Foto: Shutterstock
Parasti visi zīdainīši izskatās absolūti neaizsargāti un bezpalīdzīgi. Vienlaikus zinātnieki pētījumos ir pierādījuši, ka daba šos mazulīšus apdāvinājusi ar pārsteidzošām spējām, kas nepieciešamas izdzīvošanai. Kas ir interesanti: arī zīdaiņu apaļīgums ir dabas dots un ar īpašu nolūku.

Portāls "Adme" plašāk papētījis piecas neparastas īpašības, ar kurām jau piedzimst mazuļi. Šīs īpašības bērnus padara īpaši mīlīgus, bet katrai no tām ir savi iemesli, uzdevumi un nozīme.

Bērna ķermeņa uzbūves "shēma"

Oksfordas Universitātes pētnieki veikuši testu sēriju, lai pārbaudītu, kas tieši mūsos izraisa tādu mīlestību pret zīdaiņiem. Izrādās, ka ļoti daudzām sugām (mūs, cilvēkus, ieskaitot) mazuļi dzimst ar lielu un apaļu galvu, ja raugās attiecībā pret visu ķermeni, izteiksmīgām acīm, mazu deguntiņu, apaļiem vaidziņiem un mīkstu, apaļīgu pārējo ķermeni.

Izpētot bērnu fotogrāfijas, kļuvis skaidrs, ka – jo vairāk zīdainis atbilst šai "bērnu shēmai", jo lielāku sajūsmu šīs bildes izraisīja testu dalībnieku vidū. Viņiem uzreiz gribējies apskaut šādus mazuļus un par viņiem parūpēties. Tieši tāpēc ne tikai zīdaiņi, bet arī kaķēni un kucēni mums šķiet tik simpātiski.

Galvenais šo testu pētnieks Mortens Kringebahs ir pārliecināts, ka bērni mūs ietekmē ar visām jūtām un tādā veidā veido arī mūsu uzvedību, novirzot sev par labu. Mūsu rūpes un spēki neaizsargātajam cilvēciņam ir nepieciešami, lai augtu un attīstītos.

Burvīgais apaļīgums

Bērniem piedzimstot, 15 procentus no visas viņu ķermeņa masas veido tauki. Šie procenti pēc dzimšanas aug aptuveni līdz mazuļa devītajam dzīves mēnesim un var sasniegt pat 25 procentus, un tikai pēc gada sasniegšanas pamazām samazinās.

Protams, ir jau arī sastopami tieviņi mazulīši, un nebūt tas uzreiz neliecina par kaut kādām problēmām. Un tomēr vairums mazuļu ir diezgan apaļīgi.
Foto: Shutterstock

Zīdainim tauku uzkrāšana ir veids, kā saglabāt enerģiju. Galvenais un svarīgākais orgāns, kas prasa milzum daudz enerģijas – tās ir mūsu galvas smadzenes. Zīdainim šis orgāns patērē līdz pat 60 procentiem no visas enerģijas.

Evolūcijas rezultātā zīdaiņi ir radīti apaļīgāki, lai viņi varētu iekrāt daudz enerģijas tiem gadījumiem, ja nu viņu ēdināšana būs neregulāra vai nepareiza.

Lielas (un visbiežāk – gaiši zilā krāsā) acis

Bieži pārsteigtā mamma uzdod jautājumu: no kurienes viņas mazulim acis ir gaiši zilā krāsā? Patiešām, ļoti daudzi zīdainīši piedzimst ar izteiksmīgām acīm debeszilā krāsā, bet aptuveni gada vecumā to krāsa sāk mainīties.

Bērna acu krāsa tiek noteikta, vēl esot dzemdē un tas notiek ap 10. grūtniecības nedēļu, un ir atkarīga no melanīna daudzuma. Šis pigments izstrādājas gaismas ietekmē un kalpo kā aizsargmehānisms pret ultravioletajiem stariem. Mātes dzemdē gaismas praktiski nav, un tāpēc arī melanīna ir ļoti maz. Tas sāk uzkrāties tikai pēc dzimšanas, tieši tāpēc vairumam jaundzimušo, nākot pasaulē, acu krāsa ir gaiši zila.
Foto: Shutterstock

Melanīna daudzums bērna pirmsdzemdību dzīvē, ja tā var sacīt, jeb esot mammas puncī, ir atkarīgs tikai no ģenētiski mantotā līmeņa, ko, savukārt, nosaka vecāku ādas krāsa un piederība konkrētai rasei. Vecākiem ar tumšāku ādas krāsu arī bērniem būs augstāks melanīna līmenis, un tas nozīmē, ka viņi var piedzimt jau ar brūnas krāsas acīm.

  • Vēl par to, kad un vai bērnam var mainīties acu krāsa, lasi šeit.

Pārsteidzošā lokanība un plastiskums

Daudzi pieaugušie pat nespēj noliekties un pacelt uz zemes nokritušu lietu, ja vien nav kājas ieliekuši ceļos. Tādēļ zīdaiņu lokanība patiešām var pārsteigt: viņi pavisam viegli par paspēlēties ar savu kāju un pasūkāt tās īkšķi knupīša vietā.

Šī bērna organisma īpatnība ir saistīta ar muskuļu šķiedru augsto elastību un labo locītavu kustīgumu. Mazuļu kaulu materiāls atšķiras ar augstu ūdens saturu, zemu sāļu koncentrāciju un šķiedrainu struktūru. Tādēļ viņu kauli ir lokani un mīksti.

Pēc pediatres no Atlantas ASV, Dženiferas Šū teiktā, mazuļu plastiskums tiešā veidā ir saistīts ar kaulu struktūru. Mazuļiem ir vairāk nekā 300 kaulu, kuri ar laiku savienojas (un pieaugušam cilvēkam paliek vien 206). Tas notiek līdz laikam, kad spraugas starp kauliem aizpildās ar elastīgu skrimsli, tādu, kāds mums atrodas uz degungala.

Tikai ap 12 gadu vecumu bērna kauli pēc formas un sastāva zaudē atšķirības no pieauguša cilvēka kauliem.
Foto: Shutterstock

Plāna un maiga āda

Mums visiem ir zināma frāze "maigs, kā zīdaiņa āda". Un patiesi, bērna āda ir ļoti jutīga, mīksta un ievainojama. Un vienlaikus tā pilda ļoti daudz svarīgu funkciju: pasargā bērna organismu no nelabvēlīgās ārējās ietekmes, palīdz saglabāt ķermeņa temperatūru un citas.

Mazuļa āda ir daudz plānāka nekā pieauguša cilvēka. Bet atšķirībā no nobriedušas ādas, jaunā ilgu laiku atrodas savu adaptācijas spēju meklējumos. Tā "mācās" atpazīt ādai kaitīgos mikrobus un meklē veidus, kā ar tiem cīnīties. Bērnam augot, arī ādai parādās spēja pielāgoties imūnsistēmas reakcijai tā, ka tā nodrošina efektīvu aizsardzību.

Un vēl – zīdaiņi vidēji dienā pasmaida 200 reižu, vienlaikus spēj norīt un elpot (bet pieaugušie to vairs nespēj) un aptuveni līdz sešu mēnešu vecumam viņiem piemīt peldēšanas reflekss un niršanas laikā viņi aiztur elpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!