Foto: Shutterstock

Pavasarī un vasarā bērni daudz laika pavada svaigā gaisā, dažādās aktivitātēs, tostarp spēlējoties smilšu kastē, pēc lietus izbaudot dubļu vannas, rāpjoties kokos un vēl, un vēl. Protams, tajā visā nekā slikta nav, taču vecāki nereti bažījas, cik netīram atļaut būt bērnam, vai jāiegādājas speciāli kosmētikas līdzekļi un vai jāskrien pie ārsta, ja bērns apēdis sauju smilšu. Uz sešiem vecāku uzdotiem jautājumiem atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju kontroles dienesta vadītāja Dace Rasmane.

Vai bērnam jāpērk antibakteriāla kosmētika – ziepes, gēli, salvetes?

Ja ārsts nav sniedzis īpašus norādījumus, veselam bērnam nav nepieciešams iegādāties mazgāšanas līdzekļus, gēlus un salvetes ar antibakteriālu iedarbību. Antibakteriālas ziepes varētu noderēt, ja, bērns krītot ir nobrāzis ceļgalu, bet gēli un salvetes ja tiek ceļots uz vietām, kur var nebūt pieejams ūdens, kādām eksotiskām valstīm. Tomēr, ja ir izvēle, priekšroka būtu jādod parastām ziepēm un ūdenim.

Vai patiesība, ka šādi līdzekļi pazemina imunitāti un veicina baktēriju rezistenci?

Šo līdzekļu iedarbība uz imunitāti nav tik viegli nosakāma. Droši var apgalvot, ka, nepamatoti lietojot antibakteriālus līdzekļus, tiek veicināta baktēriju rezistence, un, ja rodas kādas nopietnākas veselības problēmas, antibakteriālie medikamenti var izrādīties neefektīvi.

Ja bērnam uz ielas ar antibakteriālām salvetēm vai speciāliem gēliem notīra rokas, vai viņš var uzreiz rokās ņemt pārtiku? Vai tomēr rokas ir jānomazgā ar ziepēm?

Atrodoties uz ielas, aicinām tomēr nedot bērniem ēst, tas nav higiēniski. Pārtiku nevajadzētu ņemt rokās, kas apstrādātas ar antibakteriāliem līdzekļiem, tās jānomazgā arī ar ūdeni un ziepēm.

Foto: Shutterstock

Vieni speciālisti saka, ka mērena netīrība trenē imunitāti, bet sterilitāte kaitē veselībai, citi, tieši pretēji, uzskata, ka nekas nekaitē tik ļoti, kā netīras rokas. Kuram taisnība?

Rokas ir jāmazgā. Netīras rokas veicina slimību izplatību, jo ar tām bērni liek mutē ēdienu, pieskaras lūpām, degunam un acīm. Tas obligāti ir jādara pirms un pēc ēšanas, pārnākot mājās, pēc sabiedrisku vietu, tualetes apmeklējuma un kontakta ar slimniekiem. Īpaša vērību roku higiēnai jāpievērš gripas un vēdera vīrusu izplatības laikā.

Vai ir nepieciešams dezinficēt (novārīt augstā ūdens temperatūrā) bērna apģērbu un rotaļlietas?

Šāda termiska apģērbu apstrāde var tikt izmantota jaundzimušajiem, taču, bērnam paaugoties, to darīt nav vairs nepieciešams. Pietiks regulāri mazgāt drēbes ar ādai saudzīgu veļas pulveri. Ja mājās ir vairāki bērni un viens no tiem slimo, kopīgās rotaļlietas var nomazgāt ar ziepēm un ūdeni.

Ko darīt, ja bērns ir saēdies zemi vai iebāzis mutē kaut ko ļoti netīru? Vai nepieciešams uzreiz vērsties pie ārsta, nodot kādas analīzes?

Bērni ir jāpieskata, lai mutē nenonāktu netīri priekšmeti un citas neēdamas lietas. Lieku reizi der atgādināt, ka ik gadu Bērnu slimnīcā nonāk vairāki bērni, kuru elpceļos un gremošanas traktā ir iesprūduši svešķermeņi, tiek iedzerta etiķa esence, grila šķidrums un citi indīgi šķidrumi, norītas baterijas, kas rada ļoti smagas traumas.

Ja bērns ielicis mutē zemi vai citu atrastu priekšmetu, nav notikusi aizrīšanās vai saindēšanās, nav nepieciešams uzreiz steigties pie ārsta. Ja tuvākās dienās rodas gremošanas trasējumi vai citi veselības traucējumi, tad gan der pieminēt šo faktu ģimenes ārstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!