Pēc bērna piedzimšanas mainās ne tikai tavas attiecības ar partneri, bet arī ar draugiem. Var gadīties, ka daži no tiem izvēlas draudzību pārtraukt, bet citi - to atkal atjauno. Kas īsti notiek ar draudzību pēc bērna nākšanas pasaulē un kādu iespaidu tas atstāj uz jaunajiem vecākiem, to, iespaidojoties no portāla "Psychology Today", atklāsim šajā rakstā.

"Kad piedzima mans dēls, kāds draugs man atsūtīja īsziņu: "Apsveicu! Tiekamies, kad viņam būs seši gadi!". Atceros, ka toreiz manu seju rotāja smaids, jo viņa teikto uztvēru kā joku, kaut viņš nemaz nejokoja, taču tajā brīdī es to nenojautu. Pēc tam, kad kļuvu par tēvu, mana sociālā dzīve panīka gandrīz vienas nakts laikā. Kaut biju gatavs tam, ka jaunā loma atstās iespaidu arī uz attiecībām ar draugiem, nekad nebūtu domājis, ka pēc kļūšanās par tēvu zaudēšu tik daudz draugu," portālam "Todays Parents" atklāj kāds lasītājs.

2009. gadā veiktā pētījumā, kurā tika aptaujātas 1300 Amerikā dzīvojošas mammas, tik atklāts, ka 80 procenti jauno māmiņu uzskata, ka viņām nav pietiekoši liels draugu loks. Savukārt 58 no viņām ikdienā jūtas vientuļas. Taču vientulību un izolētību no sabiedrības pēc bērna piedzimšanas izjūt ne tikai mātes, bet arī tēvi.

Vientulība var novest pie cita veida problēmām, piemēram, depresijas, pārguruma un paaugstinātas trauksmainības. Kaut draudzība neizslēdz to, ka tu reiz piedzīvosi depresiju vai pārgurumu, pēkšņa draudzības pārtraukšana pakļauj tevi lielākam riskam.

Kaut lielākā daļa vecāku apzinās, ka pirmajos dzīves gados pēc bērna piedzimšanas viņi nebūs tik sociāli aktīvi kā iepriekš, klīniskais psihologs Sets Mejers portālā "Psychology Today" atklāj, ka lielāka daļa vecāku tomēr nav gatavi tam, cik ļoti bērna ienākšana ģimenē mainīs viņu draugu loku.

Draugu zaudēšana


Klīniskais psihologs portālam atklāj, ka pats, kļūstot par tēvu, nebija gatavas tam, ka daudzām draudzībām pēc bērna piedzimšanas pienāks gals. "Pārsteigums rodas tad, kad, kļūstot par vecāku, tu zaudē kādu no draugiem, ar kuriem šķita, ka būsi kopā līdz sirmam vecumam," viņš stāsta. Jūsu draudzība šķita tuvu perfektam un katra satikšanās reize bija prieka un smieklu pilna, taču tagad viss ir mainījies.

Cilvēki uzskata, ka bērnu ienākšana viņu dzīvēs nemainīs viņu patieso būtību, kura tik ļoti patīk viņu draugiem. Tāpēc brīdī, kad tuvām draudzībām pienāk gals, mūs pārņem skumjas, un galvā sāk maisīties jautājums - vai tā bija patiesa draudzība?

Taču, pirms tu ļaujies skumjām, ir vērts padomāt, vai tiešām kļūšana par vecāku bija iemesls, kāpēc šai draudzībai pienāca gals. Iespējams, katrs no jums agrāk vai vēlāk tāpat būtu izvēlējies iet savu ceļu, bet bērns šo notikumu gaidu nedaudz paātrināja, skaidro Mejers.

Tagad tavi draugi iedalās trīs grupās


Kļūstot par vecāku, tavs draugu loks var strauji mainīties, un vecos draugus var nomainīt jauni. Visticamāk, ka no tava draugu loka ātrāk vai vēlāk izzudīs tie cilvēki, kuri neplāno kļūt par vecākiem vai izjūt nepatiku pret bērniem. Savukārt to papildinās jaunās māmiņas un tēti, kas iet cauri tam pašam dzīves posmam, var tev sniegt atbalstu un padomus. Taču, lai cik lieliski tas izklausītos, jaunu draugu iegūšana būs izaicinoša, sevišķi tiem vecākiem, kuri nekad nav bijuši sociāli aktīvi, ir noslēgtāki un kuriem ir problēmas uzsākt komunikāciju ar nepazīstamiem cilvēkiem. "Atceros, ka pirmo reizi, dodoties uz atbalsta grupu māmiņām, jutos kā vidusskolā," portālam atklāj kāda māmiņa. "Man bija jāsaņem sevi rokās, lai, gluži kā pusaudžu gados, veidotu draudzību ar nepazīstamu cilvēku."

Kad tu kļūsti par vecāku, tavi jaunie un vecie draugi iedalās trīs grupās:

  • Tie, kuriem ir bērni;
  • Tie, kuriem bērnu nav;
  • Tie, ar kuriem tu draudzējies bērnu dēļ.


Tavā draugu lokā būs cilvēki, ar kuriem tevi vienos tikai viena lieta - bērns, taču tas nenozīmē, ka šīs draudzības būs sliktākas nekā pārējās. Arī tajās tu atradīsi atbalstu, mierinājumu un prieku, kas palīdzēs tev pildīt vienu no dzīves svarīgākajām lomām - būt par vecāku. Tajā pašā laikā šīs draudzības bieži vien neilgst līdz mūža galam. Cik ilgi jūs varat runāt par kopīgiem atvaļinājumiem vai pārbaudījumiem, ar kuriem tu saskaries, audzinot atvasi? Ir svarīgi, lai draugu lokā ir arī cilvēki, ar kuriem vari veidot dziļākas attiecības un pārrunāt daudz un dažādas tēmas. Taču tev jāapzinās, ka šīs draudzības būs citādākas nekā tas, kuras tu pieredzēji jaunības gados, tāpēc necenties savus tagadējos draugus salīdzināt ar iepriekšējiem.

Lai gan kļūšana par vecāku sagriezīs tavu dzīvi kājām gaisā un mainīs tavu draugu loku, pārmaiņas bieži vien nāk tikai par labu. Bērns paver jaunas iespējas, un ar viņa palīdzību tu iepazīsi daudz brīnišķīgus cilvēkus, no kuriem daļa, iespējams, būs tavā draugu lokā līdz pat sirmam vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!