Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā sievietes ķermenis piedzīvo dažādas pārmaiņas, tostarp arī asinsspiediena maiņu. Par to, kas grūtniecības laikā topošajai māmiņai bīstamāks – paaugstināts vai pazemināts asinsspiediens – un kā to atgriezt līdz normālam līmenim, stāsta Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe un dzemdību speciāliste Natālija Bērza.

Katru reizi, kad grūtniece dodas vizītē pie ginekologa, dzemdību speciālista, viņai tiek mērīts asinsspiediens. Ja sievietes masas indekss ir normas robežās, viņa jūtas labi un grūtniecības laikā nesaskaras ar dažādiem sarežģījumiem, pietiek, ja asinsspiediens tiek mērīts tikai grūtniecības uzraudzības vīzīšu laikā. Savukārt tās topošās māmiņas, kurām ir riska faktori, piemēram, ķermeņa masas indekss ir virs 25, vecums virs 35, kuras gaida dvīņus, slimo ar cukura diabētu vai hronisku nieru slimību, tiek iekļautas paaugstināta asinsspiediena (sākot ar 140/90) riska grupā. Ja šīm sievietēm vizītes laikā pie ginekologa ir atklāts paaugstināts asinsspiediens, nepietiek vien ar rutīnas apmeklējumiem pie ārsta. Šīm sievietēm reizi dienā asinsspiediens papildus jāmēra arī mājas apstākļos.

Lai saprastu, kas grūtniecības laikā sievietes un viņas mazuļa veselībai ir bīstamāks – paaugstināts vai pazemināts asinsspiediens, ir svarīgi izprast katru no tiem.

Paaugstināts asinsspiediens

Paaugstināts asinsspiediens tiek iedalīts trīs grupās: hronisks paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts asinsspiediens grūtniecības laikā un preeklampsija.

Ginekologs nosaka, ka sievietei ir hronisks paaugstināts asinsspiediens, ja viņai jau pirms grūtniecības ir bijusi šāda veida problēma. "Ja mēs pirmās vizītes laikā ar trim mērījumiem konstatējam, ka pacientei ir paaugstināts spiediens, tad pastāv liela iespēja, ka viņai šis paaugstinātais asinsspiediens ir bijis jau pirms tam," skaidro Bērza.

Viņa atklāj, ka bieži vien sieviete nemaz nenojauš, ka viņai ir paaugstināts asinsspiediens, jo nekādas pazīmes par to neliecina. Taču, ja spiediens ļoti strauji kāpj, grūtniecei var būt izteiktas galvassāpes, kas nepāriet pēc pretsāpju līdzekļu lietošanas, spiediena sajūta acīs, mirguļošana acu priekšā un pat vemšana.

Arī tad, ja grūtniece, neskatoties uz augsto asinsspiedienu, jūtas labi, tas var izraisīt dažādus sarežģījumus. Mātes paaugstinātā spiediena rezultātā bērnam nepiekļūst pietiekami daudz asiņu, kā rezultātā mazulim var rasties augšanas aizture un sākties skābekļa bads, bērniņam piedzimstot var būt mazs svars un ir lielāks risks priekšlaicīgai placentas atslāņošanai. Taču paaugstināts asinsspiediens var negatīvi ietekmēt ne tikai bērniņa, bet arī topošās māmiņas veselību. Bērza atklāj, ka pacientēm ar gestācijas hipertensiju (paaugstinātu asins spiedienu grūtniecības laikā) ir arī lielāks risks saskarties ar sirds asinsvadu saslimšanām.

Foto: Shutterstock

Dzemdību speciāliste stāsta, ka viens no biežākajiem faktoriem, kāpēc sievietei grūtniecības laikā ir paaugstināts asinsspiediens, ir liekais svars, ar kuru viņa cīnījusies jau pirms bērniņa ieņemšanas. "Ja sievietei ir liekais svars, pastāv iespēja, ka viņai būs arī paaugstināts asinsspiediens," skaidro ginekoloģe. "Organismam sievietes masa jāapgādā ar skābekli, taču ķermenis to var izdarīt, vienīgi paaugstinot spiedienu, ar kādu asinis plūdīs pa asinsvadiem."

Taču, ja paaugstinātais asinsspiediens ir saistīts ar grūtniecību, izmaiņas tajā var novērot tikai pēc 20. grūtniecības nedēļas. Arī šajā situācijā, gluži kā iepriekš, sievietes veselības stāvoklis var negatīvi ietekmēt gan viņu, gan mazuli.

