Foto: Shutterstock
Stress, nogurums un pašsajūtas pasliktināšanās var būt iemesls, kāpēc negribas mesties palagos ik pārdienas, tāpēc tā nav jāuztver kā milzu traģēdija. Tomēr nevar noliegt, ka daudzās situācijās iniciēšanas noraidījumi krājas jau brangākā kaudzītē, un ar laiku partneri pierod pie šāda modeļa. Kur meklējams iemesls kaisles liesmiņas apdzišanai un kādas sekas tas var atstāt arī uz partneru emocionālo veselību, skaidrojuši portāla "Marriage" eksperti.

Laulība bez seksa – ko tas īsti nozīmē? Vēstīts, ka šajā gadījumā nevar simtprocentīgi teikt, ka seksa nav nemaz. Tas ir, taču reižu skaits samazinājies līdz dažām reizēm pusgadā, un tā nav saucama par nepatīkamu. Lai gan sekss ne vienmēr attiecībās ir pats svarīgākais, tā neesamība var rezultēties pat smagākos emocionālos pārdzīvojumos un laulības fiasko.

Skaidrojot iemeslus, izkristalizēti četri iespējamie iemesli, kāpēc cilvēki iedzīvojas laulībā, kurā guļamistabas prieki kļuvuši par teju vai neesošu baudu.

Ilgtermiņa attiecību posts

Daudziem ar laiku sekss kļūst garlaicīgs. Viņi neizjūt tik pārpilnu emociju buķeti, jo partneris visu laiku ir blakus un izpaliek nepieciešamība iekarot viņa sirdi. Cilvēki ar laiku viens otra kompānijā jūtas tik ērti, ka vairs necenšas pārsteigt, izmēģināt kaut ko jaunu, kā rezultātā paši apzog savas attiecības. Ar kādiem paņēmieniem iespējams rutīnā iegājušu seksuālo dzīvi pārnest jaunā līmenī, lūko šajā rakstā.

Sānsolis

Lai gan pie altāra mīlnieki viens otram apsola "Līdz nāve mūs šķirs!", reizēm laulības iziršanas iemesls ir romantiskās saiknes zudums. Neskatoties uz to, ka pareizākais lēmums ir mēģināt savienību atjaunot, bet, ja neizdodas, iet katram uz savu pusi, daļa tomēr izvēlas iet sānsoļa ceļu. Ja tā, ļoti iespējams, seksuālā dzīve ar laulāto draugu vairs nebūt nešķiet tik interesanta un nepieciešama.

Iepriekš piedzīvota neuzticība

Taču neuzticību ne vienmēr izdodas noslēpt. Kad patiesība nākusi gaismā, ir pāri, kas tomēr cenšas saplēsto vāzi salīmēt kopā, tomēr pats fakts, ka otrs jutis vajadzību meklēt apmierinājumu pie kāda cita, var izraisīt seksuālu noslēgšanos. Atvēršanās prasa laiku, taču atklāts ir jautājums, cik ļoti sānsoļa veicējs ir gatavs pielikt pūles un otram palīdzēt, lai attiecības nostātos vecajās sliedēs.

Zems testosterona līmenis

Testosterons ir vīrišķais dzimumhormons, ko izdala sēklinieki un virsnieru garoza. Tā trūkums izmaina vīrieša uzvedību un emocionālo pašsajūtu, tāpēc vēlme pēc seksa var būt mazāka nekā citiem kungiem. Ja ir aizdomas par testosterona līmeņa samazinājumu, ieteicams konsultēties ar speciālistu.


Kāpēc sekss ir svarīgs?

Foto: Shutterstock

Intīmās tuvības trūkums var rezultēties neapmierinātībā par ikdienas dzīvi kopumā. Lai gan varētu šķist, ka aizkaitināmību un vilšanos rada tieši nepieciešamība sasniegt baudas virsotnes, tā nebūt nav. Lielāka nozīme ir sajūtām, ko sniedz tuvības process kopumā. Turpinājumā uzskaitīti veidi, kādos seksa trūkums var negatīvi ietekmēt laulību.

Savstarpējās saiknes stiprināšana

Mīlas prieku laikā cilvēka organismā izdalās oksitocīns, kuru mēdz saukt arī par "mīlestības narkotiku" vai "tuvības hormonu". Tā esamība palīdz uzturēt dziļas jūtas pret partneri, kā rezultātā veidojas uzticība un vēl nebijusi saikne starp mīlniekiem.

