Liela ģimene ir daudzu sieviešu sapnis, taču dažkārt tas tiek apspiest, jo partneris paziņo, ka nevēlas vēl vienu bērnu. Kā šādā situācijā rīkoties? To stāsta laulību terapeiti un psihologi.

Ideālā pasaulē pāris pirms kāzām ir pārrunājis, cik kuplu ģimeni katrs no viņiem vēlētos un dzīves gaitā arī realizē plānoto, taču realitātē reti kurā laulībā viss iet "kā pa sviestu". Apstākļu maiņa var iespaidot arī viena no partnera vēlmēm saistībā ar ģimenes pieaugumu.

Grūtības ar pirmo bērnu, nestabils ģimenes budžets, vēlme vairāk izbaudīt mīļotā kompāniju – šie ir tikai daži no iemesliem, kāpēc tavs partneris pēkšņi var nolemt, ka nevēlas vēl vienu bērnu. Šāda viedokļu atšķirība var iedragāt pat laimīgākās attiecības, tāpēc laulību terapeiti un psihologi portālos "Fatherly" un "She Knows" atklāj, kāda būtu labākā rīcība šādā situācijā.

Atmet domu par attiecību pātraukšanu

Ir viegli ļauties sajūtām, ka jūsu attiecības ir nonākušas bezdibenī, ja nespējat atrisināt jautājumu par ģimenes pieaugumu. "Šī ir jūtīga tēma, un mēs nevaram to ignorēt," portālā "She knows" skaidro psiholoģe Džoselīna Čarna. "Taču tas, ka jūs pagaidām neesiet spējuši atrast risinājumu šai situācijai, nenozīmē, ka jūsu laulībai ir beigas. Tas tikai parāda, ka jums ir pie kā strādāt." Ņem vērā psiholoģes padomu, ievelc elpu un esi gatavs risināt šo problēmu un atrast ceļu, ar kuru būsiet apmierināti abi.

Uzklausiet viens otra argumentus

Kaut tik jūtīgā tematā ir grūti novirzīt savas emocijas malā, laulību un ģimenes terapeits Deivids Klovs portālā "She Knows" uzsver, ka tikai tā tu spēsi ieklausīties otra argumentos bez nosodījuma un vēlmes viņu pātraukt. Viņš uzsver, ka sarunas gaitā ir ļoti svarīgi atklāt visus iespējamos iemeslus, kāpēc tu gribētu vai gluži otrādi negribētu vēl vienu bērnu. Varbūt tavs partneris nevēlas vēl vienu bērnu, jo viņš satraucas, kā tas ietekmēs jūsu attiecības vai viņa karjeras dzīvi. Iespējams, viņam šķiet - vēl viens bērns nozīmē atteikšanos no saviem sapņiem un iecerēm. Lai kāds būtu iemesls, kāpēc viņš nevēlas ģimenes pieaugumu, Klovs uzsver – ir svarīgi uzklausīt viņa viedokli un argumnetus, jo tikai tad būs iespējams risināt domstarpības un veikmsīgi turpināt attiecības.

Nereti vīrieši savas partneres vēlmi laist pasaulē bērnu uztver kā neapdomātu un nenopietnu mirkļa iegribu. Liec mīļotajam saprast savu pozīciju un paskaidro, kāpēc un cik svarīgi tev tuvākajā laikā ir ieņemt vēl vienu bērnu.

Foto: Shutterstock

Padomā, kāpēc tu vēlies vēl vienu bērnu

Atbildi sev pavisam godīgi: kāpēc tu tieši tagad vēlies otru bērnu. Tāpēc, ka visas tavas draudzenes dzemdē? Tāpēc, ka, tavuprāt, tavs bioloģiskais pulktenis tikšķ? Vecāki liek noprast, ka pienācis laiks vēl vienam mazulim? Vai ar bērna palīdzību tu necenties reanimēt vai saglabāt attiecības? Portālā "Fatherly" terapeite Viktorija Vūdrofa uzsver: pārdomājot to, kas tevi mudinājis nosliegties par labu vēl vienam bērniņam, palīdzēs saprast, kā risināt problēmu. Iespējams, tas, ko tu vēlies atrisināt ar vēl viena bērna palīdzību, patiesībā ir risināms arī citādi.

Vispirms loģiskā domāšana, pēc tam emocijas

Domājot par ģimenes papildinājumu, pārim ir jānonāk pie kopīga lēmuma. Portālā "Fatherly" laulību konstultante Stefānija Vilkstroma uzsver, ka kompromiss šajā jautājumā nav pieļaujams, jo tas pēc bērna piedzimšanas var novest pie dažādām problēmām.

Viņa uzsver: ir divi veidi, kā pieņemt lēmumu par otru bērnu. Viens no tiem – uzticies loģikai. Pārdomā vai tev un partnerim ir pietiekoši daudz laika un naudas, lai parūpētos par vēl viena bērna labklājību. Tāpat vajadzētu padomāt par to, kā mazulis varētu ietekmēt ģimenes pirmdzimto. Kopā ar partneri ir kārtīgi jāizvērtē visas šīs lietas, lai nonāktu pie loģiskākā un jūsu ģimenei piemērotākā lēmuma.

  • Te atradīsi astoņu bērnu mammas ieteikumi, kā sagatavot vecākās atvases jaundzimušā ienākšanai ģimenē. Savukārt šajā rakstā uzzini vairāk par bērnu greizsirdību un vecāku rīcību šādā situācijā.

Laulību terapeite atklāj, ka nereti lēmums par otru bērnu rodas emociju iespaidā. Un tas ir otrs no veidiem, kā pieņemt lēmumu par ģimenes pieaugumu. Tāpat cilvēki pieņem tik nozīmīgo lēmumu, balstoties uz savām bērnības iedomām par kuplu ģimeni ar daudz bērniem. Taču viņa vēlreiz atgādina – lai pieņemtu pareizo lēmumu ir svarīgi uz mirkli novirzīt emocijas un ļaut vaļu loģiskajai domāšanai.

Dod partnerim vairāk laika

Cilvēkiem ir raksturīgi mainīt savas domas, vēlmes un pieņēmumus. Ja partneris tagad nevēlas vēl vienu bērniņu, tad ir vērts pēc kāda ilgāka laika posma atkārtoti uzsākt sarunu par šo tematu. Cik ilgam laika posmam jāpaiet? Tas atkarīgs no tevis un tava partnera. Taču portālā "Fatherly" psiholoģe Dana Dorfmane iesaka nogaidīt vismaz sešu mēnešus. "Pastāv liela iespēja, ka šajā brīdī tavs partneris ir pārliecināts – viņš nevēlas otru bērnu, taču pēc gada viņa domas mainās," viņa skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!