Foto: Shutterstock
Kad ģimenē ienācis mazulis, ne vienmēr viss ir tik skaisti, kā redzam jauno vecāku sociālos tīklos ieliktajās bildēs. Nereti, pat varētu teikt, diezgan bieži un tipiski, ka zīdainis raud un raud, un vecākiem jau pašiem šķiet, ka laiks uz trako māju doties.

Bet raudāšana ir pirmā bērna valoda, ar to viņš vecākiem signalizē savas vajadzības – izsalkumu, vēlmi pēc siltuma, mīļuma, "man sāp", "man ir garlaicīgi".

Īpaši attiecībā uz raudāšanu un kliegšanu daudziem jaunajiem vecākiem pietrūkst bērna "lietošanas instrukcijas" pirmajās dzīves nedēļās. Tas ir normāli, un jo vairāk tu savu bērniņu vērosi, jo ātrāk uztversi un sapratīsi viņa īpašo "valodu."

Ļoti svarīgi pašiem vecākiem saglabāt veselo saprātu un neuzsprāgt. Bērns jūt jo īpaši mammas noskaņojumu, katru nervu sistēmas uzvilkto stīgu, un arī papildu sāk kreņķēties. Citiem vārdiem sakot, ja vecāki paši vēl sāks stresā plēst sev matus, nekas labs nesanāks, mazulis var sākt kliegt vēl stiprāk un ilgāk.

Portāla "Cālis" apcirkņos ir daudz rakstu par to, kādi ir tipiskākie zīdaiņu raudāšanas iemesli, kā to atpazīt, metodes, kā raudāšanai pielikt punktu, ieskaitot pavisam reālu video, kurā ārvalstīs strādājošs ārsts parāda paņēmienu, kā mazo nomierināt nieka 30 sekundēs. Ja arī tevi skārusi šī problēma – nemitīga mazuļa raudāšana, kas par laimi, ir ātri pārejoša, ielūkojies mūsu rakstu kolekcijā par šo tematu.

Neliela zīdaiņu 'lietošanas instrukcija' raudāšanas lietās

Foto: Shutterstock

Neviens zīdainis, lai cik mierīgs viņš nebūtu, bez raudāšanas nav izaudzis, to zina visi vecāki. Un bieži vien mazulis raud, bet vecāki vien groza galvas, nesaprotot pareizo iemeslu – it kā paēdis, it kā dibentiņš sauss, bet vienalga – brēcieni nav apklusināmi. Par septiņiem biežāk novērotajiem zīdaiņu raudāšanas iemesliem un kā atpazīt, kādēļ mazulis raud tieši šobrīd, vecākus izglīto Labklājības ministrijas speciālisti, kuri sagatavojuši īpašas "Vēstules vecākiem".

Lasīt vairāk

Zīdainim katra gulētiešana norit kā raudāšanas drāma. Psiholoģe meklē iemeslus

Foto: Shutterstock

Ir mazuļi, kuri paši spēj iemigt, bet ir tādi, kuriem gulētiešana ir teju mocības. Turklāt ne tikai pašiem, bet arī vecākiem, kuriem nākas izmēģināt dažādas metodes, lai mazo noliktu gulēt. Piedāvājam ielūkoties kādas jaunās mammas ikdienā un ko par to saka psiholoģe.

Lasīt vairāk

Mazulis raud: kā nomierināt. Noslēpumos dalās Diāna Zande

Foto: Shutterstock

Tiklīdz mazulis raud, tā mūsos iebūvētais bioloģiskais mehānisms rada milzīgu trauksmi, mēs gribam mazuli nomierināt. Un bieži vien līdz ar satrauktu mazuli blakus stāv divi satraukti vecāki, kuri nesaprot, ko iesākt ar raudošo bērniņu. Svarīgi ir zināt to, ka raud visi bērniņi, jo raudāšana ir vienīgais veids, kā paziņot, ka bērnam kaut kas ir noticis, tā uzsver Diāna Zande, psiholoģijas zinātņu doktore, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite un piecu bērnu mamma.

Lasīt vairāk

Bērns raud un mammai no dusmām 'mati stāvus'. Pieredzes stāstiņi

Foto: Shutterstock

Neviens bērns nav izaudzis bez raudāšanas. Cits ir mierīgāks, cits mazāk mierīgs, bet raudāšana piedien visiem mazuļiem. Arī mammas ir dažādas. Dažai bērna raudāšana "pa nerviem nesit", cita knapi valdās, lai nenodarītu mazajam pāri.

