Foto: Shutterstock
Tāpat kā bērniem, arī pieaugušajiem ir dažādas bailes, kuras lielākoties sākušās tieši no mazotnes. Ar laiku cilvēks iemācās ar tām tikt galā un sadzīvot, taču bērna attīstības laikā dažādas bailes nevajag atstāt bez ievērības. Lūk, iepazīstinām tevi ar izplatītākajām bailēm bērnu vidu, kā arī iespējamajiem risinājumiem.

Portāls "Parents", konsultējoties ar bērnu slimnīcas ārstiem Denverā, konstatējuši galvenās bērnu bailes – viņi uzver, ja bērnam jau no mazotnes netiks sniegta palīdzība baiļu pārvarēšanā, rezultātā mazais ķipars var izaugt nedrošs itin daudzās lietās.

Bailes no tumsas

Bērna prātā parasti šādos brīžos rodas bailes, ka viņš/viņa jūtas nepasargāts, neredzot apkārtējos cilvēkus vai priekšmetus. Tāpat tās ir bailes no nezināmā un nepieredzētā, un nekur nav teikts, ka visas jaunās pieredzes ir tikai pozitīvas.

Lai palīdzētu bērnam nebaidīties no tumsas, sāc skaidrot, ka ir dažādi gaismas avoti, un, ka tie tikpat vienkārši cik izslēdzas, var arī ieslēgties. Bērnu istabās vajadzētu iesākumā novietot lampas, kurām ir regulējams spožums – lai bērns varētu pats noteikt, kādā gaismā viņam visvieglāk iemigt.

Kādā vakarā paliec ar bērnu nedaudz ilgāk ārā – tik ilgi, kamēr satumst. Parādi, cik daudzas lietas un priekšmeti skaisti izskatās tieši šajā diennakts laikā.

Bailes no radījumiem zem gultas

Patiesībā, arī no radījumiem skapī, atvilktnē, aiz durvīm utt. Daudziem bērniem šķiet, ka dažādi monstri un bubuļi grib viņiem izdarīt pāri, tāpēc vienkārši teikt, ka tādi radījumu neeksistē, bērnam nepalīdzēs tikt ar šīm bailēm galā.

Bērni daudz ko iedomājas un redz citādāk kā pieaugušie, piemēram, viņi šos radījumus spēj saskatīt ēnās, gaismas staros, mākoņos u.c. Šī iemesla dēļ izdomā kopīgu rituālu ar bērnu kādu, kuru pirms gulētiešanas regulāri veiksiet, piemēram, pēc ik vakara pagultes pārbaudes, uzrakstiet uz lapiņas "Šeit ienākt nav atļauts", un pielīmējiet pie durvīm. Bērns jutīsies drošāk un ticēs, ka šādas lapiņas palīdz.

Foto: Shutterstock

Bailes no neparastām skaņām

Arī pieaugušajiem reizēm paliek neomulīgi, kad aiz loga stipri līst lietus vai svilpo vējš, radot neparastas un nepatīkamas skaņas. Bērns šādos brīžos jūtas dubultā neaizsargās, tāpēc gribas ātri jo ātri saritināties mammai vai tētim klēpī.

Tev ir jāpalīdz bērnam aprast ar dažādiem laika apstākļiem – gan sauli, gan lietu, gan arī vēju (protams, normas robežās). Kad bērns būs sapratis, ka no neliela vējiņa nav jābaidās, viņš spēs vēl vairāk iemīlēt dabu un visus četru mūsu gadalaikus.

Bailes no zobārsta

Zobārsti bērniem nepatīk, tāpēc ka viņiem šķiet, ka tie dara viņiem pāri (bērns vēl nesaprot, ka pārbaudes, zobiņu labošana tiek veikta viņa veselības labad). Svarīgi saprast, ka bērnam nepatīk nevis ārsts kā cilvēks, bet gan vide, ja tas nav pirmais zobārsta apmeklējums.

Šī iemesla dēļ labāk kopīgi klusiņām padziediet vai palasiet grāmatu, lai bērns nomierinātos un lieki neizjustu saspringumu pirms galvenā procedūra vispār sākas. Mierīga uzvedība pie zobārsta varētu būt tas gadījums, kad bērnam kaut ko apsolīt – mantiņu, kafejnīcas apmeklējumu vai ko citu sirdsmieriem.

Foto: Panthermedia/Scanpix

Bailes no svešiniekiem

Lielākoties mazie ķipari, ieraugot kādu svešu cilvēku, ātri aizsteidz aiz mammas vai tēta muguras, un parāda, ka viņiem nav intereses iepazīties ar cilvēkiem, par kura nolūkiem nav ne jausmas.

Jāsaka, ka bailes no svešiniekiem ir pilnīgi dabiskas un vēlamas, jo liek vecākiem mierā uzelpot, ka katram svešiniekam bērns pakaļ neies. Problēma rodas, ja bērns izrāda bailīgas sajūtas pret radiniekiem, cilvēkiem, kurus ik pa laikam arī satiek.

Šādos gadījumos jābūt pacietīgiem un jāļauj bērnam lēnām pašam aprast ar cilvēkiem, taču arī tu vari palīdzēt, izrādot draudzīgu attieksmi pret konkrēto cilvēku.

Tāpat pabrīdini ciemiņus, ka bērns var būt sakautrējies, lai mazais ķipars nejustu pārāk lielu spiedienu uz sevi. Bērna mīļāko spēļu vai citu interešu lokā esošu lietu izmantošanas satuvināšanās brīdī var palīdzēt bailes pārvarēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!