Foto: Shutterstock
Līdz trīs gadu vecumam bērns lielākoties izzina pasauli ar muti, visu mēģina nogaršot. Tomēr ir produkti, ar kuriem ir visai liels risks aizrīties. Amerikas Pediatrijas akadēmija ir apkopojusi to produktu topu, kuru dēļ ASV vismaz viens mazulis dienā iet bojā. Tie ir āboli, rieksti, burkāni un citi produkti, kas ietilpst bērna ikdienas ēdienkartē.

Nerunāšana ar pilnu muti un neskraidīšana apkārt ar ēdienu mutē samazina risku aizrīties. Taču vecākiem būtu jāpievērš uzmanība ne tikai bērna uzvedībai ēšanas laikā, bet arī tam, ko mazais ēd. Lūk, kādus produktus ēdot, Amerikas Pediatru akadēmija iesaka būt īpaši uzmanīgiem!

"Rimi Bērniem" eksperte, ārste pediatre Sanita Mitenberga komentē, kam īpaši jāpievērš uzmanība mazu bērnu vecākiem, ja tomēr šie produkti tiek iekļauti mazuļa ēdienkartē.

Burkāni un āboli

Veselīgais oranžais dārzenis maziem bērniem, kam vēl nav kārtīgi attīstījušās košanas prasmes, var izrādīties bīstams. Burkānu iesaka pirms ēšanas labāk sarīvēt. Tas pats attiecas uz āboliem un citiem augļiem, kurus pirms došanas bērnam labāk sagriezt mazākos gabaliņos.

Vīnogas, saulespuķu un citas sīkās sēklas

Bīstamākā vīnogas daļa ir sīkās sēkliņas. Vīnogas iesaka sadalīt četrās daļās un noteikti izņemt sēkliņas, citādāk tās var pielipt pie barības vada un radīt elpošanas traucējumus. Tāpat bērns var aizrīties ar vīnogu arī tad, ja nav kārtīgi sakožļājis pašu ogu vai tās miziņu. Tas pats attiecas uz visām citām sīkām, lai arī veselīgām sēklām – saulespuķu, sezama sēklām u.tml.

Rieksti un zemesriekstu sviests

Cietie, drupanie rieksti ir paaugstinātas bīstamības našķis. Ja tādu apaļu riekstu norij veselu, ir ārkārtīgi liels risks nosmakt. Vecāki tiek brīdināti arī par īpaši lipīgo un staipīgo zemesriekstu sviestu, ko labāk pasniegt uz krekeriem, tādējādi šo masu ir vieglāk sakošļāt. Vajadzētu izvairīties no smērēt uz mīsktas maizes.

Maršmalovi

Arī Latvijā uz ugunskuriem arvien biežāk cepam un ēdam saldos, mīkstos zefīrus maršmalovus. Saldā, lipīgā un karstā masa burtiski var piecepties pie bērna maigās mutes gļotādas, atstājot nopietnus apdegumus, tāpēc ar tiem jābūt īpaši uzmanīgiem. Pirms piedāvā to mazulim, pārliecinies, ka tas ir pietiekoši atdzisis un neizraisīs apdegumu.

Foto: Shutterstock

Sūkājamās konfektes un apaļās košļājamās gumijas

Zirnīšu veida konfektes vai līdzīgi sūkājamie saldumi, to skaitā košļenes, var tikt ievilktas elpceļos runājot vai smejoties. Cienājot bērnus ar šiem našķiem, neļaujiet viņiem, tos baudot, skraidīt apkārt un dauzīties. Tāpat nevajadzētu ļaut bērniem ar tiem mieloties mašīnā vai citā transporta līdzeklī, jo straujas bremzēšanas gadījumā, saldums var iesprūst bērnam kaklā, izraisot aizrīšanos un grūtības elpot.

Cīsiņi

Mazuļi ļoti bieži aizrijas arī cīsiņiem mīklā jeb hotdogiem. Lai mazinātu risku, vecākiem ieteikts desiņu sagriezt gareniski un pēc tam vēl sadalīt neregulāras formas un dažāda izmēra gabaliņos. Mazāki gabali pasargās no aizrīšanās riska un atvieglos ēšanu.

Čipsi un popkorns

Nemaz nerunājot par to, ka šādas ātrās uzkodas ir neveselīgas, sauss un drupans ēdiens var izraisīt arī aizrīšanos, jo tas ļoti viegli pielīp aukslējām. Tāpēc bērnu speciālie cepumi tiek ražoti tā, lai tie ātri izšķīstu mutē un neradītu šādus riskus.

Bērna barošana ar pudelīti

Neatkarīgi no tā, vai pudelītē ir ūdens, piens vai kāds cits šķidrums, ir ļoti svarīgi, lai knupītis būtu atbilstošs bērna vecumam. Ja mazulis ēd ātri, bet no knupīša piens tek pārāk strauji, bērns sarijas gaisu, tad to atgrūžot, un tā var aizrīties, un tas jau ir apdraudējums dzīvībai, – norāda ārste.

Foto: Shutterstock

Ko darīt, ja bērns aizrijas un neelpo

Ja tomēr mazulis ir aizrījies ar kādu no augstāk minētajiem produktiem un viņam ir grūtības elpot, vecākiem ir jāsteidzas viņam palīgā. Mitenberga atklāj iespējamos veidus, kā palīdzēt bērnam atbrīvoties no svešķermeņa:

  • Tas no mutes jāizņem ar saliektu pirkstu, jo ar taisnu pirkstu to var iestumt dziļāk rīklē;
  • Zīdainis vai mazs bērns jāuzliek sev uz apakšdelma ar seju uz leju un jāuzsit viņam ar plaukstu starp lāpstiņām – tas izraisīs klepu, un svešķermenis, iespējams, tiks atklepots;
  • Lielākiem bērniem galvu jātur slīpi uz leju. Ja svešķermeni nevar uzreiz satvert, jāuzsit ar plaukstu bērnam starp lāpstiņām, līdz viņš sāk klepot. Jābūt ļoti uzmanīgam, jo intensīva manipulēšana mutes dobumā var veicināt priekšmeta iestumšanu dziļāk rīklē;
  • Ja svešķermenis jau iekļuvis bērnam rīklē vai balsenē, nekavējoties bērnam jāizraisa klepošana, uzsitot vairākas reizes ar plaukstu starp lāpstiņām. Vislabāk tas izdosies, ja bērna galva un ķermeņa augšdaļa būs nedaudz noliekta uz priekšu;
  • Bērniem, kuru elpošanas ceļos ir bijis svešķermenis, pat ja to izdevies veiksmīgi izklepot, nepieciešama medicīniska izmeklēšana. Var gadīties, ka atsevišķas svešķermeņa daļas vēl palikušas elpošanas ceļos un var izraisīt savainojumus vai iekaisumus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!