Foto: Shutterstock

Kāzas ir saviļņojošs notikums ikvienas sievietes dzīvē. Lai gan, protams, šīs satraucošās emocijas ir patīkamas, tomēr līgavai, kura ir stāvoklī, tām vajadzētu būt dozētām. Lai svētki topošajai mammai sagādātu tikai patīkamas emocijas, labāk jau iepriekš padomāt par visu līdz pēdējam sīkumam – tērpu, mielastu, mūziku…

Ģimenes psihoterapeite Elēna Zujeva "Parents" stāsta un skaidro, kā būtu ieteicams organizēt kāzas, ja līgava jau ir gaidībās. Varētu šķist, ka ar oficiālo laulāšanās ceremoniju varētu nesteigties un pagaidīt, kad mazulis nāks pasaulē… Tomēr tādu pāru, kuri nevēlas atlikt iešanu uz zagsu, ir gana daudz. Lai cik tas dīvaini nebūtu, šādā izlēmībā ir arī savi labumi.

Visupirms – sievietes jūtas psiholoģiski komfortablāk, ja sākotnēji juridiski noslēdz savas attiecības ar vīrieti un tikai tad kļūst par mātēm. Šāda lietu kārtība mūsos ir ielikta vēl no seniem laikiem, un tas ir zemapziņā, bet mainīt to tikai tādēļ, lai sekotu kādai modei, droši vien, ka nevajadzētu. Ir vēl arī citi plusi: pēc bērna piedzimšanas sarīkot svētkus būs vēl sarežģītāk, jo pirmā pusotra gada laikā pasaules centrā būs mazulis. Tomēr saistībā ar visiem šiem pozitīvajiem mirkļiem ir svarīgi arī nepalaist garām potenciālos sarežģījumus, uzsver psihoterapeite.

Kāzu laiks

Izvēloties kāzu ceremonijas laiku, noteikti jāņem vērā grūtniecības īpatnības. Piemēram, pirmajā trimestrī, līdz 12. grūtniecības nedēļai visai tipiska ir toksikoze, garastāvokļa maiņas un paaugstināta trauksme. Tādēļ pats grūtniecības sākums nebūtu labākais laiks, lai rīkotu lielus svētkus. Toties pēc 12.-14. grūtniecības nedēļas emocionālais fons parasti stabilizējas, pašsajūta manāmi uzlabojas. Turklāt šajā laikā puncis arī vēl nemaz nav redzams, tādēļ topošā mamma ir vēl arī pietiekami vieglina, lai jaunais vīrs viņu varētu panest dažādu kāzu izdarību laikā. Tādēļ, kā iesaka psihoterapeite, tieši otrā trimestra sākums ir ideālākais laiks kāzu rīkošanai.

Diskrētais šarms

Foto: Shutterstock

Visupirms ir jāatceras, ka svētku galvenie dalībnieki būs nevis divi, bet trīs: plānojot pasākuma norisi, jāņem vērā arī gaidāmā mazuļa vajadzības. Galvenais akcents jāliek nevis uz kāzu kleitu un viesu daudzumu, bet gan līgavas mieru un bērna drošību. Pat ja jaunlaulātie ir sapņojuši par milzu kāzām, labāk tomēr savus sapņus padarīt nedaudz mazākus un kāzas nosvinēt tikai tuvāko cilvēku lokā. Milzu svētki prasa lielu fizisko un morālo spriedzi, pieprasot visu izplānot līdz sīkumiem un nemitīgi sekojot līdzi notikumiem. Pat sasveicināšanās ar simts viesiem jau prasīs enerģiju, jo katram no viņiem taču būs jāvelta kā minimums smaids un daži vārdi.

Tāda slodze grūtniecības laikā nav ieteicama. Topošās mammas emocionālais stāvoklis tiešā veidā ietekmē bērna labsajūtu. Ja viņa ar visu ir apmierināta un jūtas labi, laimes hormona līmenis asinīs pieaug un daļu šī labuma saņem arī mazulis. Bez tam šādos periodos, kad mamma ir laimīga, uzlabojas arī asinsapgāde, un bērniņš saņem vairāk skābekļa. Ja sieviete nervozē, asinīs paaugstinās stresa hormons (adrenalīns un neoadrenalīns), kuriem ir pretējs efekts – asinsapgāde pasliktinās.

Ideālais grafiks

Foto: Shutterstock

Muzikālo pavadījumu jāizvēlas ar prātu. Būs vien jāatsakās no "smagās" mūzikas, pat ja abiem tāda iet pie sirds: jau sen ir pierādīts, ka tā nelabvēlīgi ietekmē psihi un pat var izraisīt neirotisko šoku, kas īpaši bīstami ir grūtniecības laikā. Labāk dod priekšroku mierīgai klasiskajai mūzikai.

Pacenties svētku dienu izkārtot tā, lai starp ceremoniju dzimtsarakstu nodaļā (baznīcā/pļavā/pie jūras) un mielasta galdu paietu iespējami mazāks laiks. Visieteicamāk, lai viesi sēstos pie pusdienu, nevis vakariņu galda. Tādā gadījumā kāzu ceremoniju var rīkot pat rīta pusē. Ja starp oficiālo ceremoniju un banketu būs pārāk liels pārtraukums, tad noteikti vērts nosnausties diendusu un paēst.

