Foto: Shutterstock

Laiks skrien nemanot, un pirmā skolas diena vairs nav aiz kalniem – kādam sāksies kārtējais mācību gads, bet kādam tas būs pirmais. Jau pierādījies, ka par skolas gaitu sākumu kreņķējas ne tikai topošais pirmklasnieks, bet arī viņa vecāki.

"Kā pret manu bērnu attieksies klasesbiedri?", "Bet ja nu klases audzinātāja nemaz nebūs tik jauka?", "Vai esam iegādājušies visu nepieciešamo skolai?", "Ja nu pēkšņi... Bet kur? Kā?" – šo jautājumu virknējumu varētu turpināt un turpināt.

Portāls "Mama", uzrunājot speciālistus, sagatavojis pavisam vienkāršus padomus tiem vecākiem, kuru bērni sāks skolas gaitas. Pirmkārt, vecāki aicināti nomierināties, dziļi ieelpot un censties ieklausīties dažos ieteikumos, lai veiksmīgi pārdzīvotu pirmo skolas gadu.

Esi mierīgs un necel paniku

Pat, ja esi piemirsis sagādāt ziedus uz pirmo skolas dienu, izgludināt tērpu, ieplēsis mugursomu vai aizgulējies, nenervozē un, kas ne mazāk svarīgi, nesāc kliegt uz bērnu. Viņam jau tā skolā iešana rada milzu stresu. Atceries par to.

Pēc mācību dienas beigām pavaicā, kā viņam sokas un ko jaunu iepazinis


Bez tā, ka bērns, iespējams, atkārtos apgūto mācību materiālu, viņš zinās, ka tev ir svarīgi viss, kas ar viņu notiek, un ka tu vienmēr esi gatavs viņu uzklausīt.

Nekritizē


Agri vai vēlu bērns iemācīsies ātri lasīt, pareizi skaitīt un akurāti rakstīt. Saķēpātās burtnīcas aizmirsīsies, bet aizvainojumi – nē.

Nesalīdzini savu bērnu ar citiem vienaudžiem


Katram cilvēkam, pat vismazākajam, ir savs temperaments, raksturs un spējas mācīties. Kritika tikai sabojās jūsu attiecības, tu zaudēsi bērna uzticēšanos, bet par vēlmi mācīties uzreiz jau var aizmirst.

Uzaicini pie sevis mājās bērna klasesbiedrus


Nē, ne jau visus uzreiz. Var iesākumā iztikt ar diviem vai trim, ar kuriem tavs bērns jau atradis kopīgu valodu. Bērnam ir ļoti svarīgas šādas draudzības saites. Jā, un arī mājasdarbus kopā pildīt ir daudz interesantāk.

Ievēro dienas režīmu


Ja iepriekš konkrēts dienas režīms jūsu ģimenē ir bijis svešs, tad tagad ir īstais laiks to ieviest. Tikai censties tajā pārmaiņa ieviest pamazām – ja pirms skolas esat cēlušies pulksten 9 un gulēt gājuši 23, diezin vai skolas laikā uzreiz izdosies bērnu gultā dabūt pulksten 21 un mosties 7.

Nesteidzini bērnu ar lēmumiem vai atbildēm


Pildot mājasdarbus, nesteidzini bērnu un uzreiz nepiedāvā viņam pareizo atbildi. Nogaidi, kamēr viņš pats izrēķinās uzdevumu un pateiks atbildi.

  • Šeit uzzini dažus mājasdarbu pildīšanas smalkumus jeb kā tikt galā ar bērna kaprīzēm, kad viņš atsakās pildīt uzdoto.

Izmanto zaļas krāsas pildspalvu


Ja gatavojot mājasdarbus, bērns sākumā visu pilda melnrakstā, tad pārbaudot uzdevumu pareizību, izmanto nevis sarkanas krāsas (kas ir ar negatīvu nokrāsu) pildspalvu, kura visu uzmanību vērš uz kļūdām, bet zaļas krāsas rakstāmo, ar kuru izceļ pareizās atbildes un skaistos burtus.

