Foto: Shutterstock
Mūsdienās viedierīces ir viens no izplatītākajiem laimīgu attiecību šķēršļiem. Nereti mēs pēc garas darba dienas izvēlamies relaksēties, apskatot jaunumus sociālajos tīklos, ziņu lapās vai skatoties smieklīgus video, nevis aprunājoties ar savu laulāto draugu. Ilgstoši šādi viedierīču lietošanas paradumi var negatīvi ietekmēt laulību un būt neskaitāmu strīdu vai pat, iespējams, šķiršanās iemeslu.

Nereti viedierīces ir vieta, kur rodam mieru, izklaidi un komfortu. Sevišķi vakaros, kad esam atnākuši no darba, tā vietā, lai pavadītu laiku ar mīļoto, izvēlamies "atvilkt elpu" no dienas darbiem un iegrimt interneta vilinošajā pasaulē. Taču tas mums palīdz satuvināties ar telefonu, nevis partneri.

Attiecību veidošana prasa lielāku piepūli nekā viedierīču lietošana, tāpēc bieži vien cilvēki izvēlās tā vietā, lai veidotu sarunu ar savu laulāto draugu, ieskatīties, kas jauns interneta medijos vai sociālajos tīklos. Sevišķi maza motivācija uzsākt sarunu ir tad, ja kādam no jums šī ir bijusi gara un grūta diena vai iepriekš esat par kaut ko sastrīdējušies. "Nolikt telefonus malā un katru dienu iesaistīties sarunā ar partneri var nebūt viegls uzdevums, taču, ja vēlies saglabāt veselīgas attiecības, bez tā nav iespējams iztikt," portālā "Marriage" skaidro psihologs Džeramijs Edžs.

Jo vairāk laika mēs veltam telefonam, jo vairāk mēs attālināmies viens no otra . Kaut "Instagram" un "Facebook" var būt lielisks laika kavēklis, jāpadomā, vai tas būs vērtīgāk nekā aprunāties ar laulāto partneri, un uzzināt, kā viņam šodien gājis.

Psihologs portālā "Marriage" atklāj trīs priekšrocības, ko attiecībām sniedz kopīgs laiks un sarunas bez viedierīču klātbūtnes.

Uzlabo savstarpējo fizisko un emocionālo saskarsmi

Brīdī, kad partnerim veltīsi visu savu uzmanību, jūsu savstarpējā saskarsme uzreiz manāmi uzlabosies. Kad tu noliec telefonu malā, pagriezies pret savu partneri un sniedz viņam acu kontaktu, tu ar ķermeņa valodu parādi, ka tev viņš patiesi rūp. Tāpat tu šādā veidā savam mīļotajam cilvēkam pavēsti, ka viņš tev ir nozīmīgs un tev kopā ar viņu ir interesanti.

Sarunas, kuru laikā tu visu uzmanību velti partnerim, sniedz ieguvumu ne tikai viņam, bet arī tev. Kopīga dažādu tēmu apspriešana un dalīšanās viedokļos palīdzēs jums, pirmkārt, vienam otru vēl labāk iepazīt, un, otrkārt, izveidot vēl ciešāku emocionālo saikni. Un, iespējams, tas uzlabos arī jūsu intīmās attiecības, jo emocionālā tuvība iet roku rokā ar fizisko.

Tagad, kad tavās rokās vairs nav telefons, sarunas laikā tu vari turēt laulātā drauga roku vai maigi viņam pieskarties. Šādi nelieli uzmanības žesti būs ļoti patīkami gan tev, gan partnerim.

Samazina strīdu skaitu

Ja tu lielāko daļu sava brīvā laika pavadi viedierīču gūstā un aizvien mazāk laika velti savam laulātajam draugam, nebrīnies, ka viņam šāda situācija izraisa virkni negatīvu emociju. Iespējams, viņam pa galvu "šaudās" visdažādākās domas, piemēram, ka tev viņš vairs nešķiet pievilcīgs un interesants, vai tu neizbaudi jūsu kopīgi pavadīto laiku.

Ja sarunas laikā tu paralēli apskati jaunumus telefonā, tad tu nespēj pilnībā ieklausīties partnera teiktajā, kas var saniknot tavu mīļoto cilvēku un novest līdz strīdam. Tāpēc labāk mobilo telefonu atstāj nostāk, jo tas palīdz labāk sadzirdēt un izprast partnera teikto. Arī tavs laulātais draugs jutīs, ka tu beidzot viņā ieklausies. Tu redzēsi, ka brīdī, kad noliksi viedierīci malā, tikko uzvirdušais strīds lēnām pagaisīs.

Palielina apmierinātību ar attiecībām

Galvenais ieguvums tam, ka tu izvēlēsies uzsākt sarunu ar mīļoto un nolikt viedierīci malā, ir apmierinātības sajūta ar attiecībām. Jūs veltīsiet viens otram vairāk laika un uzmanības, kas emocionāli vēl vairāk jūs saliedēs. Iespējams, no kopīgajām sarunām tu pat uzzināsi ko jaunu par savu laulāto draugu.

Pievēršot visu uzmanību cilvēkam, tu parādi, ka tev viņš rūp. Ja sniegsi otram rūpes, tās saņemsi arī pretim, kas ir daudz vērtīgāk par viedierīces lietošanu vairāku stundu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!