Ziemu un mājsēdi var padarīt krāšņāku, gatavojot ledus laternas un rotājumus dārzam. Tas ir interesants eksperiments, kā sasaldēt ūdeni veidnē kopā ar dabas veltēm vai sīkiem nieciņiem – podziņām, pērlītēm -, veidojot ledus rotājumus. Šī nodarbe aizrāvusi ne vienu vien pieaugušo un bērnu. Noskaidrojām, kā to dara citi un darinājām paši. Pamēģiniet, nav sarežģīti!

Kā darināt


Pirmsskolas izglītības iestādes (PII) "Auseklītis" Rubenē audzinātāja Linda Gaile iekarināmos ledus rotājumus un laternas gatavo gan ar savām divām no četrām jaunākajām atvasēm - Jēkabu (6) un Lauru (8), gan bērnudārza bērniem. "Daru to jau kādus četrus gadus. Mana ideju krātuve ir "Pinterest". Kad ir ziema un sals, vienmēr gribas uztaisīt ledus laternas un rotājumus. Patīk pašai un bērniem – radām mazus brīnumiņus," Linda iekrāso ziemīgo noskaņu.

Audzinātāja Linda Gaile: "Rotājumi, kas veidoti šķīvjos, atgādina milzu "ledenes" kā bērnībā, tikai lielākas."

Viņa stāsta, kā darināt iekarināmos rotājumus soli pa solim. Pirmais variants – apaļas formas bez caura vidus. "Ņem šķīvi vai citu trauku, kurā saliek materiālus ledus "rotai". Es izmantoju kaltētus ziedus, ogas, augļus, dabas veltes – apelsīna šķēles, mežrozītes, papardes lapas. Man vislabāk patīk izmantot dabas veltes, jo tās, kad rota kusīs, nokrītot sniegā, izskatīsies estētiski. Man nepatīk izmantot krāsas šajos darinājumos, jo tad tās pil lejā un izskatās neglīti," vērtē Linda.

Kad rotas izvēlētas un saliktas traukā, tajā ielej ūdeni. "Es strādāju ar pusotrgadīgiem līdz trīs gadus veciem ķipariem, mājās ir sešus un astoņus gadus veci bērni, un šī nodarbe patīk visiem. Viņiem ir interesanti vērot, kā izskatās dažādas lietas atsevišķi, ūdenī un vēlāk – sasalušā veidolā. Patīk izpētīt, kā materiāls grimst, kas paliek virspusē... Vēlāk viņi ar interesi vēro, kas sasaldētajā rotājumā ir palicis, kas kūstot nokritis...

Foto: Lindas Gailes un bērnudārznieku darinājumi. Privātais arhīvs

Vēl jāatceras ielikt aukliņu," norāda audzinātaja, "piemēram, kokvilnas, tā, lai abas malas ir ūdenī, bet cilpa ārpusē. Aukliņai nav jābūt ļoti biezai un izturīgai, jo darinājums nav smags."

Lasi te, kā vēl var saturīgi pavadīt brīvo laiku, ar bērniem izveidojot eskimosviesnīciņu. Šim tētim izdevās!

Milzu "ledenes" kokos


Bērnudārza grupiņā Linda ar bērniem parasti darinājumus veido lēzenos šķīvīšos, tad tos iznes ārā, lai ūdens sasalst, un nākamajā ienes iekšā, lai rotājumu izņemtu. Vislabāk esot darinājumu atstāt sasalt pa nakti, jo tad ir lielākie temperatūras "mīnusi". "Ideāli, ja ir mīnus desmit grādi, citādi rotājums var sasalt nevienmērīgi. Tā nu mums ir nodarbe divām dienām – vienā taisām dekorus, otrā rotājam kādu dārza stūri," gandarīta audzinātāja.

Ilona Mellupe: "Laternas stāv, kamēr vien ir sals, ap nulli grādiem."

Kad ūdens sasalis, trauku nes iekšpusē un no ārpuses pasilda, lai ārpuse kustu un varētu rotājumu izņemt. Var pietikt arī ar telpas siltumu – ne obligāti jāizmato ūdens. Lēzenie šķīvji atdalās ātri, no lielākiem traukiem, piemēram, veidojot laternas, vajag vairāk minūšu. "Viss! - ejam ārā un karinām. Rotājumi, kas veidoti šķīvjos, atgādina milzu "ledenes" kā bērnībā, tikai lielākas," priecājas Linda.

Savukārt PII "Mežrozīte" grupiņas "Bitītes" vadītāja Aleksandra Ivanova rotājumus no traukiem izņem turpat ārā: "No rīta, ja ir sals, izveidojam darinājumus, iznesam ārā un jau vakarā ārpus telpām izņemam. Rotājumiem izmantojam plastmasas trauciņus, ko iepriekš bērnu vecākiem lūdzu sagādāt, ievietojam rozītes, sausas lapiņas un citas dabas veltes, diegu. Aplejam ar ūdeni un viss līdz vakaram ir gatavs," stāsta audzinātāja.

Foto: II “Mežrozīte” grupiņas “Bitītes” veidotie ledus rotajumi. Privātais arhīvs

Laternu veidošana. Pildītie un "barankām" līdzīgie


Laternas var veidot divu veidu – ar cauru apakšu, lai liktu uz kādas ugunsdrošas virsmas, piemēram, galda vai betona, vai ar pildītu apakšu, ko var likt arī sniegā.

