Foto: Shutterstock
Aptuveni 15–18 mēnešu vecumā mazuļi ieiet fāzē, kad ar vienu diendusu ir par maz, bet divām par daudz. Šo pārmaiņu rezultātā mazie nereti ir nogurušāki un īgnāki nekā parasti. Tāpat šis laiks nāk līdz ar mazuļiem raksturīgajām dusmu lēkmēm, kas no pacietības var izvest pat miermīlīgākos vecākus. Portālā "Bundoo" miega eksperte Kima Vesta stāsta, kā saprast, vai mazulis ir gatavs pāriet no divām diendusām uz vienu un kā veiksmīgāk uzsākt šo pāreju.

Vesta atklāj – bērns ir gatavs gulēt pusdienlaiku tikai vienreiz dienā tad, ja:

  • viņš naktī nepārtraukti spēj nogulēt 10 līdz 11 stundas;
  • viņš no rītiem guļ ilgāk un dienas pirmajā pusē atsakās iet gulēt pusdienlaiku;
  • no rītiem viņam nepieciešams vairāk laikā, lai, dodoties pirmajā diendusā, atkal iemigt.


Ja šāda mazuļa uzvedība ilgst 10–14 dienas, tas norāda, ka šis ir īstais laiks, lai pāriet no divām diendusā uz vienu. Taču miega eksperte iesaka nepārsteigties ar secinājumiem: "Ja mazulis vienu rītu pēkšņi nolemj ilgāk snauduļot un atsakās no pirmās diendusas, tas nenozīmē, ka viņš ir gatavs pāriet un vienu diendusu." Tāpat viņa piebilst, ka bērnu nekādā gadījumā nevajadzētu steidzināt, ja mazulis nav gatavs, nav nekādas nepieciešamības viņu spiest. Iespējams, vienas diendusas izslēgšana būtu ērta vecākiem, taču cenu par pāragru pārejas uzsākšanu nāksies maksāt, dodoties nakts mierā.

Kā veiksmīgāk uzsākt pāreju

Ir vairāki soļi, kas ļaus mazulim veiksmīgāk pāriet uz vienu diendusu dienā. Pirmkārt, ja redzi, ka bērns tam ir gatavs, pārliecinies, ka arī tu esi tam gatavs. Miega eksperte neiesaka sākt mainīt atvases dienas režīmu pirms došanās ceļojumā vai brīdī, kad piedzīvo saspringtu laiku darbā vai attiecībās ar mīļoto.

Otrkārt, sāc lēnām un pacietīgi. Pamazām nobīdi dienas pirmajā pusē paredzēto diendusu uz vēlāku laiku. Piemēram, sākotnēji sāc bērnu midzināt ap pulksten 11 no rīta, bet pēc divām dienām jau 11.30, un pēcāk vēl vēlāk. Turpini šādi pārcelt gulētiešanas laiku, līdz tas sākas ap 12.30 vai 13 un ideālajā gadījumā ilgst aptuveni 2,5 stundas.

  • Ja neesi pārliecināts, cik daudz būtu jāguļ tavam gadu, pusotru vecajam bērnam, izlasi šo rakstu.


Lūk, vēl daži miega ekspertes ieteikumi, ko ņemt vērā, pārejot no divām diendusām uz vienu:

  • Neļauj mazulim gulēt ilgāk kā līdz pulksten 16 vai 16.30;
  • Ja ķipars kādu iemeslu dēļ pa dienu ir gulējis tikai vienu stundu, centies viņu ieaijāt atpakaļ miegā;
  • Dod bērnam brīvību un esi gatavs, ka viņš kādu dienu vēlēsies atgriezties pie vecā režīma un gulēt divreiz dienā. Miega eksperte skaidro, ka tas ir tikai normāli, taču šādā gadījumā gulēšanas laikam nevajadzētu būt ilgākam par 45 minūtēm;
  • Arī tad, ja šķiet ar pāreju no divām diendusām uz vienu viss iet kā pa sviestu, esi gatavs, ka pirmās divas, trīs nedēļas mazulis tāpat saglabās iepriekš novēroto niķīgumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!