grūtniecības nedēļā. Rīgas Dzemdību nama iekšējie dokumenti nosaka, ka par dzemdību kavēšanos var runāt, ja grūtniecība turpinās pēc 41. nedēļas un trim dienām (41+3). Tomēr katrai sievietei tas var nedaudz atšķirties.

"Cāļa" forumā kāda zinoša persona raksta: "Visdabīgākais ir vīrieša sperma, jo tajā ir prostaglandīni, tie paši, kas būs gelā, ko smērēs uz dzemdes kakla ierosināšanas laikā. Tikai tie ir sintētiski, bet šie – dabīgie, tāpēc, lai arī ir mazākā koncentrācijā, toties ķermenis tos labāk uztver. Turklāt sekss, ja ir gribēts, palīdz trenēt starpenes elastību un darbojas kā plīsumu profilakse." To reiz portālā "Cālis" apstiprinājusi arī vecmāte Firkuse, apliecinot, ka dzemdību iestādē var tikt izmantots gels dzemdību procesa ierosināšanai.

Taču sekss nav vienīgais veids, kā pasteidzināt dzemdību sākšanos mājas apstākļos. To var veicināt arī glāze vīna vai šampanieša, karsta vanna un daudz kas cits. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!