Lasīt vairāk

Pieci galvenie zīdaiņu raudāšanas iemesli

Zīdaiņa raudāšana ir gana satraucoša jaunajiem vecākiem. Vienmēr tiek uzdots jautājums: kāpēc? Turpinājumā piedāvājam piecus galvenos iemeslus, kādēļ var raudāt vesels mazulis. Piemēram, Londonas Universitātes Tomasa Korema pētījumu centrā strādājošie pētnieki apgalvo, ka sešu nedēļu vecumā raudāšana sasniedz augstāko rādītāju – 25 procenti mazuļu raud un ir nemierīgi vismaz četras stundas dienā.

Lasīt vairāk

Tavs mazulis ir piedzimis. Kas ar viņu notiek pirmajās dienās?

Foto: Shutterstock

Tu esi kļuvusi par māmiņu! Lielais notikums ir garām. Tu vari laimīgi lūkoties mazajā cilvēciņā, kad viņš ir aizmidzis, un krist izmisumā, kad viņš raud. Izjūtas pēc mazā sagaidīšanas var būt tik dažādas, tādēļ Rīgas Dzemdību nama speciālisti piedāvā ielūkoties mazuļa pirmo dienu "pieturvietās" jeb skaidrojumu, kas notiek ar jaundzimušo pēc nākšanas pasaulē.

Lasīt vairāk

Kas ir kontrolēta raudāšana. Vai tā ir kaitīga?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažus vecākus un vecvecākus, kas par tādiem kļuvuši pirmo reizi, var pārsteigt, cik daudz zīdainis raud. Tiesa, raudāšana pēc pāris mēnešiem kļūst mazāka. Šajā reizē aplūkosim, kas ir tā sauktā kontrolētā raudāšana un, vai tā ir kaitīga?

Lasīt vairāk

Septiņi galvenie iemesli, kāpēc tavs zīdainītis var raudāt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Raudāšana ir visspēcīgākais līdzeklis, kā zīdainītis spēj pievērst sev uzmanību un paziņot, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā: viņš ir slims, noguris vai izbadējies. Patiesībā raudāšana tas ir signāls par to, ka zīdainim nepieciešama pieaugušo palīdzība. Kāpēc mazulīši mēdz raudāt un kā viņiem palīdzēt? Septiņus galvenos zīdaiņu raudāšanas iemeslus apkopojis portāls "baby.ru".

Lasīt vairāk

Kaitinošākā skaņa pasaulē - bērna raudas. Ko par raudāšanu mēs vēl nezinājām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat pilnīgi vesels mazulis var divas un pat četras stundas no vietas brēkt. Arī tad, ja viņu nomoka kolikas, bads vai aukstus. Ne vienmēr uz raudāšanu vienādi reaģēs mamma un tētis. Portāls "Medical Daily" raksta par kādu pētījumu, kurā iesaistījās bērnu vecāki un kas atklāj interesantus faktus par bērnu un vecāku mijiedarbību.

Lasīt vairāk

Pierādīts, ka bērni imitē raudāšanu, lai pievērstu sev uzmanību

Lai pievērstu sev mammas vai cita aprūpētāja uzmanību, zīdaiņi jau sešu mēnešu vecumā saprot, ka tieši raudāšana ir efektīvākais līdzeklis savu mērķu sasniegšanai, raksta "Daily Mail".

Lasīt vairāk

Zīdainīša raudāšana ir viņa valoda. Mācies sadzirdēt!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zīdainīša raudāšana ir visskaļākā paustais protests, kā dod mammai ziņu, ka kaut kas nav kārtībā. Noskaidrot, kas tieši bērnam nepieciešams, ir vecākiem uzdotais rēbuss, jo no tā, cik labi izdosies saprast savu bērnu un parūpēties par viņa vajadzībām, atkarīgs ļoti daudz.

Lasīt vairāk

Cik tomēr šausmīga ir bērna raudāšana!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat pilnīgi vesels mazulis var divas un pat četras stundas no vietas brēkt, ja viņu nomoka kolikas, bet ne vienmēr uz raudāšanu vienādi reaģēs mamma un tētis. Portāls "Medical Daily" raksta par kādu pētījumu, kurā iesaistījās bērnu vecāki.

Lasīt vairāk

Video: Pediatrs demonstrē brīnumainu veidu, kā 30 sekunžu laikā nomierināt raudošu zīdaini


Roberts Hamiltons ir iecienīts ASV, Santa Monikas pediatrs ar 30 gadu darba pieredzi. Ārsts "Youtube" ievietojis video pamācību, kā 30 sekunžu laikā nomierināt raudošu zīdaini.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!