Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tavā ģimenē arvien biežāk tiek pārrunāta tēma, vai nebūtu laiks domāt par mazuli, tad sāc ar vizītes pie ginekologa pieteikšanu un pilnas veselības pārbaudes veikšanu. Tā neprasa daudz laika un pūļu, taču sniedz nenovērtējamu ieguldījumu veselības saglabāšanā. Par šo un citiem faktoriem, kas ir svarīgi sievietes veselībai, neauglības ārstēšanas kampaņas gaitā stāsta ginekoloģe un ultrasonogrāfijas speciāliste Kristīne Ķempe.

Vispirms – pie ģimenes ārsta

"Cilvēks ir vienots veselums, tāpēc reproduktīvā veselība jāskata kopā ar citām organisma norisēm," stāsta ārste. Ģimenes ārsts pārbaudīs asinsspiedienu, cukura līmeni asinīs, noteiks pilnu asins ainu un nosūtīs pie speciālista, ja nepieciešama citu orgānu vai orgānu sistēmu veselības pārbaude. Ģimenes ārsts palīdzēs uzmanīt arī jau radušās slimības, kas, ja nav korekti ārstētas, nākotnē var veicināt neauglību.

Auglības jautājumos īpaša uzmanība ir jāpievērš vairogdziedzera veselībai. Vairogdziedzeris izstrādā hormonus, kuru aktivitātei ir būtiska loma grūtniecības norisē, un neārstētas vairogdziedzera slimības var izraisīt neauglību, augļa attīstības traucējumus un citas grūtniecības komplikācijas. Ieteicams neaizmirst pārbaudīt arī holesterīna radītājus.

Nelaid garām gadskārtējo veselības pārbaudi

Gadskārtējās veselības pārbaudes ir būtiskas, lai laikus diagnosticētu slimības. Ir saslimšanas, kas nesāp un neizraisa pašsajūtas pārmaiņas, piemēram, pirmsvēža stāvokļi, tāpēc vienīgā iespēja ir to ieraudzīt profilaktiskajā apskatē.

"Bieži vien sieviete, aizbildinoties ar to, ka jūtas labi, atliek vizīti pie ginekologa, taču tad, kad atnāk, ir jau par vēlu," pieredzē dalās ginekoloģe. Līdzīgi ir ar seksuāli transmisīvajām slimībām – ne vienmēr tiek novērotas raksturīgās pazīmes, piemēram, izdalījumi, diskomforts vēderā un paaugstināta temperatūra. Tipisks piemērs ir hlamīdiju infekcija, kas var noritēt slēpti, bez simptomiem, taču izraisīt neauglību.

"Šādā gadījumā sieviete uzzina, ka pārslimojusi infekciju tikai tad, kad nespēj palikt stāvoklī. Tāpēc aicinu sievietes ierasties uz izmeklējumiem ne tikai reizi gadā, bet pēc katras partnera maiņas. Mūsdienās hlamīdiju infekcija tiek veiksmīgi ārstēta ar medikamentiem, bet, ja to neārstē, rodas saaugumi olvados un mazajā iegurnī, kā arī olvadu bārkstiņu pārmaiņas, un šīs problēmas ir jau daudz grūtāk risināmas. Atceramies arī, ka ne tikai sievietei regulāri jāiet pie ginekologa, bet arī viņas partnerim jāapmeklē urologs," aicina Ķempe.

Vakcinējies

Pirms plānot grūtniecību, ir ļoti svarīgi pasargāt sevi no vakcīnregulējamām slimībām, kas var traucēt grūtniecības norisi. Masaliņas nav vēlamas grūtniecības laikā – šīs slimības ietekmē var rasties dažādi augļa attīstības traucējumi. Sievietēm, kas plāno bērnu, ir jāveic antivielu pārbaude, kas apliecinās, vai masaliņas tika pārslimotas, un, ja tas nav noticis, mēnesi pirms plānotās grūtniecības ir ieteicams vakcinēties. Plānojot grūtniecību, jāvakcinējas arī pret difteriju, ziemā –pret gripu. Gripas vakcīna ir oficiāli atļauta arī gaidību laikā.

Foto: Shutterstock

Parūpējies par sevi pati – samazini lieko svaru un nesmēķē

"Viens no neauglības iemesliem, ko mēs, sievietes, varam novērst pašas, ir liekais svars," atklāj Klīnikas EGV ārste. "Bieži vien mēs dzīvojam un peldam pa straumi, neaizdomājoties par uztura kvalitāti un fiziskajām aktivitātēm, taču jāatceras – virssvars ieslēdz mehānismus, kas rada auglības problēmas. Droši vien kāds tūlīt teiks – es zinu daudzus gadījumus, kad sieviete ar lieko svaru veiksmīgi piedzemdējusi bērniņu. Protams, mēs esam atšķirīgas, taču ārstu prakse skaidri liecina – liekā svara dēļ mainās glikozes vielmaiņa."

Izrādās, organisms uzņemto glikozi sāk šķelt nepilnīgi, tāpēc lielos daudzumos ir spiests izstrādāties hormons, kas samazina cukura līmeni asinīs, – insulīns. Ja persona nekoriģē savus ēšanas paradumus un turpina uzņemt daudz cukura un ogļhidrātu, tā nonāk apburtajā lokā –organisms ražo daudz insulīna, taču kļūst pret to nejutīgs. Tādā gadījumā insulīns traucē ovulāciju un olnīcu aktivitāti. Ārste atzīst – ieteikums samazināt svaru, lai iestātos grūtniecība, var likties mulsinošs, taču, sakārtojot ķermeņa masu, ovulācija atjaunojas un organisms kļūst gatavs iepriecināt ar skaisto notikumu.

Otra dāvana, ko varam uzdāvināt savai reproduktīvajai veselībai, ir smēķēšanas atmešana. "Atceramies – tas, ko mainām dzīvesveidā tagad, praksē atspoguļosies tikai pēc trim līdz sešiem mēnešiem, tāpēc ir būtiski atmest smēķēšanu pusgadu pirms bērna plānošanas. Smēķēšana ietekmē gan sirds un asinsvadu stāvokli, gan olšūnu kvalitāti un olvadu bārkstiņas," atgādina ārste.

Uzmanīgi ar uztura bagātinātājiem

Dažreiz sievietes ar noteiktām diagnozēm lieto zāles, kas var traucēt grūtniecības iestāšanos vai kaitēt auglim. Tādos gadījumos Kristīne Ķempe iesaka vērsties pie sava ārsta un paziņot par plānoto vai esošo grūtniecību, lai kopā ar viņu izvērtētu riskus un tālāko rīcības plānu. Arī uztura bagātinātāju pārmērīga un nesaskaņota lietošana nebūtu vēlama. Pirms to lietošanas uzsākšanas būtu nepieciešams konsultēties ar ārstu, lai izvērtētu to nepieciešamību. "Protams, ir uztura bagātinātāji, kas sievietei, kura plāno ģimenes pieaugumu, ir jālieto, piemēram, Latvijā ir izteikts joda un D vitamīna trūkums. Taču tas viss ir jādara tikai ar ārsta atļauju – pašārstēšanās var kaitēt gan grūtniecei, gan auglim," atzīst eksperte.

Neauglības ārstēšanas kampaņa ilgst sešus gadus. Piecu gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti vairāk nekā 120 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!