Foto: Shutterstock
Vecākiem, kura aprūpē ir bērns līdz 14 gadu vecumam, ik gadu pienākas patīkams bonuss – papildatvaļinājums vienas dienas apmērā. Taču, ja atvaļinājuma diena nav izmantota – vai tā uzkrājas un var tikt pārcelta uz nākamo gadu?

Šādu jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā uzdevusi kāda mamma Karīna: "Labdien! Man ir jautājums saistībā ar papildatvaļinājumu, kas pienākas vecākam, kura aprūpē ir 1–2 bērni vecumā līdz 14 gadiem (Darba likuma 151. pants). Ja es neesmu izmantojusi šo atvaļinājumu, vai man tas pienāksies arī tagad, kad bērnam jau ir 16 gadi?"

Kā skaidro LV portāls, darba likums neregulē precīzu papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību, tikai nosaka minimālo papildatvaļinājuma apmēru atkarībā no bērnu skaita, vecuma un sociālā statusa, kā arī to, līdz kuram laikam tas izmantojams.

Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punktā noteiks, ka darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, piešķirams darba devēja apmaksāts papildatvaļinājums, ne mazāks par vienu darba dienu.

Papildatvaļinājumu piešķir par kārtējo gadu un tas jāizmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Praktiski tas nozīmē, ka papildatvaļinājumu par vienu bērnu vai diviem bērniem, kas vēl nav sasnieguši 14 gadu vecumu, piešķir uz darbinieka iesnieguma pamata individuālā darba gada laikā līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Šo papildatvaļinājumu darbinieks var prasīt pēc nepieciešamības un paša izvēles, tas nav obligāti jāpievieno kārtējam atvaļinājumam, ja vien darbavietā nav noteikta īpaša papildatvaļinājumu izmantošanas kārtība.

Ja iepriekšējos darba gados papildatvaļinājums par bērnu nav izmantots, tad diemžēl tiesības uz to ir zaudētas un dienas netiek uzkrātas. 2017. gadā 151. Darba likuma pantu grozīja, tādējādi papildatvaļinājumi vairs neuzkrājas.

Ņemot vērā iepriekš rakstīto, ja bērnam šobrīd ir 16 gadi, vecākam vairs nav tiesību uz papildatvaļinājumu par bērnu, skaidro LV portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!