Foto: Shutterstock
Bērnu audzināšanas procesā mēs viņiem mācām dalīties ar citiem, bet jautājums ir – vai mēs paši viņu vietā to darītu? Anja Kolberga ar ierakstu sociālajā portālā "Facebook" atzīstas, ka viņa savam dēlam neuzspiež vēlmi dalīties ar citiem.

Anja raksta, ka tiklīdz viņa ar savu dēlu Karlosu ir nonākuši tuvējā parka spēļu laukumā, viņu uzrunā kāds sešus gadus vecs zēns. Puika esot vēlējies parotaļāties ar Karlosa mantām, taču viņš izrādījis pretestību un nebijis gatavs dalīties. "Es redzēju, ka dēls nemaz nevēlas dalīties un, puikam pienākot, visas mantas stingri piespiež sev pie krūtīm," raksta mamma. Kad Karloss paskatījās uz Anju, viņa iedrošinoši teica, ka dēlam nav jādalās ar savām rotaļlietām, ja viņš to nevēlas.

"Protams, ka brīdī, kad Karloss puikam atteica, mazais steigšu atskrēja pie manis, lai paziņotu ka mans dēls nevēlas dalīties. Šajā brīdī es viņam teicu – "Piedod, bet viņš tev atteica! Ja Karloss gribēs dalīties, tad viņš tā arī darīs," raksta Anja. Izdzirdot viņas atbildi, apkārt esošie vecāki viņai veltījuši nicinošus skatienus.

Dažkārt var šķist, ka bērnu laukumos valda savi likumi, un, ja vecāki tos neievēro, tad citi vecāki uz to var asi reaģēt. Kā izvairīties no šādām situācijām? Lasi šeit.

Anju neapmulsināja citu vecāku reakcija un viņa savu rīcību paskaidro "Facebook" ierakstā: "Ja es, pieaudzis cilvēks, parkā ēdīšu maizīti, tad man tajā būs jādalās arī ar citiem? Nē! Vai, izlasot šo, jums vēl aizvien šķiet, ka audzinu savam dēlam nepareizas manieres?"

"Kāpēc cilvēkam piespiedu kārtā ir jādalās ar savām mantām ar svešiniekiem? Vai mēs, pieaugušie, tā darām?" viņa turpina. Anja raksta, ka audzināšanas mērķis ir iemācīt savam bērnam, kā kļūt par pieaugušo. Sieviete atzīst, ka pazīst dažus pieaugušos, kuri bērnībā nekad nav iemācīti dalīties, taču viņi labprāt dalās, kad paši to vēlas.

Karlosa mamma uzskata, ka šāda audzināšana iemāca bērnam aizstāvēt pašam sevi un teikt nē, tad, kad tas ir nepieciešams. Viņas vēstījums nav par to, ka bērniem nevajag dalīties, bet gan, ka viņus ir jāmāca novilkt robežas un uzdrīkstēties pateikt "nē" situācijās, kad tas ir nepieciešams.

"Nākamreiz, kad tavs bērns sūdzēsies, ka kāds cits nevēlas ar viņu dalīties, lūdzu, atceries ka mēs nedzīvojam pasaulē, kur tev obligāti citiem ir jāatdod viss, kas tev pieder, tikai tāpēc, ka viņi tev to lūdz darīt. Vismaz es noteikti savam bērnam to nemācīšu," raksta Karlosa mamma.

Ieraksta beigās Anja paskaidro, ka Karloss ikdienā labprāt dalās visā ar saviem draugiem, taču vienmēr ir izrādījis nepatiku savas mantas dot bērniem, kurus viņš nepazīst.

Ar viņas ierakstu "Facebook" dalījušies 22 000 cilvēku. Par spīti tam, māmiņu viedoklis šajā jautājumā dalās. Kāda trīs bērnu māte piekrītoši raksta: "Šī lieta ir izvērusies par lielu problēmu. Dalīšanās tiek izmantota kā atruna, kāpēc tava atvase skrien pie citiem bērniem, pieprasot, lūdzot vai dažreiz pat atņemot viņiem mantas. Bērniem nav jādalās savās rotaļlietās ar citiem, ja paši to nevēlas. Nevajadzētu mācīt savus bērnus gaidīt, kad visi ar viņiem dalīsies."

Turpretim kāda cita mamma raksta: "Es ceru, ka Karlosam ir iemācīts, ka arī citiem bērniem ir robežas, un, iespējams, būs situācijas, kad viņi negribēs dalīties savās mantās arī ar jūsu dēlu."

Šis ir viens no audzināšanas piemēriem ar pretēju efektu, par kuru vairāk vari uzzināt šeit.

Anja iesaka savu bērnu nespiests dalīties ar citiem, ja viņš to nevēlas,taču šeit vari lasīt vēl citus ieteikums, kā iemācīt bērnam būt dāsnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!