Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 70 procentos gadījumu bērni vecumā līdz vienam gadam gūst traumas, krītot no augstuma, šodien atklājot informatīvo kampaņu "Bērnam droši", pavēstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) virsārste Renāte Sipe.

Mediķe norādīja, ka otrs biežākais iemesls, kādēļ bērni nokļūst BKUS, ir traumas, organismā nonākot svešķermeņiem. Savukārt trešais biežākais traumu veids ir apdegumi. Sipe atzina, ka šie trīs traumu veidi ir principā vienīgās traumas, ko mazuļi līdz viena gada vecumam piedzīvo. Vienlaikus viņa atgādināja, ka, vecākiem pietiekami nodrošinoties, ir simtprocentīgi iespējams izvairīties no šīm traumām.

Viens no veidiem, kā tu vari pasargāt savu bērnu no iespējamajām traumām ir, padarot dzīvojamās telpas pēc iespējas drošākas. Kuras ir mazuļiem bīstamākās telpas un kā tās padarīt drošas, lasi šajā rakstā.

Virsārste informēja, ka jūnijā BKUS sniegta palīdzība 37 bērniem vecumā līdz gada vecumam. Kā informēja Sipe, vairumā no gadījumiem jeb 27 gadījumos bērni bija guvuši galvas traumas, krītot no augstuma. Viņa vērsa uzmanību, ka kritiens var radīt galvas traumu arī tad, ja augstums ir mazāks par vienu metru.

Sipe sacīja, ka otrs biežākais traumu veids, ar kuru saskaras BKUS, ir svešķermeņu radītās traumas. Virsārste atzina, ka visbīstamākā situācija ir, ja svešķermenis norīts, nevis iebāzts degunā vai ausī. Viņa to skaidroja ar to, ka, norijot svešķermeni, tas var iekļūt bronhos vai elpceļos un radīt apdraudējumu bērna dzīvībai.

Sipe uzsvēra, ka ģimenēs, kurās ir mazi bērni, uz galdiem nedrīkst būt galdauti. Viņa atgādināja, ka mazs bērns noteikti gribēs pieķerties galdautam un noraut to kopā ar visu, kas ir uz galda. Virsārste vērsa uzmanību, ka tādējādi bērns var iegūt vairākas traumas reizē - gan savainoties ar uz galda esošo saturu, gan arī krītot gūt galvas traumu.

Savukārt slimību profilakses un kontroles centra direktore Ilze Straume aicināja vecākus informēt par riskiem un vērst uzmanību, kā nodrošināt bērnu drošību arī tiem, kuri atrodas kopā ar mazuli. Tāpat viņa atgādināja, ka ir svarīgi nenovērsties no bērna arī tad, ja šķiet, ka viņš vēl kaut ko neprot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!