Foto: Shutterstock

Aizdegunes mandelei ir sava loma imūnajā sistēmā, tā cīnās ar mikroorganismiem, kurus ieelpojam. Taču dažiem bērniem tās ir tik lielas, ka nosprosto aizdeguni, apgrūtinot elpošanu. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti apkopojuši pazīmes, kas liecina par palielinātām aizdeguna mandelēm jeb adenoīdiem.

Ja bērnam ir palielinātas aizdeguna mandeles jeb adenoīdi viņš elpo caur muti un naktī krāc. Tāpat par adenoīdiem liecina arī nepārejošas iesnas, nazāla balss, sakodiena problēmas, pasliktināta dzirde un apgrūtināta elpošana nakts laikā. Palielinātas aizdeguna mandeles nereti ir arī tad, ja bērnam bieži ir vidusauss iekaisums.

  • Par to, kā atpazīt vidusauss iekaisumu, lasi te. Savukārt šajā rakstā lasi, kāpēc iesnas var būt bīstamas un kāds tām sakars ar ausīm.

Ja rodas aizdomas par palielinātām aizdeguna mandelēm, BKUS ārsti iesaka griezties pie speciālista, kurš izmeklēs bērnu un noteiks vispiemērotāko terapiju.

Vajadzības gadījumā adenoīdus var arī izoperēt, taču, kā norāda BKUS ārsti, tas tiek darīts tikai tad, ja tie nodara vairāk ļaunuma nekā labuma. Operācija ir nepieciešama tiem bērniem, kuriem apgrūtināta elpošana caur degunu ir pastāvīgi. Vairāk par operācijas norisi, iespējamajām komplikācijām un to, kas notiek pēc tās, lasi šajā rakstā.

Taču, bērnam pieaugot, adenoīdi un ar tiem saistītās problēmas var samazināties. Bieži simptomi izzūd, tuvojoties vasaras sezonai – siltiem un sausiem laika apstākļiem.

BKUS ārsti atgādina, ka ikdienā ir svarīgi stiprināt bērna imunitāti, kas atvasi var pasargāt no dažādām saslimšanām. Kā to darīt? Izvēlies veselīgu un pilnvērtīgu pārtiku un palīdzi viņam uzņemt pietiekoši daudz šķidruma. Tāpat svarīgi ir regulāri vēdināt telpas un piekopt fiziskas aktivitātes svaigā gaisā. Taču ne tikai uzturs un sportošana ir noteicošais faktors, lai bērns neslimotu. Speciālisti uzsver, ka tieši tāpat ir jāpievērš uzmanība bērna emocionālajai labsajūtai. Stress, nepatika pret dārziņu vai skolu, pārslodze – tas viss var samazināt bērna imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!