Foto: PantherMedia/Scanpix
Pazīstamais itāļu bērnu rakstnieks savās grāmatās bērnus māca spēlēties un fantazēt, sacerēt pašiem savas pasakas, dzejoļus, mīklas un izdomāt stāstus. Viņa spēles var spēlēt, ikdienas gaitās dodoties – autobusā, automašīnā, pa ceļam uz skolu vai bērnudārzu. Lūk, piedāvājam 15 spēles no Rodari grāmatas "Fantāzijas gramatika"!

1. Izdomājiet vārdu. Piemēram, "suns". Tad izdomājiet vārdus, kas sākas ar visiem burtiem, kas ir šajā vārdā, piemēram, saule, uguns, naids, siltums. Tad pamēģiniet izdomāt dzejolīti vai stāstu, izmantojot šos vārdus.

2. Izdomājiet vārdu, piemēram, "klucītis". Bet tad kopā ar bērnu izdomājiet pasaku par klucīti.

3. Kopā ar bērnu izdomājiet smieklīgu un fantāzijām bagātu jautājumu. Piemēram, "kas būtu, ja pie mums tagad ciemos atnāktu zilonis?" Pēc tam kopā izdomājiet jautru stāstiņu par šo tēmu.

4. Samainiet vārdus. Piemēram, vārdiem pieliekot klāt priedēkļus "ne", "anti", "mini" un citus. Un tālāk fantazējiet, izdomājot stāstiņus ar izdomātajiem personāžiem, piemēram, minikrokodilu un antimašīnu.

5. Izmantojiet bērna burtnīcās atrastās gramatikas kļūdas. "Paņemiet" jebkuru vārdu, kas uzrakstīts kļūdaini un izdomājiet abi par to stāstu.

6. Izgrieziet rakstu virsrakstus no laikrakstiem, žurnāliem, sagrupējiet tos un jums sanāks vesela poēma. Piemēram, "Svētā Pētera baznīcas kupols, kas cieta no ievainojuma, aplaupījis kasi, aizbēga uz Austrāliju".

7. Atcerieties veco spēli ar zīmītēm un jautājumiem? Kas tas bija? Kur atradās? Ko darīja? Ko teica? Ko par to teica citi? Ar ko tas beidzās? Šis ir ģeniāls veids fantāzijas attīstīšanai, sacerot stāstiņus.

8. Var "paņemt" jebkuru lietu un apspēlēt to kā mīklu. Piemēram, burkāns – "sēž skaistule tumsā, bet bize uz ielas". Bet jūs izdomājiet savu vārdu.

9. Izdomājiet pasakas! "Dzīvoja reiz meitene, ko sauca par "Dzelteno cepurīti"… Pasaka, pārvērsta citā variantā, bet bērnam tik pazīstama ("Sarkangavīte"), liks no jauna to atkal izdzīvot.

10. "Paņemiet" piecus vārdus no kādas pazīstamas pasakas. Piemēram, "vilks, ziedi, mežs, vecmāmiņa, meitene" un sesto vārdu – kas neattiecas uz šo pasaku, piemēram, "helikopters". Izdomājiet stāstu ar šiem sešiem vārdiem.

11. Izdomājiet stāstu, balstoties uz jau bērnam zināmu, bet apvērsiet to pavisam otrādi. "Sarkangalvīte ir ļauna, bet vilks labs". Kā tālāk risināsies notikumi?

12. Izdomājiet turpinājumus pasakām, ko lasiet ar bērnu.

13. Lielisks variants – pasaku mikslis. "Sarkangalvīte mežā satika princi. Un kas notika tālāk?"

14. "Paņemiet" jebkuras pasakas sižetisko līniju un samainiet personāžus. Tā vietā, ka "Pelnrušķīte dzīvo ar pamāti" var sanākt pilnīgi cits sižets.

15. Sagatavojiet 50 kartītes – no avīzēm un žurnāliem izgrieziet attēlus vai tekstus. Sākot spēli, pieaugušais izvelk vienu kartīti un sāk stāstu par to, bērns velk nākamo un stāstu turpina, bet viņa stāstītajam jāsaistās ar pirmo kartīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!