Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par to, kā pareizi kopt mazo puisīšu intīmos orgānus.

Kā ir jākopj dēliņa dzimumorgāni?

Vislabāk maza puikas dzimumorgānus ir apmazgāt ar tīru ūdeni un laiku pa laikam pēc vannošanās ieziest ādu ar krēmu. Uzmanību! Pārāk ilga netīru autiņbiksīšu nēsāšana, mazgāšanās hlorētā ūdenī un augsti koncentrēts urīns var izraisīt ādas iekaisumu. Puisīšiem ir īpaša nosliece uz iekaisumiem. Lai izvairītos no iekaisumu rašanās, vēlams pēc iespējas biežāk mainīt autiņbiksītes, ik pa laikam rīkot veselīgās gaisa peldes un ļaut plunčāties siltā, tīrā ūdenī. Noteikti jādzer daudz šķidruma.

Vai ir jātīra arī zem priekšādiņas?

Priekšādiņas atvilkšana var radīt mazu brūču veidošanos, tāpēc urologi un pediatri neiesaka to darīt puisīša pirmajā dzīves gadā. Iemesls tam ir fizioloģisks - mazajiem priekšādiņas iekšpuse ir vēl cieši saistīta ar dzimumlocekļa galviņu. Mēģinājumi to atvilkt var radīt niecīgas brūces un plīsumus, kas dzīstot veidos rētas un tādā veidā sašaurinās pašu priekšādiņu.

Kā pazūd saite starp priekšādiņu un dzimumlocekļa galviņu?

Bērnam augot, priekšādiņa kļūst brīvāka, bet divu, trīs gadu vecumā pārslīd pāri dzimumlocekļa galviņai. Laika gaitā puisēni atklāj savu dzimumlocekli un uzskata to par rotaļlietu, sākot to instinktīvi vilkt un mīcīt, radot dabisko priekšādiņas stiepšanās un atraisīšanās procesu. Kad bērniņš ir pietiekami vecs, paskaidrojiet viņam, ka kādu dienu priekšādiņu varēs atvilkt atpakaļ, lai vēlāk viņš nenobītos no nepazīstamā procesa. Ik pa laikam iedrošiniet mazuli izmēģināt pašam uzmanīgi atvilkt priekšādiņu vannošanās laikā, to nepārstiepjot!

No kurienes rodas baltie izdalījumi zem priekšādiņas?

Šos izdalījumus sauc par smegmu, kas sastāv no atmirušām ādas šūnām, taukiem un baktērijām. Smegmu visvairāk veidojas tad, kad priekšādiņa atvienojas no dzimumlocekļa galviņas. Kopš tā brīža dzimumlocekli zem priekšādiņas vajadzētu mazgāt katru dienu, pēc tam priekšādiņu atkal novelkot atpakaļ. Jo ilgāk zem priekšādiņas uzkrāsies smegma, jo ātrāk iekaisīs dzimumlocekļa galviņa un priekšādiņa.

Vai apgraizīti puisīši ir veselāki nekā neapgraizītie?

Ilgu laiku tā tik tiešām tika uzskatīts, vēl neilgu laiku atpakaļ ASV gandrīz visiem mazajiem puisīšiem veica apgraizīšanu. Tādā veidā gribēja novērst iespējamās slimības, ko varētu radīt smegmas uzkrāšanās zem priekšādiņas, piemēram, dzimumlocekļa un priekšādiņas iekaisums. Retos gadījumos tas var izraisīt arī dzimumlocekļa vēzi. Turklāt tika minēts arī trešais pozitīvais apgraizīšanas iemesls, respektīvi, apgraizītā puisīša nākotnes dzimumattiecību partnerēm samazināsies dzemdes kakla vēža saslimšanas risks. Mūsdienās pētījumi ir pierādījuši, ka mazajiem puisīšiem nevajadzētu veikt apgraizīšanu, lai pasargātu viņu vēlākās partneres no uzkrājušās smegmas. Līdzīgu pozitīvu efektu var panākt, ja mazajiem jau laicīgi pastāsta, ka āda ir jāmazgā arī zem priekšādiņas.

Kas ir fimoze?

Par fimozi sauc priekšādiņas sašaurināšanos. Pastāv trīs fimozes veidi:

  • normālā, iedzimtā fimoze, ko ārsti nesauc par fimozi. Priekšādiņa ir cieša, jo tā vēl aizvien ir saistīta ar dzimumlocekļa galviņu, taču tā nav pārāk cieša un nerada nekādas grūtības.
  • sāpošā, iedzimtā fimoze, kuras laikā priekšādiņa ir tik cieša, ka to nevar atvilkt pat tad, kad tā ir atdalījusies no dzimumlocekļa galviņas.
  • sāpošā fimoze, kas iegūta tad, kad kaut kas notiek ar normālo priekšādiņu, piemēram, ja puisītim ir kāda ādas slimība, vai arī ja priekšādiņa pāragri atvilkšanas rezultātā tika savainota.

Kā vecākiem noteikt, ka dēliņa ir fimoze?

Tas, ka bērnam ir fimoze, jūs vara noteikt pēc šādām pazīmēm:

  • Urīns no dzimumlocekļa pil, nevis tek.
  • Urinēšana sagādā sāpes.
  • Urinēšanas laikā priekšādiņa pietūkst.
  • Bieži priekšādiņas iekaisumi.
  • Ja vēl ceturtajā dzimšanas dienās bērns nevar atvilkt priekšādiņu.

Ko darīt gadījumā, ja mazulim ir cieša priekšādiņa?

Fimozi ir jāārstē! Ja tā rada nepatīkamas sajūtas un grūtības, tad tas ir jādara pēc iespējas ātrāk, ja nē, tad var nogaidīt pāris gadus. Vēlākais pirms pubertātes vecuma sasniegšanas, lai dzimumloceklis varētu pilnvērtīgi augt. Pubertātes vecumā nakts laikā var rasties erekcijas, kas fimozes dēļ var būt ļoti sāpīgas. To laikā šaurā priekšādiņa sāpīgi nostiepjas, radot lielas neērtības.

Kas ir parafimoze?

Pēc mazgāšanās priekšādiņu jāvelk uz priekšu! Parafimozes gadījumā nedaudz ciešā priekšādiņa ir noslīdējusi pāri dzimumlocekļa galviņai, un to vairs nevar atvilkt atpakaļ. Šis stāvoklis var būt ļoti sāpīgs, jo var rasties priekšādiņas gredzena tūska un dzimumlocekļa galviņa var atmirt. Zem vietējās vai pilnās narkozes tūsku likvidē vai ievērojami samazina ar spiediena, ledus vai punkcijas un injekciju palīdzību, lai pēc tam priekšādiņu atkal varētu mierīgi atvilkt un nolikt vietā.

Retos gadījumos būs nepieciešams priekšādiņā veikt vienu vai vairākus griezumus. Pēc sadzīšanas būtu ieteicams veikt priekšādiņas sašaurināšanās novēršanu, lai izvairītos no atkārtotas parafimozes. Lai novērstu problēmas nākotnē, izvairīties no piespiedu priekšādiņas atvilkšanas, un pēc mazgāšanās priekšādiņu jāvelk uz priekšu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!