Foto: Shutterstock
Visi vecāki saskaras ar to, ka viņu mīļais bērniņš cenšas panākt vēlamo, turklāt – par jebkuru cenu. Turklāt daudzi tēti un mammas pat nepamana to viltību un meistarību, ar kuras palīdzību mazie manipulatori ātri un uz ilgu laiku izliek savus tīklus. Un ne velti…

Jau agrīnā bērnībā bērns lieliski zina, ko viņš grib. Kamēr vecāki bez ierunām izpilda viņa vēlmes, bērns atklāti arī izsaka savas prasības. Vēlāk, līdz ar aizliegumu un ierobežojumu parādīšanos, mazie viltnieki sāk izmantot dažādas lamatas, lai iegūtu vēlamo. Piedāvājam "Mama-likes" sagatavotu sarakstiņu ar mazo manipulatoru 14 viltībām, kas palīdz viņiem panākt savu pat tad, ja vecāki sev ir stingri nosolījušies, ka šoreiz nu gan bērns savu nepanāks.

Nūu, vēl pavisam drusciņ, drusciņ, nūu, mammīt, lūdzu

Vai kāds zina, kad beidzas "drusciņ, drusciņ"? Un kā izvairīties no tā, lai pēc "drusciņ" nesāktos "vēl tikai vienu multfilmu" vai "vēl vienu minūtīti?". Tiklīdz vecāki padodas šādai pierunāšanai, viss – bērni ir šīs situācijas saimnieki. Spēles un multfilmas, kā zināms, pietiekamā daudzumā nemēdz būt.

Šajā gadījumā talkā nāks dienas režīms. Sākumā būs grūti nepakļauties pierunāšanai, bet rezultāts ir tā vērts. Tikai bērnu iepriekš pabrīdini par spēles beigšanās laiku. Maziem bērniem ir vērts uzlikt skaņas signālu jeb modinātāju, kas liecinās – spēlēšanās beigusies. Bet vecākiem bērniem – dienas režīma plānojumu var pielikt pie tāfeles. Tas ļoti labi palīdzēs tālākajā, kad bērns jau sāks iet skolā.

Bet mamma man atļāva

Kurš gan par to strīdēsies? Mamma ir autoritāte. Vai tad tētis zvanīs mammai un vaicās, cik cepumus drīkst apēst kotlešu vietā?! Bet aukle precizēs, drīkst vai nedrīkst skraidīt pa peļķēm? Vecmamma jau nu patiešām izdarīs visu, ko "mamma atļauj".

Uzticies, bet pārbaudi! Šajā reizē tas tiešām ir nepieciešams. Esi uzmanīgs pret to, ko saka un prasa bērns. Atraujies uz brīdi no lasīšanas, televizora, interneta. Nepārdomāts "aha" bērnam nozīmē "drīkst". Un vēlāk neattaisnojies, ka tavas ausis kaut ko nav dzirdējušas, bet avis – redzējušas.

Es slikti jūtos

Iespējams, šis ir pats drošākais veids, kā panākt sev vēlamo. Tas iedarbojas ne tikai uz omītēm un auklēm, bet arī uz vecākiem. Bez ārsta palīdzības netiksi skaidrībā, vai tās ir lamatas vai taisnība.

Šeit svarīgs ir iemesls. Iespējams, bērnam vienkārši nepietiek tavas uzmanības un rūpes. Nav noslēpums, – kad bērni slimo, vecāki ir īpaši maigi ar viņiem, daudz mīļāki, pazemīgāki attiecībā pret mazām nerātnībām, uzcienā mazo slimnieciņu ar kaut ko garšīgu. Ja pastaigas laikā bērns prasās uz rokām jeb "opā", tas ne vienmēr nozīmē, ka viņš ir piekusis. Tā viņš ir tuvāk tev, viņam ir vieglāk ar tevi sarunāties, viņš apkārtējos priekšmetus redz no tava auguma pozīcijām.

Es vairāk tā nedarīšu

Šos vārdus vecāki dzird visbiežāk. Notici viņam. Viņš patiešām tā vairāk nedarīs. Bet tikai tieši tā, ar tevi un tuvākās piecas minūtes…

Obligāti piedod nodarīto. Viņš ir tikai bērns, kura spēkos vecumposma dēļ vēl ir ļoti vājas paškontroles prasmes.

Foto: Shutterstock

Tas neesmu es

Protams, to izdarīja kaķis, papagailis, kaimiņu puika, un vispār, "viņš pats!". Lielisks variants novelt visu vainu, ja ģimenē ir mazāks brālis vai māsa.

Nesodi bērnu par nejaušiem nedarbiem. Biežāk skaidro, kādēļ tā nedrīkst rīkoties. Novērtē, kad viņš runā patiesību. Tad bērns nebaidīsies no vecāku soda un nenovels vainu uz citiem.

Varu padzerties?

Pirms miega teju katram bērnam parādās milzum daudz dažādu prasību. Tas visā visumā ir dabiski. Ir grūti nomierināties pēc aktīvas spēlēšanās un izklaižu pilnas dienas.