Esi pacietīgs


Ja bērns izrāda agresiju, nepieņem nekādus mērus, kamēr nebūsi ticis skaidrībā, kāds ir šīs agresijas iemesls.

Uzturi kontaktus ar klases audzinātāju


Nav jau obligāti jāpiesakās vecāku padomē un jābūt vecākam – aktīvistam. Ir pietiekami būt labās attiecībās ar klases audzinātāju un periodiski uzzināt, kā bērnam skolā klajas. Protams, – bez fanātisma.

Bet turpinājumā tikai neliela daļa no portāla "Cālis" arhīva rakstiem, šoreiz piemeklētiem tieši pirmklasnieku vecākiem. Savukārt te vari iesaistīties diskusijā "Cālis" forumā, kurā par aktualitātēm runājas topošo pirmklasnieku vecāki.

Piecas pirmklasnieku vecāku kļūdas, kas neveicina sekmes un patstāvību

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no skolas laika satraucošākajiem notikumiem bērniem un vecākiem ir pirmās klases pirmais pusgads. Jāiekļaujas jaunā kolektīvā, jāpiemērojas citam dienas režīmam un arī prasības pret mazo skolnieciņu ir lielākas nekā bērnudārza pēdējā gadā. Tas, kā septiņgadnieks adaptēties skolas dzīvei, ietekmēs bērna attieksmi pret skolu un mācībām daudzus gadus uz priekšu.

Lasīt vairāk

No pirmklasnieka līdz vidusskolēnam – psiholoģes padomi mācību gada sākumam

Foto: Shutterstock

Mācību gada sākumu ar zināmu satraukumu gaida visi – gan skolēni, gan vecāki un vecvecāki, gan skolotāji. Satraukuma pamatā ir nezināmais. Tādēļ, gatavojoties jaunam skolas gadam, vecākiem kopā ar bērnu jāizzina lietas, kas bērnam rada satraukumu. Svarīgi, lai bērns zina un jūt, ka vecāki viņa skolas gaitās būs atbalsts.

Lasīt vairāk

Skolas gaitu sākums bērnu pilnībā izsit no sliedēm; komentē speciāliste

Foto: Shutterstock

Gan bērnudārza, gan skolas gaitu sākums ikvienā ģimenē ienes būtiskas pārmaiņas. Dzīve mainās ne tikai vecākiem, bet pats galvenais – bērnam. Daži jaunajā vidē adaptējas vieglāk, citi grūtāk. Turklāt bērnu attīstībā tiek iezīmētas vairākas vecumposmu krīzes, un viena no tām ir tā dēvētā septiņgadnieka krīze. Par to arī runā kāda mamma, sūdzoties, ka kopš meita sākusi iet 1. klasē, viņai šķiet, ka tas ir pavisam cits bērns.

Lasīt vairāk

Samulsis, bailīgs un priecīgs – pirmklasnieks pošas skolai. Ko vērts zināt vecākiem

Foto: Shutterstock

Droši viena, ka liela daļa topošo pirmklasnieku jau vasaras vidū ir piemērījuši, kā izskatīsies ar skolas somu uz muguras, salikuši visas skolai nepieciešamās lietas pa skapīšiem un katru nedēļu tās ar dzirkstošu acu skatienu pārlūko. Liels taču, uz skolu rudenī jau ies! Prieks ir neizsakāms, taču sirsniņā jau arī nemiers urda.

Lasīt vairāk

Kā nesajukt prātā septembrī. Tas nav skolotājas, bet mammas stāsts

Foto: Shutterstock

Kā saglabāt smadzenes neizšķaidītas, atbildi uz šo šķietami savādo jautājumu meklē divu bērnu mamma Hanna Upe. Pagūt no rītiem skolas bērniem uzdot virkni jautājumu – "E-talonu paņēmi? Telefons ir?" Pa dienu veikt ne tikai savus darba pienākumus, bet būt loģistikas meistaram, atbildot uz 101 bērnu tālruņa zvanu un īsziņām, vakarā tikai padomāt par zupas gatavošanu, bet laika trūkuma dēļ vienkārši uzcept olas.