Labsajūta

Pēc būtības seksa sniegto labsajūtu jāizbauda tikai ar vienu cilvēku – to, kuru nolemts saukt par savējo uz visu dzīvi. Šie cilvēki viens otra kompānijā jūtas gan emocionāli, gan fiziski labi, taču, pat nemēģinot uzturēt guļamistabas priekus dzīvus, viņi sakustina attiecību mājas pamatus. Šādā veidā viņi viens otram atņem iespēju justies labi un dalīt tik unikālo prieku ar vēl kādu.

Vajadzība justies iekārotam

Sekss savā ziņā ir arī apliecinājums, ka laulības dzīvē viss ir kārtībā. Šo apstiprinājumu lielākoties vēlas izjust abas puses, jo tas liek justies iekārotiem, gribētiem, tādējādi arī ceļot pašapziņu. Tāpat intīmā tuvība arī mazina stresu un uztraukumu, raksta "Marriage", bet palīdz aizpildīt dienā nepieciešamo fizisko aktivitāšu sarakstu, kā arī uzlabo miegu.


Ko darīt, lai atgūtu seksuālās dzīves dzirksti

Foto: Shutterstock

Ja esi attiecībās, kurās intīmās tuvības trūkumu dēļ jūties nomākts, iespējams, novērojot pat depresijas pazīmes (kādas tās ir, lūko
šeit
), nepieciešama speciālista iesaiste. Taču – lai dzīvotu veselīgā, pilnvērtīgā un laimīgā laulībā, svarīgi savest kārtībā savu emocionālo veselību, tādēļ iepazīsties ar izmēģināmiem veidiem situācijas uzlabošanai.

Atklāta saruna

Pirmais padoms ir ķeries pie mīlas prieku iniciēšanas pirmajam, jo nevar izslēgt iespējamību, ka parteri viens uz otru gaida pirmo soli. Ja tas nelīdz, jāķeras pie kārtīgas izrunāšanās. Šķiet bez gala vienkārši, vai ne? Taču atklāta komunikācija patiešām būs efektīvākais veids, lai sapratu, kādas ir partnera gaidas un vai vari kaut ko darīt lietas labā, lai iekurinātu kaisles uguntiņu. Pats galvenais – nevaino otru! Tas var novest pie vēl lielākas atsvešināšanās.

Kā līdz šim nonācām?

Kopīgi izsecinot, kad attiecības seksuālajā ziņā kļuvuša neaktīvas, iespējams arī atrast problēmas sakni. Iemesli var būt tiešām daudz – sākot no jauna darba uzsākšanas vai bērna piedzimšanas un beidzot ar neuzticību attiecībās, menopauzi u.c.

Speciālista apmeklējums

Vārdu savienojumus "pāru terapija" biedē daudzus. Ap to laika gaitā izkristalizējušies daudz un dažādi stereotipi, visbiežāk – ka terapija ir domāta tikai tiem, kuri izšķirsies. Tāpat cilvēkiem ačgārni šķiet, ka pāru terapijā vajadzēs klausīties apvainojumus par savām rīcībām, tomēr patiesībā šis process patiesi var palīdzēt laulāto dzīvei atgriezties uz pareizajām sliedēm. Pats galvenais ir sevi emocionāli investēt šajā procesā, jo tad tas spēs dot rezultātu.

Ja partneris apzinās problēmu, bet nevēlas strādāt pie situācijas uzlabošanas, iespējams, nepieciešams apsvērt variantu – padzīvot atsevišķi. Tas var palīdzēt atgūt seksuālo dziņu, saprotot, vai tā vērsta uz konkrēto cilvēku vai arī pievilkšanās spēks savu varenību ir zaudējis. Vai laulība bez seksa var "izdzīvot"? Šis ir ļoti individuāls un grūti atbildams jautājums, norāda "Marriage" eksperti. Ja tuvības trūkums liek kristies pašvērtējumam un justies nevērtīgam, šādās attiecībās var būt ļoti sarežģīti un pat nevajadzīgi dzīvot, taču pats galvenais ir būt atklātiem un censties atrast risinājumu, kas apmierinās abus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!