Foto: Shutterstock
"Uzrakstiet, lūdzu, par balseni un ar to saistītām slimībām vai problēmām. Konkrētāk, kāpēc četrgadīgai meitenītei balss ir it kā rūcoša (aizsmakusi). Esmu kaut ko dzirdējusi par balsenes kārpām. Cik tas ir bīstami? Kā to ārstē?" pēc padoma taujā kāda mamma, kurai atbildes sniedz profesors pediatrijā un otolaringologs.

Kā uzsver pediatrs Enoks Biķis, balsene ir ļoti svarīgs bērna elpceļu posms, salīdzinājumā ar pieaugušu cilvēku, tā ir relatīvi daudz šaurāka. Balsenes "vāks" vai tā dēvētais "epiglottis" uzbalsenis noslēdz ieeju balsenē rīšanas laikā, lai elpceļos neiekļūtu barība. Un, ja ir traucēta koordinācija vai kā citādi ēšanas laikā tiek novērsta uzmanība, balsenē var iekļūt barība vai kāds svešķermenis – notiek "aspirācija", "aizrīšanās". Uzbalsenis (epiglottis) var iekaist vai alerģijas dēļ pietūkt, un tad rodas elpošanas grūtības, kuru dēļ ir nepieciešama neatliekama ārsta palīdzība.

Agrīnā vecumā, it īpaši pirmajos dzīves mēnešos, pirmajā dzīves gadā elpošanas ceļu vīrusu infekcijas mēdz izraisīt balsenes gļotādas krupozu iekaisumu, ko apzīmē par "krupu", kad, pietūkstot gļotādai, bīstami sašaurinās elpceļu lumens un ir apgrūtināta ogļskābās gāzes izvade no plaušām un nepietiekama skābekļa apgāde ar ieelpojamo gaisu. Parādās rejošs klepus, balss var kļūt neskanīga, bērns ir uzbudināts, svīst, ādas nokrāsa pie piepūles kļūst zilgana (cianotiska), vēlāk sārti-cianotiska, pat violeta, bērns kļūst apātisks. Tādā gadījumā nepieciešama tūlītēja ārsta apskate, bērna novērošana un ārstēšana stacionārā, lai, pieaugot elpošanas grūtībām, ārsts varētu nekavējoties atbrīvot elpošanas ceļus un atjaunot elpošanas ceļu caurejamību.

Balsenes uzbūvē ir nozīme tās skrimšļiem, kuri, sakarā ar iedzimtām īpatnībām, var būt nepietiekami elastīgi, ar tieksmi uz sakļaušanos. Pastāv arī dažādi balsenes anatomiskās uzbūves īpatnību varianti. Vīrusu vai baktēriju izraisīts balsenes iekaisums var būt ne tikai agrīnā vecumā, bet arī lielākiem bērniem. Ja bērnam ilgstoši ir it kā rūcoša, aizsmakusi balss, nepieciešama apskate pie otorinolaringologa, ausu-kakla, deguna un balsenes speciālista. Nav runa par kādām "balsenes kārpām", bet gan ir iespējams konstatēt, vai nepastāv iekaisums un kāda no iedzimtām balsenes īpatnībām, piemēram, tā sauktā balsenes papilloma. Ārstēšanas veidu nosaka speciālists.

Otolaringologs Jekaterina Kondratiško papildina, ka visbiežākā balsenes problēma bērniem ir balsenes papillomatoze (kuru sauc par balsenes kārpām). Bieži tādiem slimniekiem atrod cilvēka papilomas vīrusu, ar kuru bērns var inficēties piedzimšanas laikā no inficētiem dzemdību ceļiem. Šī saslimšana ir samērā bīstama, jo var novest pie asfiksijas (elpas trūkuma). Uzstādīt diagnozi var tikai LOR-speciālists un ārstēšana parasti ir ķirurģiska, kam papildus nozīmē arī imūnterapiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!