"Lai veidotu laternas, vajadzīgi divi trauki – vienu liek otrā, lai veidotos iedobe vai caurums vidū, atkarībā, kāda veida svečturi vēlas. Īpaši laternu gatavošanā svarīgi, lai trauks būtu ar līdzenām malām, bez gropēm, jo tad darinājums var slikti nāk ārā vai ieplīst. Tā kā es taisu tikai laternas ar cauru vidu, centrā lieku smagāku trauku. Esmu redzējusi internetā, ka vidū liek trauku, ko nostiprina ar līmlenti tā, lai apakšējais trauks neskartos otram – lai laternai nebūtu apakšā cauruma.".

Te nu sākšu stāstīt par savu eksperimentu – arī cālis.lv izmēģināja darināt ledus rotājumus – es, cālis.lv redaktore ar 11 gadus veco meitu Jasmīnu. No pirmajām laternām ar smagu trauku vidū man iznāca ledus "barankas", ko karināju kokā. Tikpat labi tās varētu likt zemē, ja būtu ļoti plata svece, dziļāki sāni vai gatavojot būtu bijis jāliek vidū šaurāks trauks.

Foto: Viens no cālis.lv eksperimentiem

Tā kā vēlējos uztaisīt arī laternu ar pildītu apakšu, otrajā piegājienā ieliku traukiem vidū kartona glāzītes ar izgrieztu vidu, ar līmlenti nostiprinot tās tā, ka tās nesniedzās līdz apakšai.

Izņemt visvienkāršāk bija formas ar caurumu (tad vidus trauks ir bez ūdens), nevis iedobi, jo pietika vienkārši pagaidīt, kamēr darinājums pakūst. Sānu malas ir "gatavas" ļoti ātri, vidus – lēnāk. Grūtāk gāja ar laternu, kur vēlējos iedobi, nevis caurumu, jo vidus tik drīz nekusa (kā jau teicu, cauruma gadījumā vidējā traukā ūdeni vispār nelēju).

Gatavojot pildīto vidu, uzmanīgi palēju nedaudz ūdens uz ledus centrā un ar nazi pabakstīju vidu – tad iedobe izveidojās ātrāk. Te jābūt uzmanīgam, lai ūdens nav par daudz un neatkausē par daudz rotājuma. Kaut gan arī tā nav liela bēda – man tā gadījās un vienkārši trūkstošo elementu piesaldēju, nedaudz pielejot viducī vēl ūdeni un noliekot sasaldēt vēlreiz.

Nākamreiz ņemtu trauku ar augstākām malām, jo šajā vējš liesmu ātri nopūš.

Foto: Otrs cālis.lv eksperiments

Ja liesma tiek labi sargāta ar augstām malām, svece varot degt, līdz izdeg, novērojusi Linda Gaile.

Gatavo arī tikai pieaugušie savam priekam


Ilona Mellupa, vizuālās mākslas un mājturības, dizaina un tehnoloģiju skolotāja vairākās Jelgavas novada skolās un Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā, ledus lukturus gatavo savam priekam – bērni, dēli, jau lieli un viņus "vairāk interesē automašīnu BMW lukturi", viņa pasmejas. Savukārt skolas bērniem ideju un fotogrāfijas šobrīd var izklāstīt tikai attālināti.

Ilona izmanto tukšus kāposta un krējuma plastmasas spainīšus. Tajos uzmanīgi liek glāzi – tā, lai tā nepeldētu, neapmestos otrādi. Spainītī liek kaltētas kliņģerītes, rudzupuķes, rožu ziedlapiņas – kas pa rokai.

Ja gadās, ka viss nav īsti sasalis, patur salā ilgāk.

Foto: Privātais arhīvs. Ilonas Mellupas gatavotās laternas

"Kad lukturis gatavs, ielieku tajā svecīti, sēžu pagalmā vai novietoju tuvu virtuves logam un priecājos! Vīrs saka – "nu, tu, mans bērnudārzs!" viņa pasmaida.

Lasi vēl, kā ar bērnu izveidot krāsainas ledus bumbas!

Egles zariņā un saldējuma traukā


Evija Mazā, četru bērnu mamma un dūla iekarināmos ledus dekorus darināja kopā ar savu četrgadnieku Niklāvu. "Viņam patika – sabēra odziņas un skujas tukšā saldējuma trauciņā, es pielēju ūdeni. Piesēju striķi egles zariņam un saldēju uz balkona, pēc tam iekarināju. Ārā ņemot, paliku zem silta ūdens, tad vieglāk darinājumu izņemt un mazāka iespējamība to saplēst."

Foto: Evijas Mazās darinātie rotājumi. Pirms un pēc. Privātais arhīvs

Cik ilgi kalpos


"Laternas stāv, kamēr vien ir sals, ap nulli grādiem," novērojusi Ilona. Jā, paliekot trauslākas, bet – skaisti tāpat! Arī no svecēm ledus īpaši nekūstot, tikai uzmirdz vairāk.

Ja laterna ir ar tukšu vidu, tad to nevajadzētu likt sniegā, jo tad gan svece, kūstot, pamazām "pazudīs" sniegā. "Es barankai līdzīgo laternu ar tukšo vidu lieku uz pamatnes – galda vai betona malas," pieredzē dalās Linda, aicinot eksperimentēt: "Šeit nav striktu noteikumu. Katrs var darīt, kā vēlas!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!