Lasīt vairāk

Mājās pirmklasnieks: ar kādiem vārdiem pavadīt; kāds ir ideālais bērns

Foto: Shutterstock

Divas nedēļas – tieši tik daudz atlicis, kad būs pienācis 1. septembra rīts, uzvilkts balts krekls vai blūze, kājas no sporta kedām un sandalēm ieautas kurpēs, rokās ziedi, galvā – satraukums, un tavs mazais cilvēciņš acumirklī pārvērtīsies lielā bērnā. Jo viņš taču sāks iet skolā!

Lasīt vairāk

Pirmklasnieka baiļu faktors: pieci noteikumi vecākiem

Rit pēdējais skolēnu vasaras brīvlaika mēnesis, bet daudziem bērniem 1. septembris būs pirmā skolas diena mūžā. Parasti skolas sākumu topošie pirmklasnieki gaida ar prieku un arī Zinību diena vienmēr ir pilna smieklu un smaidu, tomēr pēc tam seko ikdiena, un diemžēl lielo pirmās dienas prieku neizdodas saglabāt visa mācību gada garumā.

Lasīt vairāk

Vecāku atzīšanās: Priecīgās un nepatīkami satraucošās sajūtas, sagaidot 1. septembri

Foto: Shutterstock

1. septembris – kādam ļoti gaidīts, kādam ļoti negribēts, bet tas ir klāt. Šodien visā Latvijā lieli un mazi bērni ar krāsainiem ziediem trauksies uz skolām, lai atkal satiktos vai no jauna iepazītos ar klases biedriem un sveiktu skolotājus. Vissatraucošākā sajūta, protams, ir pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Ar kādām sajūtām sagaidām jauno mācību gadu, stāsta pirmklasnieku vecāki, tāpat apkopojām arī pirmās mācību dienas nosvinēšanas tradīcijas.

Lasīt vairāk

Mammas pārdomas par skolotāju nespēju 'izkāpt no savas komforta zonas' jeb Dzīvāks bērns

Foto: LETA

Vēl pavisam īss sprīdis, kad visā Latvijā skolotājas tiks apbērtas ziediem. Katram mazākam un lielākam skolēnam rokās būs zieds vai pušķis, ko sniegt skolotājam, kurš varbūt pat nepagūs paraudzīties acīs sveicējam. Piedāvājam kādas trīs bērnu mammas Agneses (vārds mainīts) viedokli par skolas gaitu uzsākšanu, par skolotāju nespēju vai nevēlēšanos "izkāpt no savas komforta zonas", par to, kā skolā dzīvot un izdzīvot bērnam, kurš nav "standarta". Mamma vēlējās palikt anonīma, lai neciestu bērni. "Ja viņiem būtu 21, rakstītu atklāti, jo tās visa ir "visbaltākā patiesība"", tā Agnese.

Lasīt vairāk

Ideāls pirmklasnieks skolotāja acīs. Runā sākumskolas pedagogi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējos pāris gadus notiek aktīvas diskusijas par to, kādā vecumā bērnam būtu jāuzsāk skolas gaitas, kas viņam jāprot, sēžoties skolas skolā. Ik rudeni tūkstošiem vecāku raizējas, kā viņa bērns tiks galā ar jauno dzīvi un nereti starp skolotāju un vecākiem rodas konflikti, jo abām pusēm ir dažādas vīzijas par skolēna sagatavotību skolai. Šoreiz vaicājām sākumskolas skolotājiem, kas viņu izpratnē ir ideāls pirmklasnieks.

Lasīt vairāk

Prasmju kontrolsaraksts, uzsākot skolas gaitas

Foto: Shutterstock

Vai jūsu bērns ir gatavs skolai? Iepazīstieties ar nelielu kontroljautājumu testu, pēc kura var izvērtēt topošā pirmklasnieka emocionālās un sociālās spējas, valodas un matemātikas prasmes, acu un roku koordināciju, kas nepieciešama mācību vielas apgūšanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!