Ja karstajās dienās jānodarbina zinātkārs mazulis, tad laiks ķerties pie kāda atvēsinoša DIY jeb dari pats projekta. Silva Bērziņa, trīs bērnu mamma un radošo un izzinošo rotaļu zinātāja, portāla "Cālis" lasītājiem iesaka divas jaukas idejas, ko īstenot tveicīgajās dienās – leduskrāsas un krāsaino želeju, ko mājās vienkārši pagatavot pašam.

Pagatavojot šos radošos darbiņus pašam, nebūs jāuztraucas arī par to, ka tavs mazulis kaut ko nejauši apēdīs. Mēs taču visi zinām, ka bērni daudz ko vēlas pagaršot, pirms likt lietā.

Leduskrāsas

Lai pagatavotu leduskrāsas, nepieciešams:

  • ledus saldēšanas formiņas,
  • ūdens,
  • pārtikas krāsvielas,
  • koka mēlītes/kociņi (nopērkami aptiekās par nelielām naudiņām).

Pagatavošana pavisam vienkārša – ūdeni iekrāso ar pārtikas krāsvielu, salej ledus formiņās un katrā kvadrātiņā ieliek pa kociņam. Formu ar kociņiem uzmanīgi ievieto saldētavā un ļauj sasalt. Kad ledus sasalis, iegūsi burvīgas, taustīt un garšot drošas leduskrāsas. Ar tām var ļaut mazulim zīmēt gan uz papīra, gan pazelēt, lai atvēsinātos karstajā dienā, jo ledus kubiņi ar pārtikas krāsvielu bērnam nekaitēs.

Krāsainā želeja

Rotaļu ideja, kas ļaus mazajam pasaules izzinātājam izbaudīt sensoro šmucīgo spēlēšanos – krāsainā želeja. Lai to pagatavotu, vajadzēs:

  • ūdeni;
  • palielāku trauku vai vairākus mazus;
  • pārtikas želatīnu;
  • pārtikas krāsvielu vai kādu ogu, augļu sīrupu.

Ūdeni "iekrāso" ar ogu vai augļu sīrupu, ko parasti izmantotu limonādes pagatavošanai. Ja tā nav, var izlīdzēties arī ar pārtikas krāsvielu. Ūdenī tad iejauc uzbriedinātu un karsta ūdens peldē izkausētu pārtikas želatīnu (parasti uz vienu litru nepieciešama aptuveni puspaciņa). Želejas sagatavi pārlej kādā lēzenā traukā – tam noderēs kā tukšas saldējuma kastes, tā plastmasas pusdienu kārbiņas. Var arī saliet mazākās formiņās. Traukus liec ledusskapī un gaidi, kad sastings.

Kad želeja sastingusi, dod bērnam spēlēties! Karstajās dienās iekrāsoto želeju dod vēsu, tikko no ledusskapja izņemtu (var arī noturēt istabas temperatūrā). Šāda atvēsināta želeja ļaus mazajiem pirkstiņiem "izvingrināties" un raisīs interesantas sajūtas, kad bērns želeju saspiedīs plaukstiņās.

Citas radošo darbiņu idejas vari smelties Silvas veidotajā "Facebook" lapā "Idejas bērniem" vai viņas "Instagram" kontā @idejas.bērniem, kur viņa dalās ar dažādām aktivitātēm un eksperimentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!