Ieteikums – lai laiks pirms miega kļūst par ģimenisku rituālu. Palasi bērnam grāmatiņu, parunā ar viņu par "viņa tēmām", nodziedi šūpuļdziesmu, vienkārši paguli blakus. Tas viņam ir ļoti svarīgi.

Tu man nopirksi šo, bet es tev apmaiņā…

Turies. Viņš nesolīs par sīkumiem. Bērns apsolīs izdarīt tieši to, ko tu viņam visbiežāk prasi pats: sakārto istabu, agri liecies gulēt, ēd auzu putru, mācies bez sliktām atzīmēm, pastaigā ar suni… Pats galvenais apsolījums – viņš nekad vairāk neko neprasīs, tikai šo!

Neuztver šo nopietni! "nekad" bērnam beidzas ļoti ātri. Bet, lai viņš iemācītos turēt solījumus, vecākiem pašiem vienmēr jāizpilda apsolītais.

Foto: Shutterstock

Klasē (grupiņā) visiem tas ir…

Kā gan atbrīvoties no domas: ar ko gan mans bērns ir sliktāks, vai tad tiešām es to nevaru atļauties?

Pacenties nereaģēt uz šāda veida prasībām, lai pēcāk pats nebrīnītos, no kurienes mājās ir tik daudz bezjēdzīgu lietu. Pērc bērnam rotaļlietas vienkārši tāpat, nevis kaut kāda iemesla dēļ. Tad arī viņam neradīsies nepieciešamība tās izprasīt. Vecākiem bērniem ir svarīgas statusa lietas: telefoni, datori… Bet vienlaikus ar bērnu apspried arī to, ka cilvēku nevērtē pēc tālruņa modeļa.

Mums neko neuzdeva

Mammu, ja netici, piezvani skolotājai un pati visu uzzini. Tu zvanīsi? Protams, ka nē.

Bet klasesbiedru vecākiem piezvanīt var, vai uzrakstīt "Whatsapp" grupā. Šajā gadījumā ir jāpārbauda, jāpārbauda un vēlreiz jāpārbauda.

Kāpēc man jāprot gramatiski pareizi rakstīt, ja es būšu lidotājs

Bet kurš ir pret? Bet prasmi lasīt un pareizi rakstīt neviens vēl nav atcēlis. Šīs zināšanas ir svarīgas jebkurā profesijā.

Bērnam nebūtu jāzaudē vēlme doties uz skolu. Tikai tad var saņemt labas zināšanas konkrētos mācību priekšmetos. Ar savām prasībām un uzstājību tu vari viņā izraisīt spēcīgi naidu pret priekšmetu, kas viņam jau tā nepatīk.

Mammīt, tu man esi vislabākā pasaulē

Šī ir atslēga, kura atver jebkuras mātes sirdi. Atbildot uz šo bērna pielīšanas metodi, tu ar laiku sāksi pamanīt, ka ar šiem vārdiem sākas paziņojums par vainas sajūtu.

Neatstāj bez uzmanības šādu bērna maigumu. Kā atbildi labāk apskauj viņu. Atbildi, ka arī tu viņu bezgalīgi mīli. Saki, ka viņš ir vislabākais un labsirdīgākais bērns.

Foto: Shutterstock

Es jums vairs neesmu vajadzīgs, es aizeju

Kad tavs dēls vai meita pasaka šādus vārdus, viņi rēķinās, ka tu tūliņ pat ar asarām acīs mēģināsi viņu apstādināt, piedāvājot dažādas dāvanas vai saldumus.

Patiesībā bērniem vienkārši pietrūkst tavas uzmanības. Ar viņiem, pat pašiem mazākajiem, vajag vienkārši parunāties. Par visu ko uz pasaules. Kaut vai tēma tev šķiet pavisam nenozīmīga. Atceries sevi, tev taču arī patika virtuvē papļāpāt par kaut ko.

Lūdzu, lūdzu…

Bērna uzstājība, lai tikai saņemtu kāroto, vienkārši mēdz pārsteigt. Un cik bieži pieaugušo gribasspēks padodas šīs pierunāšanas priekšā?! Mierīgi. Īpaši, kad esat svešu cilvēku ielenkumā. Tad tu padodies praktiski uzreiz.

Vienlaikus izmanto visus vecākiem pieejamos ieročus, kas var palīdzēt ietekmēt bērnu. Oratora māksla, pārliecināšanas spēks, uzmanības pārslēgšana, piedāvājums kaut ko iedot no tavas somas (konfekte, cepums, neliela rotaļlieta). Kaut ko, kas palīdzētu. Tiesa, veiksmes procents ir 50 uz 50.

Atceries, bērns ļoti labi pārzina tavas vājības un prot tās izmantot. Tiklīdz tu sāc no viņa "atpirkties", izpildot viņa mazākās iegribas, bērns sāk ar tevi manipulēt jau daudz nopietnākos apmēros. Un lai tas izdotos, bērnam pieejamie līdzekļi ir gana daudz un labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!