Foto: Shutterstock

Modernās tehnoloģijas ne tikai atvieglojušas ikdienas dzīvi, bet arī pārcēlušas to jaunākā, mūsdienīgākā līmenī. Lai gan tās var palīdzēt bērnu attīstībā, problēmas sāk rasties, kad tās ņem virsroku un sāk arī negatīvi ietekmēt bērnu veselību. Padomos, kā rīkoties vecākiem, kuru bērni aizrāvušies ekrānierīcēm, dalās "The Time" apzinātie eksperti.

Lai saprastu, vai bērns patiešām pavada pārāk ilgu laiku, ar degunu un pirkstu bakstot dažādus ekrānus, ieskaties šajā rakstā, bet te uzzini, kādas problēmas var radīt ilgstoša to lietošana.

Ierīču neizmantošana guļamistabā

Lai gan vēl aizvien tiek pētīts, kā dažādas viedierīces atstāj iespaidu uz cilvēka dzīvi, jau šobrīd tiek minēts, ka to lietošana ietekmē gan miega kvalitāti, gan arī īsina miera stāvoklī pavadīto laiku. Pieaugušajiem der arī uz sevi paskatīties no malas – vai paši neizmanto ekrānierīces pirms miega un zaudē laika izjūtu. Arī bērniem ir grūti saprast, kā 10 minūtes jau pārvērtās 30 minūtes, tāpēc mobilos telefonus ieteicams uz nakti neatstāt bērnistabā. Citiem vārdiem sakot - problēmu limitēt jau saknē. Tāpat svarīgi atcerēties, ka bērniem ir nepieciešams ilgāks miegs nekā piegušajiem. Iespējams, sākumā atvase ļoti spēcīgi izrādīs savu nepatiku pret šādu vecāku soli, bet, domājot par viņa veselību, šī "cīņa" būs tā vērta.

  • Cik stundas bērnam ieteicams gulēt katrā vecuma grupā un kā miega trūkums var ietekmēt veselību, izlasi šeit.

Lietošanas "līgums"

Lai piesaistītu un noturētu bērnu uzmanību, viņiem lietas jāpasniedz interesantākā veidā. Tā vietā, lai nostāstītu, tavuprāt, saprātīgus ierīču lietošanas noteikumus vienā elpas vilcienā, izveidojiet lietošanas līgumu. Tajā vērts ietvert tādus punktus kā telefona nelietošana pie galda un konkrēts ēkrānierīču laiks pēc skolas. Ja vēlies, lai bērns vairāk iesaistās, vari nedaudz ļaut arī "pakaulēties", taču bērniem jāsaprot, ka šis līgums nav nekāda joka lieta, un, ja kāds no punktiem tiek pārkāpts, tas var rezultēties ar ierīces konfiscēšanu uz noteiktu laiku (cik vecākiem šķiet atbilstoši).

Protams, tādu ieteicams sastādīt pirms bērna rokās nodota pirmā ierīce, taču nekad nav par vēlu ieviest uzlabojumus, kā arī vari šo kā padomu likt lietā nākotnē, ja ģimenē aug vēl kāds mazāks bērns. Lūk, šajā rakstā apkopoti jautājumi, kas jāuzdod bērnam, pirms iegādāties pirmo mobilo tālruni.

Foto: Shutterstock

Laba piemēra rādīšana

Bieži vien uzsver, ka problēmas ar ekrānierīču pārmērīgu lietošanu ir tikai bērniem, taču patiesībā "grēko" arī pieaugušie. Ne velti bieži vien arī sociālajos tīklos redzami dažādi ar viedtālruņu lietošanu saistīti izaicinājumi, piemēram, draugu tikšanās reizēs, kad visi saliek uz galda mobilos tālruņus ar ekrāniem uz leju. Parasti tiek noteikts – tas, kurš pirmais paņems telefonu, maksās visu rēķinu. Cilvēki ar šādiem izaicinājumiem nākuši klajā, jo zina, cik grūti arī pieaugušajiem ir tik ikdienišķās ierīces nolikt malā.

Tieši tāpēc arī vecākiem ir daudz vairāk jāstrādā ar sevi un saviem paradumiem, lai varētu rādīt bērniem labu piemēru. Un runa šajā gadījumā nav tikai par nolikšanu malā maltīšu laikā, bet gan arī darbībām – ko raksti tviretī, publicē feisbukā un tamlīdzīgi.

Vecie, labie modeļi

Mūsdienās bērni vecākiem lūdz ne tikai vienkāršus telefonus, bet pašu jaunākos – ar labāko kameru, lielāko atmiņu un stilīgākajā krāsā. Ja mūsdienīgākās ierīces vietā viņš saņemtu "parasto" telefonu ar podziņām, kārtīgs dusmu viesulis būtu garantēts, taču šis solis var palīdzēt audzināšanā un disciplinēšanā. Ja bērns pārkāpj kādus no iepriekš minētā lietošanas "līguma" punktiem, vari viņam likt turpmāk izmantot vecmodīgāku modeli – kurā ir iespēja tikai zvanīt un sūtīt īsziņas.

Labākajā iespējamā variantā bērns pieradīs izmantot šādu telefonu pa dienu un vairāk pievērsies reālajai pasaulei, bet papētīt internetu varēs, atrodoties mājās – piemēram, koplietojamajā datorā. Pārējās dienas laikā viņam nebūs vilinājums katrā brīvajā brīdī izņemt telefonu no somas un tajā pavadīt laiku.

Vēl citus ieteikumus, kā izaudzināt bērnus, kuri nav atkarīgi no mūsdienu tehnoloģijām, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!