Tā dēvēto kultūras programmu bez žēlastības jāīsina. Neskaitāmu tiltu aplūkošana, garas fotosesijas – no tā visa labāk atteikties, visu ar mēru. Lieka emocionālā spriedze noteikti parādīsies vienu vai divas dienas pēc pasākuma, kad viss it kā būs norimis. Ja ļoti gribas kādus kāzu rituālus, tad labāk izvēlēties kādu klusu parku un tur arī var sarīkot kādas izdarības. Rituāliem, kas tiks veikti svaigā gaisā, neaizmirsti paņemt līdzi kādu siltāku apģērba gabalu, protams, atkarībā no gadalaika.

Skaistuma karaliene

Foto: Shutterstock

Līgavai, kura ir stāvoklī, kleitu vajadzētu izvēlēties ne ātrāk kā divas nedēļas pirms svinībām. Nav iespējams noteikt, kādā tempā puncis izdomās augt, un var sanākt tā, ka svētku dienā kleita jau spiež. Nekādu korsešu: vēderam un krūšu zonai jābūt brīvām, lai netiktu apgrūtināta elpošana un asinsapgāde. Lai āda elpotu un telpās nebūtu smacīgi, izvēlies iespējami dabiskākus materiālus. Bet, kas attiecas uz kleitas modeli, to nu gan līgava var izvēlēties, kādu vēlas – ja nekautrējas rādīt punci, var arī pie auguma piegulošāku, ja nevēlas rādīt – tunikas tipa, ar paaugstinātu jostas vietu. Galvenais – lai nekur nekas nespiež, netraucē elpot un pārvietoties.

No augstpapēžu kurpēm būtu ieteicams atteikties. Kurpītēm vēlamākais papēžu augstums – pieci centimetri. Labāk izvēlēties mīkstas ādas modeļus, lai tajās varētu ilgu laiku nostaigāt, vienlaikus nejūtot sasprindzinājumu. Katram gadījumam ir vērts paņemt līdzi arī vēl kādu citu, jau labi ievalkātu apavu pāri vai arī tādas pašas kāzu tērpam pieskaņotas kurpes, tikai pusizmēru vai pat izmēru lielākas, jo kājas var arī piepampt no slodzes.

Arī apakšveļu būtu labi izvēlēties speciālo – grūtniecēm domāto. Neaizmirsti arī par kompresijas zeķēm vai zeķubiksēm, kas arī speciāli izstrādātas paplašinātu vēnu gadījumos: droši vien, ka šajā dienā līgavai nāksies uz kājām būt ilgāk nekā ierasts.

Tāpat rūpīgi jāizvēlas meikaps un frizūra. Ja tavi mati ir krāsoti, tu vari tos turpināt krāsot, iespējami izvēloties tādas krāsas, kuras nesatur amonjaku. Tomēr ņem vērā, ka grūtniecības laikā var mainīties matu struktūra, tādēļ iegūt vēlamo matu toni, var būt sarežģītāk. Apmeklēt skaistumkopšanas salonu šādā īpašā dienā, protams, arī nav aizliegts.

Savā šķīvītī. Kāzu ceļojuma paradīze

Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā var mainīties garšas un smaržas izjūtas, un daudzas smaržas sievietei var izsaukt pat nelabumu. Tādēļ līgavas pušķim ir jābūt ne tikai skaistam, bet arī vēlams bez uzmācošām smaržām.

Arī pret ēdienu grūtniecības laikā ir jāizturas ar nopietnību, taču tas nenozīmē, ka viesiem būs jāaprobežojas ar vārītu cūkgaļu un burkānu sulu. Lai visi būtu apmierināti, viesu ēdienkarti izvēlies atbilstoši tradīcijām tavu radu un draugu lokā, bet sev izdomā kādus īpašus ēdienus sev izveido savu atsevišķu un drošu galdiņu. Piemēram, salātiem vislabāk izvēlies dārzeņus ar olīveļļu, bet siltajam ēdienam – netreknu gaļu vai zivi ar dārzeņiem, bet desertā – mazu gabaliņu kāzu kūkas, bet tikai tad, ja tā ir gatavota uz jogurta bāzes, par ko arī jāparūpējas iepriekš. Starp ēdieniem centies ieturēt vismaz 15-20 minūšu pauzi: tā ēdiens ātrāk uzsūksies un zudīs pārēšanās risks.

Plašāk par ēdienkarti grūtniecības laikā lasi šeit, bet par to, kā topošā mamma var mieloties svētkos, lasi te.

Alkohols, protams, līgavai ir aizliegto dzērienu sarakstā. Par alkohola kaitīgo ietekmi grūtniecības laikā lasi šeit. Kā alternatīvu vari izvēlēties dzērienus, kas nav gāzēti – sulas, morsus un kompotus.

Labākais laiks

Optimālais laiks kāzu ceļojumam – otrais trimestris. Tomēr šādu braucienu noteikti jāsaskaņo ar ārstu, jo, ja sievietei ir kādi sarežģījumi, lidošana lidmašīnā vai braukšana vilcienā var būt visai nopietns drauds sievietes un mazulīša veselībai. Arī vēlākā grūtniecības posmā ceļošana nav ieteicama, un tā arī ir visai sarežģīta lielā vēdera dēļ. Meklējot savu paradīzes vietiņu neaizmirsti par to, ka var būt krasas klimata maiņas, īpaši, ja no mūsu ziemas brauc uz vietu, kur ir vasara un otrādi. Lai pierastu pie šādām kardinālām pārmaiņām, organisms ir spiests tērēt milzu enerģiju, bet, savukārt, dēļ tā var pasliktināties imunitāte. Tad arī var parādīties iesnas, alerģija, gremošanas traucējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!