Foto: Shutterstock
Laktācija ir smalks process, ko ietekmē daudz un dažādi faktori, tādēļ dažreiz jaunās mammas, pat negribot, pieļauj kļūdas, kuru dēļ piena daudzums samazinās. Lūk, palūkosim uz uzplatītākajiem riskiem!

Vairāku grāmatu autore, jomas speciāliste Oļesja Butuzova "Detimail" stāsta par piecām tipiskākajām kļūdām, kas var sabojāt laktāciju.

Barošana saskaņā ar režīmu

Diemžēl vēl līdz pat šodienai ir daži pediatri, kuri turpina uzstāt uz to, ka bērnus no pašām pirmajām dzīves dienām ir jābaro saskaņā ar režīmu, un, pirmkārt, jāzīda noteiktās stundās.

Barošana "pēc pulksteņa" ir liels solis pretim laktācijas pazaudēšanai. Pamata un galvenais veids, kā stimulēt piena vairošanos, ir bērna bieža likšana pie krūts. Tā ir vienkārša fizioloģija. Zīšanas laikā sievietes asinīs izdalās hormons, kas atbild par laktāciju.

Jo vairāk bērns zīdīs, jo vairāk mātes organisms saņem signālus par to, ka tam jāražo vairāk piena. Pieliekot mazuli pie krūts vai regulāri atslaucot pienu, mamma veicina piena daudzuma palielināšanos. Atslaukšana nepieciešama, kad mamma pati mazo nevar pabarot ar krūti, piemēram, ja atsākusi strādāt vai lieto kādus specifiskus medikamentus.

  • Te atradīsi virkni mammu jautājumu un pediatres atbildes par zīdīšanu.

Atteikšanās no nakts barošanas

Otra izplatītākā kļūda ir atteikšanās no nakts barošanas. Protams, mamma nogurst un viņai gribas atpūsties, taču tieši naktī notiek aktīva piena veidošanās.

Zīdīšana naktī stimulē prolaktīna izstrādi. Tas ir hormons, kurš galvas smadzenēm raida signālu: bērnam nepieciešams piens. Tieši tādēļ zīdaiņa vecuma bērnus uzstājīgi rekomendē barot arī naktīs līdz laikam, kamēr vien bērniņš to pieprasa.

  • Kā vēl vairot pienu? Šeit iepazīsties ar 10 veidiem piena vairošanai.

Nepareiza pielikšana pie krūts

Nepareiza bērna pielikšana pie krūts noved pie tā, ka bērns ātri nogurst, novēršas no krūts un kļūst kaprīzs. Turklāt viņš paliek izsalcis un ātri vien atkal prasa krūti.

Ir svarīgi, lai mazuļa lūpas aptvertu ne tikai krūtsgalu, bet arī areolu. Dziļš satvēriens ļaus bērnam paēst, netērējot tam milzu enerģiju.

Foto: Shutterstock

Barošanas sākumā piena plūsma ir spēcīga, jo tas tur iekrājies kopš pēdējās ēdināšanas reizes. Bērns zīž enerģiski un bieži dzirdams, kā viņš norij pieniņu. Pakāpeniski piena plūsma samazinās. Un tad mamma var mazajam palīdzēt, masējot krūti – virzienā no krūts attālākajām vietām areolas virzienā.

  • Par ieteicamākajiem krūts satvēriena paņēmieniem plašāk lasi šeit.

Piebarošana ar piena maisījumu

Dzirdīšana ar ūdeni un piebarošana ar piena maisījumu – taisns ceļš laktācijas zaudēšanai. Piena maisījuma ieviešana ēdienkartē ieteicama tikai ar ārsta rekomendācijām.

Ja ir noskaidrots, ka bērnam ir ēdiena nepietiekamība, ideālā variantā būtu izmantot piebarošanas sistēmu – speciālu pudelīti ar caurulīti, kura tiek pielikta ar knupi pie mammas. Tādā veidā bērns zīž krūti un saņem ne tikai krūtspienu, bet arī piena maisījumu. Tas ļaus mazo pabarot bez kaitējuma nodarīšanas laktācijai.

Bet, lūk, parastās pudelītes izmantošana, diemžēl, bieži piespiež bērnu atteikties no krūts, jo zīst knupi ir daudz vienkāršāk, nekā mammas krūti. Spēkus vajag mazāk, un bērni to saprot un izvēlas tieši pudeli.

  • Arī šeit atradīsi plašu informāciju par zīdaiņu barošanu un alerģijām. To visu stāsta pediatrs Egils Zālītis.

Atteikšanās no kopīgas gulēšanas

Kopāgulēšana ir strīdīgs jautājums, kas visas mammas un pediatrus sadala divās lielās frontēs. Vieni iestājas par atsevišku gultiņu bērnam jau kopš pirmajām dzīves dienām, bet citi ir pārliecināti, ka kopāgulēšana ir veiksmīgas laktācijas pamatakmens.

Kopāgulēšanas laikā bērns periodiski var pazīst krūti, pat nepamostoties un netraucējot atpūsties arī mammai.

Šādā veidā kopīga gulēšana labvēlīgi ietekmē nakts barošanu, bet tas, savukārt, nodrošina arī veiksmīgu turpmāku laktāciju.

  • Te atradīsi apliecinājumu no ASV zinātniekiem, ka kopāgulēšanai nav nekādu negatīvu seku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!