Savukārt preeklampsija – trešais paaugstināta asinsspiediena veids – sievietei tiek diagnosticēta, ja papildus augstajam spiedienam ir novērojams arī orgānu sistēmu bojājums. To konstatē, piemēram, ar augstu olbaltumvielu līmenis urīnā ( ja veidojās bojājums nierēs), paaugstinātiem aknu rādītājiem (ja rodas aknu bojājums). "Tas ir viens no nopietnākajiem grūtniecības sarežģījumiem, kas var radīt ļoti nopietnas veselības problēmas gan mātei, gan bērnam " stāsta dzemdību speciāliste. Vairāk par preeklampsiju un iespējamiem iemesliem, kāpēc sieviete grūtniecības laikā ar to saskaras, lasi šajā rakstā. Savukārt te atradīsi mammu pieredzi, grūtniecības laikā sirgstot ar preeklampsiju.

Paaugstinātu asinsspiedienu var mazināt vienīgi ar medikamentu palīdzību. "Grūtniecības laikā var lietot pretspiediena zāles, bet ļoti konkrētas medikamentu grupas, ko parasti izraksta ginekologs," skaidro Natālija Bērza. Savukārt, ja sieviete, gatavojoties grūtniecībai, zina, ka viņai ir paaugstināts asinsspiediens, kā arī liekais svars, ginekoloģe iesaka atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tādā veidā samazinot risku piedzīvot ļoti augstu asinsspiedienu arī grūtniecības laikā un šādi mazinot arī preeklampsijas risku.

Grūtniecēm, kurām ir paaugstināts asinsspiediens, ginekologs iesaka pildīt spiediena dienasgrāmatu, kurā katru dienu veikt atzīmes. "Atkarībā no spiediena rādītājiem sievietei regulē arī medikamentu devu," skaidro Bērza.

Pazemināts asinsspiediens

Foto: Shutterstock

Pazemināts asinsspiediens – atšķirībā no paaugstināta – grūtniecības laikā ir normāla parādība, uzsver ginekoloģe. "Grūtniecības laikā izdalās hormons progesterons, kura galvenais uzdevums ir atslābināt dzemdi, lai tā var iznēsāt bērniņu," skaidro Bērza. "Šis un citi hormoni, ko ražo placenta, nodrošina, ka atslābst gludā muskulatūra ne tikai dzemdē, bet arī visur citur – kuņģa zarnu traktā un asinsvados."

Kaut zems spiediens grūtniecei sagādā neērtības – sāp galva, jūtama miegainība un bezspēks, Daktere atgādina, ka tas nekaitē ne viņas, ne mazuļa veselībai. Taču zema asinsspiediena rezultātā sieviete var arī noģībt, pakļaujot riskam sevi un savu mazuli.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā pacelt asinsspiedienu līdz normas līmenim, ir dzert kafiju. Taču, ja tā negaršo, Bērza iesaka dzert stipru tēju vai uz mirkli atgulties un kaut ko apēst. Ēdiens pacels cukura līmeni asinīs un uzlabos pašsajūtu. Viņa atgādina, ka kafiju grūtniecības laikā nekādā gadījumā nevajadzētu aizstāt ar saldinātajiem enerģijas dzērieniem.

Visbiežāk zemu asinsspiedienu var novērot smalkas uzbūves sievietēm. Pazemināts asinsspiediens var rasties citu slimību rezultātā, ja ir sirds, nervu sistēmas vai hormonālās sistēmas darbības traucējumi. Citi iemesli ir: straujš asiņu zudums, šķidruma trūkums, kā arī infekcijas.

Tā kā pazemināts asinsspiediens grūtniecības laikā tiek uzskatīts par normālu parādību, ir skaidrs – sievietei par savu un gaidāmā mazuļa veselību daudz vairāk jāuztraucas tad, ja viņai tiek novērots paaugstināts, nevis pazemināts asinsspiediens.

Ginekoloģe atgādina, ka arī tad, ja sieviete neizjūt paaugstināta asinsspiediena pazīmes, tas ir jāārstē. ''Diemžēl praksē bieži saskaramies ar situāciju, ka sieviete uzskata – ja es neko nejūtu, tad viss ir kārtībā," viņa atklāj. "Taču augsts spiediens var nodarīt ļaunu gan māmiņai, gan mazulim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!