Foto: Shutterstock
Stereotipi – nu nekādi no tiem neizdodas izvairīties pat progresīvajā 21. gadsimtā! Bet visi taču zina, cik tie ir briesmīgi un kaitīgi. Un tomēr – atkal un atkal daudzi vecāki tiem pakļaujas un turpina bērnu audzināšanā pielietot metodes, kuras sen jau atzītas par sliktām.

Lūk, portāls "Mama-likes" piedāvā iepazīties ar visspilgtākajiem stereotipiem bērnu audzināšanā, kurus izmanto daudzi vecāki, bet nevajadzētu to darīt!

Nekliedz!

Aizliegums kliegt, dusmoties un raudāt ir ļoti izplatīts. Daži vecāki domā (vai arī neaizdomājas), – ja viņi pateiks "nedrīkst", tad bērns pārtrauks raudāt un emocijas pazudīs. Bet nē. Iespējams, mazulis arī pārstās izrādīt savas dusmas, neapmierinātību, bet viņš sevi tādā veidā apspiedīs un viss būs tikai sliktāk. Neizteiktas emocijas rada psiholoģiskas un pat fiziskas traumas, parādās somatiskās un pilnīgi reālas slimības.

Ļauj bērnam izteikt emocijas, izdomā oriģinālus veidus, kā tās izlādēt, lai netraucētu citiem un process būtu drošs. Piemēram, dažreiz tu vari mazo aizvest uz kādu vientuļu vietiņu, kurš viņš vienkārši varētu izkliegties. Ievies mājās boksa maisu un paskaidro, ka sist var tikai sporta piederumus (nedzīvus priekšmetus). Vari izmantot arī spilvenu, lai bērns varētu izkauties ar to. Tas palīdzēs pareizi izlādēt emocijas un pasargās bērna psihi no traumām.

  • Te vari iepazīties ar 10 iemesliem, kādēļ bērniem ir jāļauj rīkot histērijas.

Izaugsi, tad sapratīsi, cik tas ir sarežģīti

Frāzes turpinājums var būt jebkurš: cik sarežģīti ieviest kārtību, nopelnīt naudu, būt vecākiem, iet uz darbu utt. Protams, viņš to sapratīs, kad pienāks laiks, bet iedvest bailes jau tik agrīnā vecumā – nu to gan nevajadzētu.

Sekas var būt visai neviennozīmīgas: piemēram, mazulis nevēlēsies pieaugt un speciāli būs "maziņš", cik ilgi vien iespējams. Vai arī kļūs absolūti pasīvs, jo, redz, vienalga pieaugušā dzīve taču ir tik briesmīga.
Foto: Shutterstock

Labāk rosini bērnu būt atbildīgam, iemāci darba tikumu jau kopš bērnības. Tas var būt pavisam viegls darbiņš, kuru mazais ir spējīgs paveikt paša spēkiem. Kad bērns to pabeigs, paslavē viņu, pasaki, ka viņš ir labi pacenties un varēs to paveikt vēl labāk. Tāpat jautā bērna domas jautājumos, kas tieši skar viņu. Iemāci izvēlēties lietas, ņemot vērā praktisko pusi.

Sarunājies ar bērnu par ģimenes budžetu: tādā veidā viņš pieradīs līdzekļu pareizam sadalījumam un, kad paaugsies, nemetīsies pirkt visu pēc kārtas tikai tādēļ, ka maz ko būtu dabūjis bērnībā.

Pārtrauc 'niķoties'

Ticiet, mammas un tēti: labāk, lai bērns "izniķojas" tagad, kamēr vēl ir maziņš. Apspiestas emocijas un vēlmes ne pie kā laba nenoved un, kad mazais kļūs pieaudzis, tās var parādīties visnegaidītākajā brīdī.

Daudzās valstīs "neizturamā" bērnu uzvedība tiek uzskatīta par normu, jo šo valstu iedzīvotāji ir pārliecināti, ka mazuļus nedrīkst apspiest. Un tajā ir daļa patiesības.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Un tev nav kauna?!

Kauna izjūta ir absolūti negatīva lieta. To bērnā nevajadzētu radīt. Mazulis sāks justies ne savā ādā un dažreiz viņš pat nesaprot, ko tieši viņš izdarījis ne tā, kā vajadzētu. Labāk paskaidro, ka šāds gājiens nebija skaists. Radi pozitīvas emocijas un paskaidro, kādēļ vienas vai citas lietas nevajadzētu darīt. Atceries, ka tas arī ir tavs galvenais pienākums kā vecākam.

  • Varbūt tavs bērns ir pavisam normāls, un tev tikai šķiet, ka viņa uzvedība nesaskan ar vispārpieņemtām normām? Te atradīsi rakstu par to, kādos gadījumos bērns noteikti nav jāved pie psihologa.

Neskrien, nokritīsi – kaklu lauzīsi!

Bērns vienalga skries. Tas ir viņa dabā, bet frāze, kura ieprogrammē neveiksmei, mazuļa galvā vienalga grozīsies. Labāk bērnu noskaņo pozitīvi un nodrošini viņam drošu vidi. Lai viņš zina, ka drīkst daudz, bet tētis ar mammu vienmēr būs blakus.

  • Šeit atradīsi burvju vārdus, kas bērnam palīdzēs neslimot.

Esi uzmanīgs pret saviem bērniem, un viņi tev atdarīs ar patiesu mīlestību un rūpēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!