Foto: Shutterstock
Laikapstākļi mūs šosezon nelutina – pastāvīgi mainās temperatūra, ārā ir vējains un mitrs laiks, kas daudziem bērniem nozīmē to, ka iesnas mazos degunteļus it nemaz neliek mierā. Šī iemesla dēļ portāls "Cālis" ielūkojās savā plašajā enciklopēdijā un vienuviet apkopoja vērtīgus padomus, kas noderēs tiem vecākiem, kas saviem bērniem grib palīdzēt cīņā ar iesnām un saaukstēšanos.

Viena no lietām, kas jau sākotnēji jāatceras – bērna degunu nepieciešams izšņaukt pareizi. Kā savulaik uzsvērusi otolaringoloģe Ligija Ķīse – maziem bērniem jāļauj puņķus vilkt uz iekšu, bet tad, kad deguna šņaukšanas māksla apgūta, to noteikti nedrīkst darīt ar lielu spēku. Vairāk par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt gadījumos, kad ir iesnas, novecojošām metodēm cīņai ar iesnām, kā arī to, kāpēc tās var būt bīstamas, vari izlasīt rakstos zemāk.

Kā bērnam pareizi izšņaukt degunu

Foto: Shutterstock

Rudens, ziema un patiesībā arī agrs pavasaris ir laiks, kad bez kabatslakatiņa iztiek retais. Par to, kādas ir deguna funkcijas, kā pareizi šņaukt degunu un vai vispār to darīt, stāsta LOR Klīnikas otolaringoloģe prof. Ligija Ķīse.

Lasīt vairāk

Puņķošanās laiks – rudens. Kā pasargāt bērnu no saslimšanas

Foto: Shutterstock

Rudens ir laiks, kad ārā kļūst vēsāks, mitrāks un bērni aizvien vairāk laika pavada iekštelpās, ciešākā kontaktā viens ar otru, kā rezultātā pieaug dažādu slimību risks. Aktīva slimošanas sezona visbiežāk ilgst līdz pat brīdim, kad tiek pieslēgta apkure. Kā šajā laikā pasargāt bērnu no saslimšanas, skaidro pediatre Vizma Meikšāne un infektoloģe, pediatre Gunta Laizāne.

Lasīt vairāk

Kas vecākiem jāzina, ja bērns bieži mokās ar iesnām

Foto: Shutterstock

Slimošanas laiks diemžēl ir sācies. Kāds
bērns
ir izturīgāks pret vīrusiem un infekcijām, kāds - ne tik ļoti, un bez slimošanas neiztikt. Kas būtu jāzina vecākiem, ja mazo bieži moka
iesnas
. Par to stāsta LOR klīnikas speciālisti.

Lasīt vairāk

Puņķošanās laiks: četras iesnu stadijas un kā bērnam atvieglot elpošanu

Foto: Shutterstock

Katram gadalaikam ir savi plusi un mīnusi. Jā, arī rudenim! Lai kā mēs vēlētos, bērnus pilnībā pasargāt no vīrusiem un baktērijām nav iespējams. Rudens daudzās ģimenēs atnāk ar puņķošanās laiku jeb solīdākā valodā –
iesnām
. Par to, kas ir iesnas, kas tās izraisa, kādas ir to stadijas, kā bērnam palīdzēt atvieglot elpošanu un kādos gadījumos noteikti ieteicams vērsties pie ārsta, stāsta LOR klīnikas otolaringoloģe Elza Rāte.

Lasīt vairāk

Ko drīkst un ko nedrīkst, kad bērnu nomoka iesnas?

Foto: Shutterstock

Par dažādiem rinītiem, tautas valodā dēvētiem vienkārši par iesnām, ir daudz mītu. To ārstēšanā vieni vecāki izmanto plašu medikamentu arsenālu, izolējot bērnu no vienaudžiem un cieši aizslēdzot sava mājokļa durvis ciemiņiem. Citi, savukārt, iesnām nepievērš praktiski nekādu uzmanību, sagādājot vien zināmu daudzumu vienreizējās lietošanas lakatiņu un sniedzot dažus norādījumus.

Lasīt vairāk

Bērnam divu gadu garumā nepārtraukti iesnas; speciālista komentārs

Foto: Shutterstock

Nepareizi ir uzskatīt, ka
iesnas
bērnam būs vien gada aukstajos mēnešos, tās var būt gan vasarā, gan arī pavasarī. Bet, vai ir pieļaujams, ja iesnas bērnam ir gandrīz visu laiku?

Lasīt vairāk

Pagājušā gadsimta metodes cīņā pret saaukstēšanos un pediatra atsauksmes par tām

Foto: Shutterstock

Deficīts un medikamentu trūkums padomju laikos vecākus piespieda domāt un izmantot dažādas metodes, lai cīnītos pret bērnu
saaukstēšanos
: izsildīt kājas, paelpot karstus garaiņus virs tikko vārītiem kartupeļiem, uzlikt bankas, taču mūsdienu ārsti iesaka šīs tautas metodes neizmantot. Kas tajās slikts?

Lasīt vairāk

Kāpēc iesnas var būt bīstamas un kāds tām sakars ar ausīm

Foto: Shutterstock

Rudens tuvošānās atnes pārmaiņas ne tikai dabā, bet arī cilvēka organismā. Tas ir laiks, kad jāsāk uzmanīties no dažādiem vīrusiem, kuri izraisa it kā nevainīgas iesnas. To, cik iesnas var būt bīstamas, stāsta LOR klīnikas otolaringoloģe Elza Rāte.

Lasīt vairāk

Pazīmes, kas liecina – bērnam ir palielinātas aizdeguna mandeles

Foto: Shutterstock

Aizdegunes mandelei ir sava loma imūnajā sistēmā, tā cīnās ar mikroorganismiem, kurus ieelpojam. Taču dažiem bērniem tās ir tik lielas, ka nosprosto aizdeguni, apgrūtinot elpošanu.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas
(BKUS) ārsti apkopojuši pazīmes, kas liecina par palielinātām aizdeguna mandelēm jeb adenoīdiem.

Lasīt vairāk

Iesaka bērnu fizioterapeite: aktīvi vingrinājumi krūškurvja mobilitātes un plaušu ventilācijas uzlabošanai


Pavasaris ir laiks, kad aizvien vairāk sastopamies ar dažādām elpošanas sistēmas saslimšanām. Sākot ar iesnām un klepu, kas nereti ir kā viens no simptomiem citām saslimšanām, līdz pat pneimonijai vai bronhītam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!