Foto: Shutterstock
Ne viens vecāks vien pirmo vasaras brīvlaika nedēļu sagaidījis ar bažām par to, kā lai nodarbina atvasi un ik rītu nesagaidītu ar frāzēm "Ko mēs šodien darīsim?" vai "Man ir garlaicīgi!" no bērna puses. Pieejot radoši, portāls "Cālis" piedāvā dažas idejas, ko savam skolēnam vari uzdot darīt, lai nodarbe būtu saistoša pat vairāku nedēļu un mēnešu garumā.

Atceries, ka bērni ir dažādi un kas derēs vienam, nederēs citam. Tāpat arī aicinām mazajos vasaras projektos bērnam palīdzēt, iedrošināt un līdzdarboties ar viņu, lai kopā kvalitatīvi pavadītu laiku. Taču ievēro samērību – ļauj bērnam radoši pievērsties projektam, bet nenosodi viņa izvēles un esi novērotājs!

Mazā dārznieka projekts

Foto: Shutterstock

Lai bērnam parādītu, kā aug lociņi, puķes vai izaug kociņi, nav obligāti nepieciešams aizsūtīt atvasi uz laukiem, kur nodarbojas ar zemkopību. Ja bērnam nav svešas sēkliņas un podi, mājās uz palodzes var ierīkot savu garšaugu audzētavu. No tās labums būs kā bērnam, kurš katru dienu varēs skatīties, kā tie aug, tā vecākiem – varēsi plūkt svaigu baziliku, lokus vai citu garšaugu un pievienot maltītei ik dienas.

Vēl viens interesants eksperiments mazajam dārzniekam var būt avokado audzēšana. Ēdot avokado, pietaupi tā kauliņu un, sekojot šai "Tavs Dārzs" pamācībai, izaudzējiet paši savu koku, kuru iestādīt podā. Bet, ja ir pieejama siltumnīca, puķu dobe vai cits zemes pleķītis, kurā bērnam ļaut eksperimentēt, ļauj bērnam izvēlēties iesēt kādu puķi, redīsu vai cita auga sēkliņu. Tad vasaras beigās varēsiet novērtēt iesētā darbiņa augļus.

Videofilma vai seriāls par vasaras notikumiem

Foto: Shutterstock

Gan jau arī tavam skolēnam nav noslēpums, kā rīkoties ar telefonu, un viņš prot pat nofilmēt īsus video. Tādā gadījumā mazajam reportierim vari uzdot pa vasaru uzņemt nelielu filmiņu ar spilgtākajiem brīvlaika brīžiem. Vai pat seriālu ar svarīgākajiem vasaras notikumiem. Filmas vai seriāla filmēšanai būs nepieciešams vien telefons.
Ierosini bērnu filmēt svarīgākos vasaras brīžus un parādi kādu video montāžas lietotni, piemēram, "Splice", "Quik" vai "Magisto". Tad arī bērns pats varēs vienkāršā veidā samontēt safilmētos klipiņus garākā filmā. Tāpat vari ierosināt, lai pirms filmēšanas un montāžas bērns izveido scenāriju ar plānotajām lietām, kas noteikti jānofilmē plānoto vasaras notikumu laikā, lai filmiņas izveide raisītos vieglāk.

Fotoreportāža

Foto: Shutterstock

Vēl viena radoša nodarbe, kas paliks kā lieliska atmiņa no vasaras brīvlaika, būs fotogrāfijas. Pat ja pieejams vien telefons, arī ar to trīs mēnešu garumā var uzņemt pietiekami daudz fotogrāfiju, kuras pēc tam izdrukāt vai attīstīt fotosalonā. Bet, ja esi gatavs bērnam iemācīt rīkoties ar fotoaparātu – vēl jo labāk. Uzdod atvasei būt par galveno brīvlaika fotoreportieri, lai notvertu svarīgākos un spilgtākos brīžus. Vasaras laikā liec bildes ik pa laikam atlasīt, izvēlēties labākās un tās attīsti. Gala rezultāts var būt fotosiena, kas veltīta vasarai, biezs albums vai prezentācija ar fotogrāfijām, kas liks atcerēties spilgtākos notikumus.

Dienasgrāmatas vai pašam sava fantāzijas stāsta rakstīšana

Foto: Shutterstock

Lai veicinātu savā skolēnā valodas bagātību, vari uzdot vasaras laikā rakstīt dienasgrāmatu ar ierakstiem par katru dienu. Vai, ja skolēnam tīk radīt savas sapņu pilis, tas var būt pat piedzīvojumu romāns. Galu galā, varbūt tavs bērns būs nākamais Jānis Jaunsudrabiņš? Sagādā kādu biezāku kladi un jaunu pildspalvu un uzdod bērnam rakstīt ik dienas, ja tā ir dienasgrāmata, vai izstrādājiet kopīgu plānu par vienu stāsta nodaļu nedēļā, ja tā ir piedzīvojumu grāmata, kuru bērns atrādīs vasaras beigās.

Dabas priekšmetu kolekcija

Foto: Shutterstock

Lai motivētu bērnu lielāko daļu vasaras pavadīt ārā, uzdod savai atvasei uzsākt dabas priekšmetu kolekcijas vākšanu. Tie var būt interesanti akmentiņi, dažādu putnu spalvas, gliemežvāki vai interesanti kociņi, kurus nospodrinājušas smiltis vai ūdens jūras krastā. Ejot dabā, noteikti būs, no kā izvēlēties! Turklāt, ja tās būs putnu spalvas, motivēsi savu bērnu kopīgi uzmeklēt, kuram putnam tad atrastā spalva piederējusi. Vai atšķirt, kas tad par derīgo izrakteni ir interesantais atrastais akmens. Lai neaizmirstu, kur un kad dabas priekšmets atrasts, vari ierosināt savam skolēnam iekārtot arī pierakstu žurnālu, kur atradumus dokumentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!