Foto: Shutterstock
Sānsolis ir ātrākais veids kā sekundes simtdaļā pilnībā iznīcināt gadiem veidotās attiecības un ģimenes ligzdiņu. Nenoliedzami, neuzticība sāp, taču eksperti norāda, ka tikpat ļoti sāpināt var arī ikdienišķas darbības, kas atkārtojas dienu no dienas. Tas nozīmē, ka iemesls, kāpēc viens vai otrs partneris izvēles saites saraut, ne vienmēr atrodams vakardienā. Iespējams, viņa sirds pamazām lūzusi jau gadiem.

Pārākuma izmantošana kontroles nolūkos

Lai gan attiecībās abiem svara kausos vajadzētu stāvēt vienā līmenī, laikam ejot un ikdienišķiem kašķiem vairojoties, viens var situācijas kontroles nolūkos izmantot savu pārākumu. Ko ietver pārākums? Tā var būt kontrole pār ģimenes ienākumiem (naudas pelnītājs), augstāks statuss sabiedrībā, nākšana no pazīstamas atpazīstamas dzimtas u.c. Ja nākas secināt, ka laulātais draugs tevi neredz kā vienlīdzīgu, tas var būt ārkārtīgi sāpīgi.

Parasti kontrolei seko arī cieņas trūkums, nevēlēšanās uzklausīt un pastāvēšana uz savu taisnību, noniecinot partnera sajūtas un idejas. Nonākot tik dziļā emocionālā bedrē, izkāpt ar veselīgu skatu uz esošajām attiecībām būs ļoti sarežģīti.

Ņemšana un nedošana pretī

Veselīgas attiecības balstās principā – tu man, es tev. Tu aizved bērnus uz skolu, es atvedīšu mājās. Tu piegādā vecākiem vakariņas, es tikmēr bērnus ielikšu vannā un sagatavošu iešanai gulēt. Taču, ja visu laiku uzņemies veikt ikdienas pienākumus, pretī saņemot nevis palīdzīgu roku, bet papildu čupiņu, no sajūtas, ka tiec noniecināts visās frontēs, izvairīties būs neiespējami.

Lai gan varētu šķist, ka strīdi par vakariņās pārvārītiem rīsiem, nepietiekami rūpīgi izslaucītu grīdu un neizgludinātām apkaklītēm ir absolūti sīkumi, ar laiku šīs piezīmes tik ļoti izved no pacietības, ka kļūst patiesi sāpīgas un aizskarošas.

Palikšana attiecībās ar nemīlamu cilvēku


Foto: Shutterstock

Ir teiciens, ka ar varu mīļi kļūt nevaram, tāpēc nekas nevar būt sliktāks par dzīvi kopā ar cilvēku, kurš patiesībā labprāt atrastos citās mājās un skavās. Iemesli, kāpēc indivīds izvēlas vēl kādu laiku būt kopā un nešķirties, ir ļoti dažādi – sākot no nevēlēšanās dzirdēt nosodījumu no apkārtējiem un beidzot ar tuvākajā laikā kopīgi izplānotajiem ceļojumiem un pasākumiem. Tāpat cilvēki izvēlas palikt kopā tāpēc, ka tā vienkārši ir ērtāk. Tā būs labāk bērniem, ērtāk ikdienas dzīvei, viņi domā, lai gan patiesībā šāds solis abus un bērnus tikai traumē.

Būt laulībā nenozīmē tikai fiziski atrasties blakus. Tā ir ielaišana arī savā emocionālajā pasaulē, tāpēc palikšana kopā bez reālas vēlmes sāpina ik uz soli.

Atturēšanās no jebkādas tuvības

Tuvībai ir vairāki veidi, ietverot gan fiziskus pieskārienus, gan arī personīgas dabas jautājumus, palīdzību grūtos brīžos un patiesu interesi par to, kas notiek partnera dzīve. Ja laulātais draugs no šādas tuvības vairās un rod iespaidu, ka domās dzīvo uz citas planētas, partnerī pamazām var sēties šaubas. Un šīs šaubas pie laba gala nevedīs.

Regulāras greizsirdības scēnas

Lai gan mēdz teikt, ka kripatiņa greizsirdības romantiskās attiecībās ir pat nepieciešama un veselīga, tādējādi partnerim parādot, ka tev nav vienalga, robeža, kur beidzas rūpes un patiešām vajadzīga interese un kur sākas slimīga apmātība, ne vienmēr ir viegli nosakāma. Pārmērīga kontrole, strīds pēc katra, šķietami izaicinoša skatiena kāda cita virzienā un neuzticēšanās, liekot noprast, ka laulātā drauga acīs pavisam mierīgi varētu pārkāpt pie altāra doto solījumu, var sāpināt pat ļoti. Eksperti norāda, ka šī sāpe, kas atkārtojas no reizes uz reizi, var radīt vēl dziļākas rētas nekā partnera neuzticības epizode.

Kā zināt robežu, kad greizsirdība pāraug apmātībā, skaidrots šajā rakstā.

Sāpes uzticēšana kādam citam

Bieži vien dzirdēts, ka dzīvesdraugam vajadzētu būt arī labākajam draugam, un partneris var justies patiesi sāpināts uzzinot, ka morālu atbalstu pirms viņa meklē pie kāda cita. Kā piemēru var minēt situācijas, kad par sarežģījumiem darbā, veselības problēmām un citām svarīgām tēmām vispirms zvani draugam, māsai vai mammai. Šādā veidā liec mīļotajam justies mazvērtīgam un neuzticamam, kā rezultātā arī viņš var pamazām noslēgties sevī.

Informācija noklusēšana

Lieli vai mazi, balti vai izpušķoti – visi meli sāpina. Cilvēki bieži vien aplami domā, ka melot un neizstāstīt patiesību ir divas absolūti dažādas lietas. Pēcāk seko atruna, ka viņi taču tikai tā vēlējušies partneri pasargāt, tomēr šī šķietami cēlā un labo mērķu vadītā rīcība var novest pie neatgriezeniskām sekām. Katrs pats atbildam par sevi un saviem lēmumiem, tāpēc informācijas slēpšana var tikt uztverta kā mēģinājums partnerim atņemt tiesības pašam izlemt, kā konkrētā situācijā rīkoties.

Rakstā izmantota informācija no "Huff Post" un "Woman's Day".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!